‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.

13 Aug 2025 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Proeflokaal De Pui

Oostzeedijk Beneden 221A-B, Rotterdam Maaltijd: Late nightDinerBorrelen Stadsdeel: Oost Keuken: Nederlands Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

Een terrasavond is tegenwoordig niet meer compleet zonder hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam. De gewilde dorstlesser krijgt in de Rotterdamse horeca steeds meer navolging. De bekende blikken met ready to drink hard lemonade lopen goed, maar veel zaken maken ook hun eigen versie van de zomerse limonade.

Wij spreken met De Pui, Bokaal en Biergarten over hun varianten op deze mixdrank.

​Bewust gekozen voor de horeca

De carrière van Sander Gerritsen, afgestudeerd als arbeidsorganisatiepsycholoog, had er anders uit kunnen zien. Hij deed niet wat van hem werd verwacht, hij volgde zijn hart. Hij koos heel bewust voor de horeca. In De Pui is hij als een vis in het water.

 De Pui is de stamkroeg van menig Rotterdammer. Van student tot opa, van kunstenaar tot zakenman, ze staan er allemaal geregeld aan de tap of zitten er op het terras.

Elke dag genieten bij de Pui

“Geen dag is hier hetzelfde. Het ene moment zit je slap te ouwehoeren met een gast, de keer erop voer je een serieus gesprek. Er zijn ook momenten dat een gesprek niet mogelijk is. Dan staan we tegen de lampen aan te slaan, dan wordt er gedanst op de bar. Dat contrast vind ik tof.”

In De Pui is KETEL 1 de hardloper onder de jonge jenevers.

“We serveren hem standaard ijskoud, op min 18. Zo drinken de meeste gasten hem het liefst. Voor de enkeling die hem liever niet zo koud drinkt, houden we een fles achter de hand in de gewone koeling.” Het is de enige jenever die Sander Gerritsen zelf drinkt.

“Ik vind KETEL 1 veruit de lekkerste. Zacht, licht kruidig met een aangenaam scherp randje.”

​KETEL-1-cocktailkannen zijn een hit

Gespecialiseerd in cocktails is De Pui niet, maar dat wil niet zeggen dat ze er maling hebben aan de cocktaildrinkers. Sterker: de KETEL 1-cocktailkannen zijn er een regelrechte hit. Deze kannen worden gevuld met KETEL 1, een eigen limonade op basis van citroen of grapefruit en Spa Rood.

​De Pui versie van hard lemonade

"We maken dus onze eigen hard lemonade, geïnspireerd op KETEL 1 Hard Lemonade. Op 1 liter doen wij 5 shots jenever, de limonade doen we uit de losse pols. Dat zeg ik niet helemaal goed. We tellen tot 25 seconden. Elke bartender weet dat uit een schenktuit per 5 seconden één shot haalt. De rest vullen we op met bruiswater en ijsklonten. Citroentje erbij, en klaar is Kees.“

“Die kannen doen het op het terras heel leuk. Samen iets delen, dat werkt. Je haalt vijf tot zes glazen uit één kan. Die met citroen doet het wel net iets beter dan die met grapefruit. Van bitter houdt niet iedereen, citroen is een allemansvriend.”

​Spritz versus lemonade

Hij is niet uitsluitend barman, met een compagnon heeft hij een eigen limoncello op de markt gebracht: O’Cello. “O’Cello is een zachte, frisse limoncello. Onze O’Cello Spritz -met prosecco en bruiswater- vullen we bij De Pui in dezelfde KETEL 1-kan.”

“Het mondgevoel is bij de spritz anders dan bij de hard lemonade. De smaak uiteraard ook. Jenever geeft de hard lemonade iets zoetigs en kruidigs.”

​Het hele terras een kan bij Bokaal

Wat voor De Pui geldt, geldt min of meer ook voor Bokaal. “Cocktails is niet ons ding, maar mixdrankjes verkopen we volop. Een van die mixdrankjes is onze eigen KETEL 1 Hard Lemonade”, vertelt floormanager Quincy P., zijn volledige achternaam houdt hij liever voor zich.

“Samengesteld uit KETEL 1, siroop van Pinky Rose, ik doel dan op de Floral Ginger & Orange, Spa Rood en verse citroen voor wat extra frisheid. Op een zomerse avond gaat het publiek er goed op.”

“Deze hard lemonade is zowel per glas als per kan te bestellen. Je ziet het keer op keer gebeuren. Zodra één tafel voor een kan KETEL 1 Hard Lemonade gaat, wil het hele terras een kan.”

​Biergarten doet het net even anders

Biergarten Rotterdam doet het net even iets anders. De hard lemonade bestaat daar uit KETEL1 jenever, aangevuld met een siroop op basis van overgebleven limoenen gerookt op lievevrouwebedstro en salie, een siroop van zwarte bessen, aalbessen, frambozen en bramen.

Die bramen worden vanwege hun ‘gekke’ ofwel afwijkende vorm in de handel geweigerd. Ze hebben bij Biergarten als andere optie nog een siroop van afgekeurde gember. Beide siropen zijn van het merk Roze Bunker dat door de ‘Fruitslagers’ wordt geproduceerd.

Bestel je bij Biergarten een hard lemonade, doe je niet alleen jezelf maar ook het milieu een groot plezier.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.