Foodtruck voor de deur dankzij Buurtkeukens

Jeroen Janssen heeft Buurtkeukens opgericht. Hier kun je foodtrucks reserveren en naar je toe laten rijden. Ook organiseert hij de Nationale Foodtruck dag.

12 Okt 2020 Floortje Dekker

blogger Floortje is student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam waar zij de opleiding redactie medewerker volgt. Naast haar studie doet ze aan kickboksen. Haar lievelingsgerecht? Eigenlijk alles waar pesto in zit.

Foodtruck voor de deur dankzij Buurtkeukens

Jeroen Janssen zat net een aantal weken in lockdown toen hij een oproep tegenkwam van een foodtruckondernemer die door de coronacrisis al haar jaarplannen in het water zag vallen. Jeroen vroeg of ze langs kon komen met haar truck, zodat heel de buurt met elkaar wat lekkers van deze foodtruck kon eten en de ondernemer haar broodnodige salaris kon verdienen. Wat Jeroen toen nog niet wist, was dat dit idee het begin was van zijn nieuwe bedrijfje. Nu, zes maanden later, loopt Buurtkeukens onwijs goed, kun je door heel het land foodtrucks naar jouw buurt laten rijden en is er zelfs een Nationale Foodtruck Dag in het leven geroepen.

“Ik had nog helemaal geen horeca-ervaring", vertelt Jeroen Janssen, oprichter van Buurtkeukens. “Maar het is een platform voor foodtruckondernemers, dus in principe heb ik zelf ook helemaal geen ervaring nodig. Alle kennis komt bij de ondernemers vandaan.” Het idee om een website te maken waar je foodtrucks kunt reserveren kwam bij een vriend van Jeroen vandaan. Samen hebben ze een website gebouwd waar je makkelijk en overzichtelijk een foodtruck kunt reserveren en naar jouw buurt kunt laten rijden. “Het idee is simpel: je zoekt een truck uit op Buurtkeukens.nl die jij er leuk en lekker uit vindt zien en heel de buurt kan van de gerechten meegenieten”, licht Jeroen toe. Het enige dat jij ervoor moet doen, is het woord verspreiden dat de truck langskomt en elektriciteit en/of stromend water regelen.

​Coronaproof proeven


Natuurlijk zijn er bepaalde regels verbonden aan het reserveren van een foodtruck. Zo kun je aan de hand van een link van tevoren de gerechten bestellen die je van de truck wilt eten. Daarna kun je online een tijdstip uitkiezen wanneer je het gerecht bij de foodtruck kunt ophalen. Zo zorg je met z’n allen ervoor dat er geen grote menigten rond de truck staat en alles geheel coronaproof verloopt. “Ook is dit natuurlijk ideaal voor de eigenaar van de foodtruck: zij weten precies wat mensen gaan eten en weten hierdoor ook wat er ingekocht moet worden. Zo is er minder eten dat weggegooid moet worden en dus is het voordeliger voor de ondernemer”, vertelt Jeroen.

​Foodtruckfestivalletje


In het eerste halfjaar van Buurtkeukens zijn er in al meer dan 600 buurten foodtrucks gereserveerd en uitgenodigd. Op de website staan ruim 140 verschillende foodtrucks waar je uit kunt kiezen, zo zit er voor iedereen wel iets tussen en is er altijd wel eentje die bij jouw wensen past. Ook vertelt Jeroen dat je met het reserveren van een truck niet alleen de foodtrucks helpt: “Bij ons was het zo dat mensen hun bestellingen na elkaar inplanden, zodat ze kort even een babbeltje konden maken als ze hun eten ophaalden.” Buurtkeukens is dus ook een investering in de sfeer in de buurt. Tip van Buurtkeukens: reserveer meer dan één foodtruck en creëer je eigen coronaproof foodtruckfestivalletje.

​Nationale Foodtruck Dag


Om de foodtrucks nog een extra steuntje in de rug te geven, is de Nationale Foodtruck Dag in het leven geroepen. Deze dag zal voor het eerst plaatsvinden op 24 oktober en jaarlijks terugkeren. Op deze dag wordt iedereen opgeroepen om via Buurtkeukens een foodtruck te reserveren en die naar jouw buurt te laten komen. Op deze manier kan iedereen van de gerechten van de foodtrucks genieten en support je ook nog eens de ondernemers hiervan.

​Geen vergunning van de gemeente


Niet alle gemeentes vinden het even leuk wanneer er zomaar een foodtruck op straat komt te staan. “Veel gemeentes vinden het idee juist superleuk, maar er zitten ook gemeentes tussen die het minder graag hebben. In Amsterdam-Noord mag je bijvoorbeeld alleen een truck reserveren als deze bij Buurtkeukens.nl vandaan komt. Maar zolang een truck op eigen terrein staat kun je ten alle tijden zorgeloos een buurtkeuken uitnodigen. Met deze dag willen we bewerkstelligen dat buurten, bedrijven en andere organisaties in heel Nederland foodtrucks blijven bestellen het hele jaar door. Dit kam immers tijdens alle jaargetijden. Weer of geen weer, de 'foodtruck-chefs' staan altijd met veel passie en plezier voor de gasten te koken”, sluit Jeroen af. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.