In een kenmerkend Amsterdams pandje in de Utrechtsestraat wordt druk gewerkt aan een nieuwe zaak. Waar voorheen Bar Moustache zat, komt nu de Zoldering waar je heerlijk kunt eten en kunt kiezen uit een bijzondere wijnselectie. De Zoldering is opgezet door Tomas Bron, Wout Jans, Job Seuren en Joost Clarijs. Op Joost na hebben de drie mannen een hele interessante geschiedenis in de horecawereld. De mannen bundelen samen hun kwaliteiten, kennis, ervaring en krachten bij elkaar om iets moois op te zetten. Het moet een gezellige plek worden met een ongedwongen sfeer. ''We zijn geen restaurant en ook geen wijnbar, maar toch weer wel'', vertelt Wout. ''Je kunt het zien als een bistro 2.0,'' laat Wout ons weten.
Hier kunnen we de mannen van kennen
Tomas heeft in twaalf jaar een mooie portfolio opgebouwd. Zo heeft hij gewerkt bij het Waldorf Astoria, Librije's Zusje, De Librije en De Bokkedoorns. Afgelopen jaar was hij executive sous-chef bij Goldfinch Brasserie in het Waldorf Astoria. Wout was ruim acht jaar bij Ciel Bleu als sommelier en Job was ruim negen jaar sommelier en bedrijfsleider bij onder andere Café de Klepel, De Librije en Solo. Joost komt uit de financiele wereld en heeft sinds een aantal jaren zijn eigen wijnbedrijf Clarijs Fine Wine Selections. "We willen een leuke en gezellige plek zijn voor iedereen. Er moet voor ieder wat wils zijn. Onze backgrounds zijn wat pretentieus. We willen die kennis en kwaliteiten meenemen, maar laagdrempelig inzetten", vertelt Wout. "Het is het gene wat ons samen heeft gebracht, maar niet wat we willen gaan doen", vertelt Job.
De sfeer, de kennis en het aanbod maakt dit een speciale plek. Joost Clarijs
Zoldering
De vier mannen willen doen waar ze goed in zijn en wat zijzelf waarderen in een zaak. "De sfeer, de kennis en het aanbod maakt dit een speciale plek", laat Joost ons weten. Het moet een restaurant voor de buurt worden. Het viertal hoefde niet lang na te denken toen ze het pandje kregen aangeboden. "We hebben voor de locatie gekozen, omdat het zo'n ontzettend mooi pandje is. Ook merkten we dat er behoefte is aan een plek zoals deze in de buurt", vertelt Joost. Het idee is om de eerste week van april proef te draaien met vrienden. Ze verwachten halverwege april open te gaan voor iedereen. Er zijn nog geen events gepland, maar in de toekomst zijn er wel plannen om deze te gaan organiseren.
Het eten moet gewoon lekker zijn
"De keuken moet toegankelijkheid uitstralen", laat chefkok Tomas weten. "De smaken zullen verfijnd zijn, maar ze moeten vooral spreken." Ondanks de high fine dining achtergrond van de mannen worden er geen spannende of gekke combinaties gemaakt in de keuken. Tomas wijst ons erop dat het gewoon lekker moet zijn. Er wordt gewerkt met vlees, vis, schelpdieren maar ook als vegetariër kun je er terecht. "Je kunt bijvoorbeeld genieten van een bordje charcuterie of een lekker oestertje. De keuken is van alles wat." Tomas zijn inspiratie komt van verschillende reizen en vanuit zijn achtergrond. ''Je moet kunnen proeven dat we met mooie producten werken'', begint Job te vertellen, ''Met subtiele begeleiding kun je producten geweldig tot hun recht laten komen.''
Maak het zo gek als je zelf wilt
Kenmerkend van de kaart is dat het niet is ingedeeld in warm, koud, voorgerechten of hoofdgerechten. Het is de bedoeling dat jij helemaal zelf mag weten hoe je borrelt of dineert. "Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Je kunt kiezen voor meerdere gangen of je kiest alleen een voorgerechtje", vertelt de chefkok. Het hele idee is dat je gewoon lekker moet doen waar je zin in hebt", benadrukt Joost. De menu wordt een lange lijst met gerechten. Je kunt er borrelen, lunchen, dineren en natuurlijk genieten van wijntjes.
Openingstijden
Vanaf dinsdag drie uur kun je terecht voor een borrel bij Zoldering, want op zondag en maandag is de zaak gesloten. Donderdag, vrijdag en zaterdag zijn ze ook vanaf 12 uur open voor de lunch.
Als jij die bijzondere fles wil, dan hebben wij ook echt wel bijzondere wijnen op de kaart staan. Joost Clarijs
Een unieke wijnkaart
Het viertal is al een tijdje bezig met het samenstellen van een bijzondere wijnkaart. de focus ligt met name op de traditionele wijnregio's, maar er is ook een selectie wijnen uit onder andere Zuid Afrika. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd de wijnen eerst een paar jaar rijping te geven. Op de eerste twee pagina's van de kaart vind je de basiskaart. "Als je snel iets wil eten en niet te moeilijk wil doen over de wijn, dan kun je terecht op deze eerste twee pagina's. Wil je nou echt bijzondere wijn drinken, dan is er ook nog een optie om verder door de kaart te bladeren. Je kunt het zo speciaal maken als je zelf wil", laat Wout weten.
Op de basiskaart vind je flessen wijn van rond de dertig en zestig euro. Een glas wijn zit tussen de vijf en vijftien euro. "Het is niet allemaal per se duur. Maar als jij die bijzondere fles wil, dan hebben wij ook echt wel bijzondere wijnen op de kaart staan", vertelt Joost. ''We willen een plek worden voor iedereen, maar ook voor wijnliefhebbers. We willen serveren waar mensen naar opzoek zijn", vertelt Wout. Joost laat weten dat het laagdrempelig moet zijn. "Mensen moeten hier voor een leuke prijs kunnen eten en drinken. Wil je dan duurder dan kan dat", vertelt Joost. "We zeggen ook wel dat we bitterballen tot kaviaar hebben", zegt Wout.
Interieur
De mannen hebben het pand een verfrissing gegeven, maar het originele pand blijft aanwezig. Zo hebben ze de oude stenen muur gelaten voor wat het is. Voor de leuke Amsterdamse raampjes komen twee ronde tafels te staan. Er komt een grote tafel waar je aan kunt schuiven voor een gezellig hapje. Verder is er nog een bar en zijn er banken met tafels. Beneden komt een wijnkelder met een glazenluik.
Ook op de eerste verdieping zullen wijnen te zien zijn, in een glazen inloopkast. Je kijkt uit op de tuindak van het pandje. Hier komt geen terras, maar ze gaan het wel verlichten. Ook komt er een grote kroonluchter in de zaak te hangen. Uiteindelijk is er plek voor rond de zestig mensen.