De lekkerste zomertips voor elke foodie van de Buik en Bekt Lekker de Podcast

De zomereditie boordevol tips van Bekt Lekker voor de lezers van de Buik over waar je het best kunt luisteren, kijken, scrollen en proeven.

25 Jul 2023 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

De lekkerste zomertips voor elke foodie van de Buik en Bekt Lekker de Podcast

Dit is de zomereditie van 'Food in je feed', waarin Bekt Lekker de Podcast hosts Gijsbregt Brouwer en Maartje Nelissen samen met de Buik de lekkerste tips op het gebied van streaming series, (kook)boeken, podcasts, food events en social media accounts op een rij zetten. Een fijn overzicht met heerlijke foodmedia, zodat jij als liefhebber van lekker eten en drinken eens rustig achterover kan zitten en kan genieten.

Bekt Lekker de Podcast is de foodpodcast voor mensen die meer houden van eten van van koken, dus de samenwerking met de Buik is niet meer dan logisch.  Hieronder staan de beste foodmedia- en events waar de lezer de komende maanden van kan genieten.

Bekt Lekker luisteren en Bekt Lekker zomerspecials

Bekt Lekker de Podcast is als een RTL Boulevard, maar dan over eten en drinken. Hosts Maartje en Gijsbregt nemen je in net iets meer dan 30 minuten mee in de wereld van foodtrends, foodtips, foodnieuws en 'roddelen' zo heerlijk over hun favoriete bezigheid: eten. Wil je de meest recente aflevering luisteren, klik dan op de de Spotity embed hieronder.

Deze zomer komt Bekt Lekker met een korte serie van drie zomerspecials over onder festivalfood, terrassen en dé zomerdrankjes van dit jaar. Dus abonneer je op Bekt Lekker via je favoriete podcast app:

  • Spotify: klik hier voor de muziek en podcast app;
  • Apple Podcast: klik hier als je via de iPhone luistert;
  • Google Podcast: en klik hier als je een Android telefoon hebt of
  • Kijken, lezen, luisteren, proeven en scrollen 

    Maartje, Faysal en Gijsbregt kiezen zodat jij het niet hoeft te doen, ze hebben alle TV-kanalen en streamingdiensten doorgeploegd, alle boeklanceringen bijgewoond (zelfs die van kookboeken), honderden food podcasts geluisterd, zijn naar alle foodfestivals gewest én volgen alle 'creators en influencers' op TikTok en Instagram die maar iets met eten en drinken doen. Daaruit selecteren ze elk kwartaal de beste, zodat de lezers van Buik en de luisteraars van Bekt Lekker hierover niet meer hoeven na te denken.

    P.S. overal waar je deze kleur ziet, zit een linkje achter.

    Kijken: streamingdiensten, TV en bioscoop


    Kijken naar eten blijft fantastisch (al vinden wij luisteren naar eten natuurlijk ook niet mis. In aflevering 28 bespraken Maartje en Gijsbregt het succes van de kookwedstrijden zoals Master Chef en Heel Holland Bakt en hoe die allemaal zijn te terug te voeren op Iron Chef uit Japan. Luister die nog even hier terug.

    Onze eerste tip om te kijken is een Nederlandse tip: De Streken van Van Boven, met en door Yvette van Boven. Met de mooie link naar de Buik door de Rotterdamse chefs en ondernemers Alexander Wong (Ox) en Maggie Chau (Shangai Papa) in de aflevering over de Chinees-Indische restaurants.

    Uiteraard mag seizoen twee van The Bear niet ontbreken. Deze serie is te vinden op Disney+ en wij vinden dat er geen enkele serie op TV zo goed laat zien hoe het er aan toe kan gaan in een een restaurantkeuken. In seizoen twee gaan chef Carmy en zijn collega's hun best doen om hun broodjeszaak om te vormen tot een finedining restaurant en daarvoor moeten Tina en Ebra in opleiding.

    Op dit moment is er geen echte foodfilm in de bios, hopelijk dit najaar weer.

    Ook op YouTube is het goed kijken, de hosts waren vooral onder de indruk van deze korte video waarin uitgelegd wordt waarom Amerikaanse diners zo populair zijn én hoe ze aan hun karakteristieke elementen komen, zoals de boot seats en de metalen buitenkant. 

    Lezen: (kook)boeken, magazines en columns


    Maartje en Gijsbregt hebben allebei in een ruk het geweldige (fictie)boek van Mirthe van Doornik uitgelezen: Een tafel aan het raam. Hierin volgen we een chef die samen met de eigenaar zijn zaak tamelijk absurd runt. De horeca-details kloppen perfect en zijn houding naar collega's en gasten is zeer amusant. 

    Gijsbregt haalt zijn noedels meestal buiten de deur en Maartje ook geregeld, maar als ze ze thuis kookt, dan vindt ze het heerlijk om het kookboek Noedels van Emma de Thouars erbij te pakken, met de fantastische foto's van Sophia van den Hoek, van wie je ook geregeld foto's op de Buik treft. Veel van de recepten zijn vegetarisch of hebben een vega-optie.

    Nog een tip met aandacht voor zelf koken, maar ook altijd met veel liefde voor erop uitgaan: Foodies Magazine. De editie van deze zomer gaat over, hoe kan het ook anders over de zomeroogst en springt eruit in het tijdschriftenschap: deze is namelijk barbieroze. De zomeroogst geldt ook voor Restaurant De Kas, waar Foodies speciaal over schrijft. En voor de foodnerds onder ons: zelf azijn maken.

    Luisteren: podcasts (en radio)

    We hebben maar liefst drie podcast tips voor de zomer:

    • ​Een 'klassieker': Wat schaft de podcast, met Jeroen Doucet en Jonas Nouwen. Deze bestaat al vier jaar en houdt een redelijk vast stramien aan rondom elke keer een wisselend onderwerp zoals recent: olijfolie, Napoletaanse pizza en ramen. Ook schuift er geregeld een gast aan. 
    • