Bijzondere koffiecocktails op de Bartender en Barista Challenge van Licor43 & Coffee

Laurens Da Costa en Bryan Kuijer zijn door Licor43& Coffee verkozen tot de beste bartender en barista van Nederland. Zij mogen ons land nu gaan vertegenwoordigen in Gran Canaria

23 Okt 2019 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Bijzondere koffiecocktails op de Bartender en Barista Challenge van Licor43 & Coffee

Laurens Da Costa en Bryan Kuijer zijn verkozen tot de beste bartender en barista van Nederland tijdens de spannende wedstrijd van Licor43 & Coffee: de Bartender en Barista Challenge. Onder een flinke tijdsdruk stelden zij bijzondere koffiecocktails samen bestaande uit verschillende mysterieuze ingrediënten. Dit allemaal onder toekijkend oog van een strenge jury, bestaande uit Willem van der Sar (de Buik), Roxanne Moen (Licor43) en Milou Savelkoul en Andreas Budo, de winnaars van de Nederlandse finale vorig jaar (die ook nog eens tweede werden in de Global Final). Laurens en Bryan mogen als duo ons land gaan vertegenwoordigen tijdens de zenuwslopende Global Final in Gran Canaria die deze week plaatsvindt. Hier strijden ze tegen landen van over de hele wereld.

Onze eigen Gijsbregt Brouwer mocht de Nederlandse finale een aantal weken geleden presenteren. “De energie tijdens de finale was bizar. Zelfs een stoere barista of bartender is zenuwachtig en staat te trillen voor zo’n groot publiek. Deze wedstrijd gaat echt ergens over en dat merk je aan alles”, vertelt hij uit eigen ervaring. En inderdaad, want de beste van Nederland, dat word je niet zomaar. De jury lette vooral op originaliteit, diepgang van de smaken en natuurlijk de presentatie van de cocktail. De deelnemers moesten ook een verhaal achter hun cocktail voorbereiden. Laurens streed tegen barista Nikki Jansen (30ML) en Bryan streed tegen bartender Donald Simmons (Black Smoke), in het stoere Cocktails & Beans Paviljoen tijdens Gastvrij Rotterdam. Dit gebeurde onder leiding van de Buik Agency, die de wedstrijd had georganiseerd.

Goede dimensie


Foto: Horeca in Beeld

Laurens maakte indruk bij de jury met zijn cocktail gemaakt van filterkoffie. Een bijzondere, originele keuze. Daarnaast focuste hij op een goede, fruitige schuimkraag, terwijl in de ijskoffie ook een kaneelsiroop te vinden was. Al deze lagen samen zorgden voor een goede dimensie”, vertelt hij. Bij een slok begin je met een frisse, fruitige toon, daarna de sterkere koffiesmaak en je eindigt met kaneel. “Maar de jury was het meest onder de indruk van het vooronderzoek dat ik gedaan heb. Ik ben koffietrainer (bij Baristastudio Schiedam, red.) en volg de koffiemarkt heel nauwlettend. De combinatie en de trend van de minder aanwezige alcoholsmaak, is een opkomende trend en door daarop in te spelen heb ik de aandacht kunnen trekken, denk ik”, vertelt hij trots. 

Cocktails met diepgang

De cocktail van Laurens bleef de jury inderdaad bij, vooral door de diepgang en verschillende smaken die voorbijkwamen. Ook Laurens’ vrolijkheid en nette presentatie bleven de jury bij. “Met een grote lach presenteerde hij zijn goed voorbereide cocktail. Qua smaak had zijn cocktail ook meer diepgang. Maar alle cocktails waren bijzonder en de scores van de bartenders lagen dicht bij elkaar”, vertelt jurylid Willem van der Sar. 

Creaties met een verhaal


Ook Bryan (bartender bij Taiko Bar – voorheen Tunes – in het Conservatorium Hotel, red.) is vooral trots op zijn presentatie, waar hij veel aandacht aan besteedde. Met zijn eigen blend cold brew, de Licor43 Baristo, een theelikeur en een beetje absint wist hij de jury te overtuigen. “Ik wilde graag de drie kampen vertegenwoordigen: koffie, cocktail en thee, want thee is naar mijn idee wat ondergewaardeerd. Mijn cocktail moest daarom heel toegankelijk zijn, maar had ook diepgang, die ik vooral creëerde door absint toe te voegen. Hierdoor is het interessant voor koffie- en cocktaildrinkers maar ook voor mensen die wat minder bekend zijn met deze dranken.”  

Tijdens de wedstrijd had Bryan een speciale focus op het verhaal dat hij vertelde. Dit werd erg gewaardeerd door de jury. “Hij vertelde over een bergwandeling, beginnende op 1.400 meter, waar de thee groeit voor de theelikeur. Hij gaat door naar de 1.000 meter, waar de koffiebonen vandaan komen voor de cold brew. Daarna eindigt hij bij de koffiebonen op 400 meter die worden gebruikt om de Licor43 Baristo van te maken. In het verhaal zat echt veel diepgang en hij had het goed voorbereid en daar gaat straks in Gran Canaria ook opgelet worden”, licht hij toe. 

Nederland vertegenwoordigen


De heren mogen als duo Nederland vertegenwoordigen in Gran Canaria en zijn uiteraard druk bezig met alle voorbereidingen, waarbij ze elkaar mooi kunnen ondersteunen. Laurens: “Ik ben pas sinds drie jaar echt bezig in de cocktailwereld, dus dit is een belangrijke beloning voor mij persoonlijk. Ook daar wil ik weer indruk maken met wat voorkennis, dus speel ik heel erg in op wat er speelt op de lokale markt en doe ik al inspiratie op door te kijken naar de historie van de smaken. En de filosofie van Licor43 zelf natuurlijk”, legt hij uit. Bryan focust juist meer op de koffie. “Ik ben veel aan het lezen over ontwikkelingen en wil vooral kijken naar wat er nog helemaal niet gedaan is in koffieland, om zo met vooral originaliteit indruk te kunnen maken.”

We wensen de heren uiteraard enorm veel succes toe in Gran Canaria.

Omslagfoto: Horeca in Beeld

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.