Dank voor drank: bar examen Spikizi

De twee kersverse eigenaren van nieuwe bar Spikizi vertellen over hun zaak, het concept en zichzelf.

31 Dec 2018 Rickbox de Groot

blogger Rick de Groot ofwel Rickbox is al ruim 24 jaar werkzaam in de horeca. De laatste 16 jaar met name in de cocktailwereld waar hij bekend staat om zijn veelzijdigheid en kennis

Dank voor drank: bar examen Spikizi

Begin augustus opende Spikizi Bar haar deuren aan de Zwarte Paardenstraat 91a, waar voorheen Bar Z zat. Nu een kleine vier maanden verder gingen wij op bezoek bij deze mega enthousiaste nieuwe eigenaren om met hen te spreken over Spikizi en henzelf.

De ondernemers

De kersverse eigenaren, Robertino Goncalves (32) en Abdelhak Badrane (31, ook wel bekend als Appie voor ‘t gemakkie) kennen elkaar al sinds groep drie. Zo’n negen jaar geleden begonnen ze samen met het geven van feesten in verschillende gerenommeerde clubs in Rotterdam. Nadat Robertino een wereldreis had gemaakt van vijftien maanden, wilden hij en Appie eigenlijk wel een eigen zaak in het horeca wereldje. In eerste instantie wilden de mannen een vegan/vegetarische eetgelegenheid openen, maar konden hier destijds geen geschikte locatie voor vinden. En ineens, alsof het voorbestemd was, aldus Appie, kwam de locatie op de Zwarte Paardenstraat op hun pad waarna zij vrij snel besloten om dit mooie zaakje over te nemen.

Na de ervaring die ze hebben opgedaan met het geven van feesten, wat ze overigens nog steeds doen, wilden zij een plek hebben waar je lekker en easy van je drankje kunt genieten: “Mensen die negen jaar geleden bij ons kwamen feesten hebben nu een hele andere behoefte, ze zijn misschien getrouwd of hebben kinderen. Ze gaan nog wel uit maar ze gaan liever een drankje doen tot een uur of een.”

Spikizi Bar


De naam Spikizi is als gimmick geschreven, ze refereren naar de kleine geheime speak-easy bars die ontstonden rond 1880 in Pennsylvania nadat de prijs van de drankvergunningen werden vertienvoudigd. Vele bar eigenaren gingen toentertijd stiekem op geheime locaties hun drank verkopen, je mocht hier niet te hard spreken vandaar dat de term speak-easy geboren werd. “Wij zitten eigenlijk ook verstopt vlakbij de drukte van de Witte de Withstraat dus we vonden dat dit mooi aansloot. We hebben overigens wel een vergunning hoor.” Wanneer de gasten de bar verlaten verzoeken de mannen hun gasten ook: “Speak easy!”

Bij Spikizi willen de heren door middel van een mooi assortiment aan dranken en cocktails in een huiselijke sfeer hun gasten vermaken met service en een gezellig gesprek. Wat ze zelf echt het leukste vinden is dat ze de vrijheid hebben; ze houden van een leuk feestje en kunnen hier dus doen wat ze zelf echt tof vinden. Iedereen wordt ook aangesproken alsof ze lekker thuis zijn. Vele gasten komen daarom lekker even hangen of spelen een potje vier-op-een-rij. Wat ze dan het minst leuk vinden om te doen? Dweilen. Ook merken ze dat er altijd wat gedaan moet worden wanneer je een eigen bar hebt, maar doen dit met alle liefde.

Buiten het feit dat zij startende ondernemers zijn, zijn ze zelf ook startende bartenders. Ze hebben veel hulp gekregen van vele bartenders, de top van Rotterdam, om hun skills te helpen ontwikkelen. Robertino en Appie zijn erg leergierig ingesteld en veel bezig met het bijleren van het vak. Maar wat vinden de mannen dan zelf echt lekker? Robertino drinkt het liefst een goeie smoothie en proeft graag van een White Chocolate Pornstar Martini. Appie heeft een voorkeur voor een goede gin en tonic, maar gaat steeds meer andere spirits waarderen "zoals dit donkere rummetje wat ik nu drink".

Dromen

De zaken draaien goed in Spikizi, ze zetten graag het extra stapje voor de gasten en hierdoor krijgen ze steeds meer vaste gasten. Alhoewel het een knus zaakje is, denken ze nog niet aan uitbreiding. “We dromen wel ,maar voor ons is het belangrijk dat we lekker het huiselijke sfeertje behouden en wanneer je bijvoorbeeld een tweede Spikizi zou openen ergens anders is het maar de vraag of we die kracht kunnen behouden. Wie weet kunnen we over een tijdje toch nog een vega eettentje openen of een zeer milieubewust zaakje”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Op zoek naar Bar Z

Mooie dranken en delicatessen bij Bar Z. Een kleine zoektocht door de stad maar eenmaal binnen de moeite waard.