We kunnen bijna niet meer om Moluks restaurant Havendorp heen; zo werd er laatst een Indische Salon gehouden voor alle tastbare herinneringen aan Nederlands-Indië, vinden er regelmatig soulvolle muziekoptredens plaats en bracht onlangs zelfs de burgemeester van Ambon, Richard Louhenapessy, met zijn delegatie een bezoek aan het restaurant. “Beta bangga” zei de heer Louhenapessy, wat “ik ben erg trots” betekent. Tijd voor een avondje Vlissingen om polshoogte te nemen bij één van de weinige Molukse restaurants in Nederland.
Over het restaurant
Restaurant Havendorp is een smakelijke en modern ingerichte ontmoetingsplek waarin de Molukse keuken centraal staat. Met de opening van dit restaurant is niet alleen het treinstation van Vlissingen nieuw leven ingeblazen, maar ook de Moluks-Zeeuwse geschiedenis. Het restaurant is namelijk vernoemd naar een nooddorp voor Molukse gezinnen dat van 1954 tot 1962 dienstdeed, op slechts een steenworp afstand van waar het restaurant nu te vinden is. Dit nooddorp is tevens de plek waar eigenaar Dicky Wattimena is opgegroeid.
Lemper in bananenblad

De sfeer in het restaurant is warm en gezellig. Aan de wand prijkt een mooie zwart-wit poster van een schoolreisje uit de collectie van Stichting Moluks Historisch Museum. Wanneer we aan tafel schuiven wordt er een pannetje op tafel gezet met verschillende soorten kroepoek en bekijken we de menukaart. We hebben wel trek in een lemper (spreek uit als lumper) en besluiten dit dan ook als voorgerecht te kiezen. Hoewel we een rijstrolletje verwachten - de vorm waarin de snack normaal gesproken wordt verkocht - krijgen we een stoommandje voorgeschoteld met daarin de lemper gevouwen in een bananenblad. Een mooie restaurantwaardige presentatie en de lemper laat zich smaken.
Saté ajam en gastvrijheid

Het hoofdgerecht van de avond is saté ajam met lontong. De saté is lekker, authentiek en vol van smaak. We hebben hier overigens voor een halve portie gekozen, ideaal voor de iets kleinere maag en in ons geval handig aangezien we meerdere gerechtjes willen proeven. Terwijl we genieten van het hoofdgerecht komt de Molukse eigenaar Dicky zich kort aan ons voorstellen en vraagt of alles smaakt en naar wens is. We zien dat hij dit bij alle gasten doet en komt hierdoor erg vriendelijk en gastvrij over.
Desserts in een Moluks jasje

We sluiten de avond af met twee desserts: de pisang goreng met kokosijs en de pandan crème brûlée. Hoewel onze aandacht allereerst wordt getrokken door de pisang goreng met kokosijs, willen we ook de gifgroene versie van de crème brûlée dolgraag uitproberen. Een, wat ons betreft, leuke Molukse twist aan een bekend recept. Beide desserts vallen in de smaak en kunnen we aanraders noemen. We laten de foto van de twee desserts verder voor zich spreken.
“Beta bangga”

Verwacht bij restaurant Havendorp geen drukke toko waar je veel (en snel) eet voor weinig geld, een misvatting wanneer het gaat om restaurants met een Aziatische keuken, maar een mooie restaurantbeleving met goed eten. Ideaal om de tijd te nemen met bijvoorbeeld familie en wat langer na te tafelen. Wat ons betreft heeft Havendorp de verwachtingen waargemaakt en we komen zeker nog een keer in Vlissingen om meer uit deze Molukse keuken te proeven.