De wintermaanden zijn weer begonnen met een hoop regenachtige dagen, kou en natuurlijk veel feestdagen. Dit betekent vaak ook dat mensen een ‘winter-get-away’ boeken en op zoek gaan naar de zon. Als je op zoek bent naar een land waar het nu het seizoen is om naar toe te gaan, zit je in Tanzania goed. De Tanzanianen weten naast mooie natuur ook zeker wat goed eten is. Een tripje naar het gigantische land op de planning staan, maar geen idee waar je moet eten? Wij hebben een aantal restaurants voor je op een rijtje gezet per stad.
Arusha
De meeste toeristen beginnen in Arusha wanneer zij vanuit Nederland naar de Kilimanjaro vliegen. Arusha is namelijk één van de bekendste steden van Tanzania om je safari de Serengeti in te beginnen.
Kahn’s BBQ

Kahn’s betekent: ‘wat schaft de pot’, en dat is wat je hier krijgt. Kahn’s keuken staat in het teken van Pakistaans eten. Hier krijg je dan ook allemaal verschillende heerlijke gerechten en vlees van de barbecue. Er is keuze uit verschillende soorten salades en zacht naanbrood. Een goed begin van je reis.
Mosque St.
Fifi’s
In Tanzania krijg je bij de meeste hotels en hostels een oploskoffie die wij Nederlanders niet helemaal gewend zijn. Heel veel behoefte aan een écht goede kop koffie? Dan is Fifi’s de plek om je ochtend te starten. Als je rond lunchtijd bij Fifi’s bent is het ook zeker aan te raden om er te blijven zitten voor een heerlijke lunch.
Themi Rd.
Hot plate
Hot Plate is een Indiase zaak in Arusha. Hier hoef je niet bang te zijn dat je aan het eind van de avond te weinig hebt gegeten. Heerlijke, smaakvolle tikka masala of ‘butter chicken’ zijn hier te krijgen geserveerd met vers naanbrood.
Jacaranda St.
Moshi
Moshi is de plek waar de meeste toeristen naartoe gaan wanneer zij zich wagen aan de klim op de Kilimanjaro. Vanuit het dorp kun je, als je mazzel hebt, om zes uur ’s avonds het topje van de berg zien. De rest van de dag is deze bedekt met wolken. Om goed op te laden voor de lange tocht zijn er meerdere plekken in Moshi waar je goed kunt eten.
Maembe

Maembe is een mix van lokale en internationale gerechten. Wanneer je voor echt lokaal wil gaan, bestel je de linzenstoof met chapati. De Tanzaniaanse chapati stamt af van het Indiase recept. Chapati is gemaakt van tarwemeel, water en zout. Het is erg smaakvol en een fijne afwisseling om je linzenstoof mee te eten in plaats van rijst.
Bustani Ally
Mimosa
Mimosa is een internationaal restaurant middenin het park van Moshi. De gerechten zijn meer gericht op toerisme, maar nog steeds erg goed. Hier kom je weinig locals tegen, maar dat doet zeker niet af aan de kwaliteit. De locatie in het park maakt het een knusse en goede plek om te ontsnappen aan de drukte.
Uhuru Park
Jay’s Kitchen
Wanneer je Jay’s Kitchen binnenloopt, staart het hele keukenteam je aan en vraag je je in eerste instantie af of je wel goed zit, maar dat zit je zeker. Wanneer je namelijk door het gebouw loopt en in de tuin aankomt, ben je even helemaal weg van de drukte van de straat waar het restaurant aan ligt. De kaart is een mix van lokale en internationale gerechten. Een plek om te borrelen of genieten van de rust in de tuin.
Boma Rd.
Lushoto
Lushoto is de, nog relatief onontdekte, parel van Tanzania. Waar de meeste toeristen de Kilimanjaro beklimmen, is Lushoto ook een goede plek om mooie wandeltochten te maken. De natuur is ongeremd en puur en de inwoners zijn warm en vriendelijk. Geen zin om zeven dagen te zwoegen op de Kilimanjaro? Ga dan naar Lushoto (of gewoon sowieso).
Kaya Restaurant

