Samen eten met de filmsterren op het doek bij Cinema Culinair

Bij Cinema Culinair proef je dezelfde gerechten als in de film, op precies hetzelfde moment. Wij bezochten de speciale editie in Den Haag.

24 Okt 2024 De redacteuren Rotterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Rotterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

Samen eten met de filmsterren op het doek bij Cinema Culinair

Naar de bios en een etentje is een geijkte combinatie, maar Cinema Culinair gaat een paar stapjes verder. Terwijl je een film kijkt eet je dezelfde gerechten als de personages, op precies hetzelfde moment.

“Now that… is a cheeseburger.” Tegen het einde van de film The Menu bijt Margot (gespeeld door Anya Taylor-Joy) met smaak in de cheeseburger die de chef-kok voor haar heeft bereid, na een nogal tumultueus diner. De grofweg 90 gasten die de film op een oktoberavond bekijken in het Haagse Park Centraal Hotel, zetten precies op dat moment hun tanden in diezelfde cheeseburger.

Ziedaar het succesvolle concept van Cinema Culinair. Bezoek je zo’n evenement, dan kijk je op een speciale locatie een film en krijg je minimaal zeven gerechten te eten die de acteurs in de film ook eten. Een smakelijke formule, zo blijkt: dit jaar viert Cinema Culinair zijn 12,5-jarige bestaan.

​Uren werk 


Het vergt talloze uren werk en een zeer nauwkeurige planning om zo’n gerecht precies op het goede moment op het bord te krijgen, vertelt organisator Rutger van Stigt Thans. Het begin is simpel, lacht Rutger: “Gewoon kijken wat die acteurs in hun mond stoppen, op z’n Rotterdams gezegd. Maar we letten ook op de muziek die wordt gedraaid, de kleding van de acteurs, het idee achter de film. Daar vertellen we een verhaal omheen.”

Een avond bij Cinema Culinair zit namelijk dicht tegen theater aan, aldus Rutger. Bij een film als The Menu, waarin een exclusief diner op een eiland steeds verder uit de hand loopt, gaat de staf van Cinema Culinair volledig mee in dat thema. “We deden deze film laatst op vrijdag de 13e in Amsterdam-Noord, op een eiland,” zegt Rutger. “Toen vroegen we bij ontvangst of de mensen niet zenuwachtig waren (verwijzend naar de film, red.) en bouwden we die spanning steeds verder op.”

​Van menu naar script 


Wanneer een film geschikt is voor een avondje Cinema Culinair, is de chef-kok aan de beurt. Hij onderzoekt de gerechten, gaat wat experimenteren en schrijft een menu. Op basis van het menu ontstaat een draaiboek, vertelt Rutger. “Dat noemen we het script, waarin we alles tot op de seconde benoemen. De keuken kookt heel precies volgens de planning, zodat het gerecht klaar is ongeveer twee minuten voordat het in de film voorkomt.”

Die lucht trekt de zaal in, waardoor mensen het alvast ruiken...Daarna zien ze het, om het weer iets later te proeven. Zo beleef je eten op meerdere manieren.”Rutger van Stigt Thans

Het verheugen begint soms al eerder. In de film Julie & Julia spreken de hoofdrolspelers lange tijd over de boeuf bourguignon die ze bereiden. Bij Cinema Culinair staat dat gerecht tijdens het gesprek in de warmhoudkast, waarvan de koks het deurtje alvast even openzetten. “Die lucht trekt de zaal in, waardoor mensen het alvast ruiken,” zegt Rutger. “Daarna zien ze het, om het weer iets later te proeven. Zo beleef je eten op meerdere manieren.”

Tijdens het evenement hangen overal stopwatches en is een iemand uitsluitend verantwoordelijk voor de tijd. “Mensen beginnen pas met eten zodra de acteur begint, maar het mag natuurlijk niet koud zijn,” legt Rutger uit. “Het is haast een militaire operatie, waarin het echt gaat om secondes. Nog drie minuten, nog twee minuten, dan is het tijd om uit te lopen. Met een glimlach!” Tijdens de avond in Park Centraal werkt de bedienende ‘zwarte brigade’ (verwijzend naar de film) inderdaad tot op de tel nauwkeurig.

​Marathon 


De komende maanden reist Cinema Culinair van thuishaven Rotterdam nog naar Utrecht, Amsterdam en Nijmegen, met films als Chocolat, Julie & Julia en Ratatouille. In het nieuwe jaar gaat het team vrolijk verder, met hopelijk een bijzonder evenement, verklapt Rutger. “In het weekend van de Rotterdamse marathon willen we de film Marathon draaien. Met natuurlijk het personeel op hardloopschoenen, en in ieder geval het kokosmakroontje wat ze eten in de film. Dat zou heel gaaf zijn.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.