Veel Rotterdammers kennen Wah Nam Hong van de West-Kruiskade (sinds 1986). De Aziatische supermarkt heeft nu ook een filiaal in de Markthal. Beginnende en gevorderde liefhebbers van de oosterse keuken doen er massaal hun boodschappen. Wah Nam Hong heeft nu ook een eigen restaurant, over een maand of twee komt er een noedel- en bakpao-bar bij. Eerste deel van een tweeluik over deze leuke zaak.
De Markthal kent bijna honderd ondernemingen, van de stands midden in de hal tot de restaurants en winkels in de zijbeuken. Een van de opvallende winkels is de Aziatische supermarkt Wah Nam Hong. Er is ook een vestiging op de West-Kruiskade, die nog groter is, en er zijn twee eigen supermarkten in Den Haag. De supermarkt in de Markthal zit aan de Blaakzijde, ongeveer in het midden.
Beneden en boven
Wah Nam Hong heeft beneden een verrassend en zeer uitgebreid aanbod aan Aziatische food-producten. Werkelijk alle soorten ingrediënten voor de Aziatische keuken zijn hier te vinden: fruit, groente, kruiden, olieën, noedels, veel diepvries, maar ook chips, drankjes en gigantische balen rijst. Een tip van een vriendin die veel met Yotam Ottolenghi kookt: ga in deze supermarkt op zoek naar je exotische ingrediënten, zeer grote kans dat ze deze op de planken hebben liggen. Boven is een aardige collectie non-food te vinden. Behalve veel mooi servies kun je er potten en pannen kopen die niet overal te krijgen zijn: van de houten geweven mandjes om dim-sums te stomen tot grote wokpannen.
Verstopt restaurant
Boven, achter het deel van de supermarkt met de non-food producten zit ook een klein restaurant. Dit restaurant is misschien wel het best bewaarde geheim van de Markthal, want je ziet het nauwelijks van buiten en je moet dus de supermarkt in en dan de trap op, dan nog langs alle potten en pannen, dan zie je eerst de keuken en daarachter kun je gaan zitten. Maar het is de zoektocht meer dan waard. Het is clean en natuurlijk ingericht: weinig franje, lange houten tafels, metrotegels aan de muur en functionele strakke lampen. De lange tafels geven het restaurants iets warms, alsof je aan community dining kunt doen. Toch zijn de plekken aan het raam het leukst: daar kijk je zo de markthal in vanaf de eerste verdieping en zie je veel van de hoge terrasjes op ooghoogte.
Kleine kaart met oosterse klassiekers
De keuken is, zoals te verwachten, Aziatisch, met keuze uit noedelsoep, gebakken noedels, broodjes, een salade en losse hapjes (zoals de dimsums). Elke categorie kent maar een, twee of drie gerechten, alleen bij de hapjes zijn dit er meer. Er zijn drie vegetarische opties, maar pas op: de soep is met niet-vegetarische bouillon aangemaakt. Ook is er elke dag een daghap. Niets op de kaart is duurder dan €9, behalve de Vietnamese noedelsoep met Black Angus-rund.
De keuzes in ons gezelschap vielen op de daghap (een groene Thaise curry), de Chinese (vegetarische) gebakken noedels, de kipsalade en noedelsoep. Vooraf hadden we edamame (soyaboontjes) en gyoza (Japanse gebakken dumplings). Het eten is net als de zaak, simpel maar goed. De curry was een van de beste die ik afgelopen jaren heb gegeten en ik zag bij al mijn disgenoten tevreden gezichten tijdens en na het eten.
Vers kokoswater
De drankkaart is tamelijk rechttoe-rechtaan, behalve de zes Aziatische bieren en de specials. Van de specials viel vooral de kokosnoot goed in de smaak. Verse kokoswater uit een net opengehakte noot brengt je direct in tropische sferen. De Koreanse honing/limoen thee is bijna over-de-top zoet en heeft die typische kruidige Koreaanse theesmaak.
Mocht je na al dat lekkers de behoefte voelen om zelf aan de slag te gaan, dan kun je direct je slag slaan. De supermarkt heeft alle ingredienten en het keukengerei, en op de site van Wah Nam Hong staan diverse recepten, bijvoorbeeld voor varkensvlees met aubergine. Maar ik denk dat ik dat even oversla en gewoon binnenkort weer boven ga eten met uitzicht op het gekrioel in de Markthal.
Volgende week deel twee van dit tweeluik: interview met eigenaar Arjan Chan over onder andere het assortiment van Wah Nam Hong.
