Benieuwd naar de trends in de wereld van food, drinks en hospitality? In onze nieuwste podcastserie wordt er op locatie een talkshowsetting opgebouwd en bespreekt host Gijsbregt Brouwer – mede-oprichter van de Buik en foodtrendwatcher - iedere aflevering één belangrijke trend met experts op dat gebied. De eerste vijf afleveringen van ‘de Buik Live’ zijn opgenomen tijdens Horecava, de grootste horecabeurs van Nederland. In telkens dertig minuten nemen we je mee in de wereld van bier, alcoholvrije wijn, vertical farming, hotels en goed eten bij de borrel, hier hoorde je de experts het eerste over de trends. Luister je mee?
Fris en zuur bier
Is Rodenbach FruitAge het drankje wat we op alle terrassen gaan drinken komende zomer? In de eerste podcast praten we met Rick Kempen – bierambassadeur bij Bier en Co - en Danielle Leukel – brand manager speciaal bieren bij Royal Swinkels Family Brewers – over het vraagstuk: wordt fris en zuur bier de zomertrend van 2020. Zij praten ons bij over het herontdekken van fris-zure smaken, de terugkeer van beerpairing, de rinse smaak van het nieuwe bier van Rodenbach en het antwoord van de wijnindustrie op de speciaalbierrevolutie.
Alcoholvrije wijn

Wordt 2020 het jaar van de grote doorbraak van alcoholvrije dranken? Samen met La Source specialist Wiljan Dorrepaal – importeur van kwalitatieve alcoholvrije wijnen en dranken – en oprichtster van Wijnvrouw van het jaar en register Vinoloog Barbara Verbeek bespreken tijdens de Buik Live de snelle groei van no- en low alcohol drinks, zowel in wijn als destillaten. In de podcast wordt de algemene groeiende aandacht voor wijn besproken, maar voornamelijk de verbeterde kwaliteit en daarmee de opmars van de alcoholvrije variant, de bewustwording van de mens en de blij verraste reactie van wijnfan Barbara.
Vertical farming

Gaat stadsboer (een boer binnen de bebouwde kom) hét beroep van de toekomst worden? Voormalig chef de cuisine van Maris Piper en winnaar van de Chef’s Battle tijdens Taste of Amsterdam Pepe Topper en eigenaar van GrowX Ard van de Kreeke praten ons bij over de nieuwe trend: vertical farming. Bij deze trend gaan we terug naar lokaal en komen producten weer uit de buurt. Binnen deze trend wordt gesproken over de vooruitgang in technologie, de rol die het speelt voor de eindgebruiker – van kind tot chef, het kweken in een kunstmatige omgeving, leafy greens, de omschakeling van veel restaurants en natuurlijk de revolutie in deze booming branche.
Hotels in de overvolle stad
Kan een hotel iets toevoegen aan de stad anno 2020? En is de keus chique of karig en betaalbaar of zijn er ook andere opties? Jan Stuurman is eigenaar van drie succesvolle hotelvestigingen – Hotel V en The Lobby – in Amsterdam en weet dus als geen ander hoe je een hotel in een overvolle stad runt. Clarissa Slingerland is oprichtster en eigenaresse van het pr-bureau MissPublicity. Host Gijsbregt bespreekt met hen de haat-liefde verhouding die mensen hebben met hotels, de dubbele trend die er speelt (efficiënt vs. super high-end), de conceptuele veranderingen, het toerisme van de toekomst en de daarmee drukker wordende stad en de beleving waar steeds meer mensen voor gaan.
Stand up eating: echt goed eten bij de borrel
Maakt de borrelplank dit jaar de kwaliteitssprong die bier al eerder maakte? Het nieuwe culinaire moment in de horeca: de borrel. In gesprek met importeur en leverancier van kwalitatief hoogstaande regionale specialiteiten Machiel Laumans – eigenaar bij Local Harvest – en eigenaar van Slagerij de Wit Erik Waagmeester staan wij stil bij het borrelmoment en bespreken we hoe je het staand eten bij de borrel op niveau krijgt met de goede keuze en kwaliteit in dranken en gerechten. De ontwikkeling van het standaard olijfje tot het maatwerk voor de borrelplank van nu en daarmee de veranderende kwantiteit en kwaliteit komen uitgebreid aan bod.
Podcast de Buik Live
Alle afleveringen zijn terug te luisteren via Spotify, Soundcloud en Apple Podcast. Vergeet je niet (gratis!) te abonneren op ons kanaal om op te hoogte te blijven van alle afleveringen.