Gezien het dorp nog niet heel bekend is, is er weinig aanbod aan eettentjes. Het beste is daarom om je volledig over te geven aan de Tanzaniaanse keuken: gemarineerde kip (met frietjes). De frietjes zijn zeker niet afkomstig uit Tanzania, maar het kipgerecht wel. De Tanzaniaanse kip noemen ze ‘local chicken’ en is veel slanker dan de toeristische kippen die je in de meeste restaurants krijgt, maar minstens zo smaakvol. In een marinade van verschillende soorten groenten en allemaal fijne kruiden, eet je hier echt een lokaal gerecht.
Stone Town – Zanzibar
De meeste toeristen gaan na het rondreizen op het vaste land door naar Zanzibar. Een paradijselijk eiland met een fijne hoofdstad, Stone Town, waar heel veel te doen en te eten is.
Lukmaan Restaurant

Lukmaan is de plek die iedere local en toerist je zal aanraden. Hét visrestaurant van het eiland, waar je eerst in de vitrines uitkiest welke vers gevangen vissen en overige gerechten je wilt eten. Neem plaats op de plastic stoeltjes onder de gigantische boom waar het hele restaurant omheen gebouwd is en geniet van al het lekkers wat voor je neus wordt klaar gemaakt.
New Mkunazini Rd.
Floating Restaurant

Aan - en deels over - het water ligt het Floating Restaurant. Een restaurant gebouwd op een stijger waar je uitkijkt over de zee. Stone Town kan vrij druk zijn, waardoor dit een perfecte plek is om even uit te rusten en in stilte uit te genieten van het uitzicht over zee. Bij Floating serveren ze goed, internationaal en lokaal eten. Van fijne stoofgerechten met chapati tot aan curry’s of frisse salades.
Forodhanie
Pajé – Zanzibar
Pajé ligt aan de oostkust van het eiland Zanzibar. Een (kite)surfoord, maar vooral een plek om heerlijk tot rust te komen. De felblauwe zee is uitgestrekt en bij laagtij kun je tot wel een kilometer ver lopen richting het rif. Of je nou een watersporter bent of niet, Pajé is een plek die je niet mag overslaan wanneer je op Zanzibar bent.
Hungry Lion
De Hungry Lion is een echt lokaal restaurantje. Met een stuk of twaalf plastic stoeltjes onder een rieten afdakje ontstaat er enige twijfel als je hier gaat zitten. Hier draait het dan ook allemaal om goed en goedkoop eten. Bestel de ‘chicken masala’ en je krijgt iets wat veel smaakvoller en onbekender is dan je in eerste instantie denkt. De chapati is vers gemaakt en haal je ondertussen door de heerlijke saus heen.
Mr Kahawa

Mr Kahawa is één van de fijnste plekken van het hele eiland. Wanneer je in het aangrenzende The Waterfront Beach Hotel Zanzibar verblijft dan krijg je ook het ontbijt van Mr Kahawa, maar als je hier niet overnacht kun je er ook gewoon van ontbijt tot diner terecht. Elk dagdeel is het eten een aanrader. Het is de moderne versie van het lokale eten in combinatie met vers gevangen vis. Overdag is de ontbijt- en lunchkaart voor een groot deel hetzelfde en een deel bestaat uit specialiteiten. Elke avond verandert de kaart op basis van wat er die dag is gevangen, verser kun je het dus niet krijgen. Het goede eten in combinatie met de erg vriendelijke bediening en het uitzicht over de zee maken het een plek waar je nooit meer weg wilt.
Pajé Beach Road
The Rock

Last but not least is ‘The Rock’. Een toeristische trekpleister ten noorden van Pajé. Een restaurant letterlijk gebouwd op een rots. Mensen komen hier in specifieke timeslots aan. Wanneer het laagtij is kun je er naartoe lopen, bij hoogtij word je opgehaald met een bootje. Binnen is het druk en vol, aan te raden is om daarom buiten te reserveren, zodat je fijn over het water kunt kijken en niet het gevoel hebt dat je eigenlijk met het hele restaurant aan één tafel zit. Het eten is hier goed en vooral internationaal, maar vooral voor ieder wat wils. Een mooie en bijzondere afsluiting van een (culinaire) reis in Tanzania.
Michanwi Pingwe Beach