Alles voor de borrelplank bij HM Magazijn

Dimitri Houtman en Gerlof Menkveld openden eind september Houtman en Menkveld Magazijn in het Scheepvaartkwartier: een walhalla voor kaas, charcuterie en andere delicatessen.

18 Dec 2018 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

  • 18 Dec 2018

Alles voor de borrelplank bij HM Magazijn

Nee, geen zorgen. We nemen je niet mee naar het magazijn van de gelijknamige kledingketen, maar naar een heuse snoepwinkel voor elke kaas-, charcuterie- en delicatessenliefhebber. Dimitri Houtman en Gerlof Menkveld openden eind september Houtman en Menkveld, HM Magazijn, in het Scheepvaartkwartier en pakken hier alles aan wat de heren leuk én lekker vinden.

Scheepvaartkwartier


Dat het Scheepvaartkwartier barst van de mooie panden, hoeven we jullie niet te vertellen. Dat in een van die mooie panden aan de Westerkade sinds kort HM Magazijn gevestigd zit, vertellen we jullie wel maar al te graag. Van buiten oogt het magazijn klein, grote kans dat je er al een paar keer voorbij bent gelopen. Wanneer je eenmaal binnen bent geweest, schatten wij de kans klein dat je er nog een keer voorbijloopt. Het is in deze tijd van het jaar wat fris bij HM Magazijn, waar de deuren uitnodigend openstaan, maar goed, we zijn niet gemaakt van suiker en de kou wordt al snel opgelost met een goede kop verse verveine thee. Bovendien wordt onze aandacht afgeleid bij het zien van al dat -veelal Italiaanse- lekkers in de winkel.  

Toonzaal van alles wat lekker is


Zowel Dimitri als Gerlof zijn ervaren ondernemers, maar hadden hiervoor nog nooit een eigen winkel gehad. “Ik was interieurarchitect en Gerlof importeert vleeswaren. Het magazijn begon als een toonzaal voor de klanten van Gerlof, zoals Osteria Vera, maar we wilden eigenlijk alles aanpakken wat we leuk vinden”, vertelt Dimitri. “Het is bijna hobbyistisch, wij kiezen alleen dingen die we lekker vinden. Wij vinden ambachtelijke producten en de persoonlijke band met de producenten en boeren belangrijker zelfs dan biologisch. We moeten er achterstaan, anders kan ik het niet verkopen”, gaat Gerlof verder. Tijdens een proeverij laten de heren ons kennismaken met de producten. Over alles weten zij wat te vertellen, zonder dat het overkomt als een verkooppraatje, en we zijn onder de indruk van hun kennis. “We hebben de afgelopen weken onder andere een bijna academische cursus in kaas gevolgd. Enorm intensief, maar we hebben er veel van geleerd.” 

Snoepwinkel naar ons hart


Waar je in steeds meer restaurants een kijkje in de keuken krijgt door de open keuken of chef’s table, doen ze er bij HM Magazijn nog een schepje bovenop: je eet ín de keuken. Dimitri: “Als Herman (den Blijker, red.) hier binnenkomt, pakt hij zelf al de snijmachine.” Alles kan, alles mag in deze snoepwinkel. “Mensen moeten weten of ze iets lekker vinden voor ze het kopen, dus hier mag je alles proeven. Of het nu voor het samenstellen van een kaasplank voor een restaurant is of voor iets voor thuis. Wij zijn de enige plek in Rotterdam waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor de bijzondere kazen van Fromagerie L’Amuse van Betty Koster.” Niet alleen de kazen zijn bijzonder (hallo truffelbrie!), zo leren we ook olijfolie – tegelijkertijd geperst met biologische zin sinaasappel (inclusief schil) van Sicilië - drinken, azijn proeven (die wij zo lekker vinden dat we het niet kunnen laten om een flesje voor thuis te kopen) en hoe pan di cotto met broodkorst en mierikswortel smaakt.   

Ons-kent-ons in het Scheepvaartkwartier


De afgelopen weken is er al veel aanloop geweest in het magazijn, het Scheepvaartkwartier is wat dat betreft toch een soort dorp op zichzelf. Maar ook veel mensen 'van buiten' weten HM inmiddels te vinden. Zo stapt er tijdens ons bezoek een oudere vrouw binnen die het vlees kwam halen 'wat haar dochter vorige week had', want dat was zo lekker. Dimitri weet het nog precies en geeft er ook nog een lekker kaasje bij. Dit kenmerkt toch wel de gezellige ons-kent-ons sfeer die hier heerst. Wij vinden het lef, wanneer je besluit het roer compleet om te gooien en je eigen zaak te beginnen. En wij houden van dit soort lef. Zeker als het voor ons een nieuw favoriet adresje voor heel veel smakelijks betekent. Absoluut een aanrader om voor de feestdagen even binnen te lopen, maar wees gewaarschuwd: als je eenmaal gaat proeven, kan het nog weleens een zeer uitgebreide kerstborrel worden…

HM Magazijn is van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.30 geopend en op zaterdag van 10.00 tot 18.00. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen