Er zijn al veel liefhebbers van podcasts en nog meer mensen die het langzaamaan leren kennen, dus we kunnen er niet meer omheen: er is een heuse ‘podcastcultuur’ aan het ontstaan in Nederland. De wereld van eten en drinken blijft daarin gelukkig niet achter, zo ontstaan er steeds meer food podcasts (waaronder natuurlijk die van de Buik!). Voor alle fans die graag met hun oren proeven of gewoon lekker willen luisteren, hebben we de smakelijkste food podcasts voor je op een rijtje gezet.
(Food) podcast
Een podcast is niet minder dan een digitale audio uitzending, maar met die omschrijving doen we het fenomeen te kort. Podcasts komen voor in allerlei varianten, soorten en maten. Zo zijn ze verhalend, onderdeel van een radio-uitzending, bespreken een nieuwsonderwerp of gaan over een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld food. En in die laatste zijn wij natuurlijk een tikkeltje extra geïnteresseerd.
Als je nog nooit een podcast geluisterd hebt, ga dan naar de podcast app op je telefoon (die bij zowel iPhone als Android “podcast” heet) of ga naar Spotify of SoundCloud en zoek een van onderstaande podcasts op. Dit zijn namelijk de favoriete shows van de redactie van de Buik. Wist je dat je podcasts goed kunt luisteren tijdens het koken of op weg naar het restaurant waar je gaat eten?
Wat Schaft de Podcast
Woordgrappen zien we wel vaker voorbijkomen in titels van podcasts, dus laat je daar vooral niet door afleiden. In Wat Schaft de Podcast bespreken Jonas Nouwen en Jeroen Doucet alles over lekker eten: van zelf achter de pannen staan tot buiten de deur eten en van klassiekers tot trends. Altijd volgens een min of meer vaste formule waarbij vaak een gerecht centraal staat, maar ook de favoriete restaurants van de heren voorbijkomen.
Cheft
Hiske Versprille is de recensent van de Volkskrant en schrijft elke zaterdag in Volkskrant Magazine over een restaurant waar ze gegeten heeft, dat valt niet altijd mee voor de gerecenseerde restaurants. In de podcast Cheft zien (horen) we haar van een andere kant en gaat ze zelf aan de slag in de keuken, op gemoedelijke wijze. Iedere aflevering duikt Versprille de keuken in met bevriende chefs of BN’ers en staat één gerecht centraal.
Cityguys
Cityguys Roger Bloem, Steven Strijbosch en Jean-Paul Schaddé van Dooren bespreken in hun podcastserie in een klein uurtje een food- en horecatrend in Nederland. Er staan tot nu toe twee afleveringen online. De eerste is met Vincent van Dijk – uitvinder van de hotelnacht – en in de tweede hoor je alles wat je wil weten over ramen met Susam van BySam als gast.
Smaakmakers
Host Zeger van der Linde omschrijft zichzelf als een radiomakende hobbykok. Al sinds twee jaar maakt hij de podcast Smaakmakers, waarin het vooral gaat om de mensen in de foodmedia. Iedere maand wordt in ongeveer 25 minuten met een smaakmaker gepraat over de passie voor koken, drinken, eten en alles wat daarbij komt kijken.
Crunch
De podcast Crunch is een samenwerking tussen culinair journalist Marcus Polman, Het PR Bureau en MarketingTribune. Polman kun je kennen als de oprichter van Flavor Fav Top 100 of van The Rough Kitchen, zijn vleeszaak in de Amsterdamse Foodhallen. In deze podcast komen gasten voorbij uit de foodmedia en -marketing. De afleveringen variëren van De Hippe Vegetariër tot kroketkoning Cees Holtkamp en van kookboekenheld Yotam Ottolenghi tot onze eigen de Buik held Gijsbregt Brouwer.
De Buik
Natuurlijk slaan we onze eigen podcast niet over. En alhoewel we hem zelf natuurlijk de allerleukste vinden, hebben we hem heel bescheiden toch onderaan het artikel geplaatst. Al meer dan twee jaar maken we podcasts bij de Buik. Waar we begonnen op het Rotterdamse internetradiostation Operator, dit zijn gesprekken van een uur met een gast, die te hooi en te gras worden opgenomen. Begin dit jaar hebben we daar nog twee podcasts aan toegevoegd. Tijdens Uit eten met de Buik nemen we je in nog geen twintig minuten mee naar een restaurant, waar je alles hoort over de signature dish van de chef. Zo weet je precies waar je wel of niet moet gaan eten of heb je voorpret met je vrienden als je nog ergens gaat eten. De Buik Live wordt tijdens evenementen opgenomen in een talkshow-achtige setting, waarbij er wordt gedoken in de thema’s en trends in de wereld van food, drinks en hospitality met als gasten experts rondom het thema. Denk hierbij aan vertical farming, alcoholvrije wijnen of food & art.
Mist jouw favoriete foodgerelateerde podcast nog in deze lijst? Dan horen we het natuurlijk graag!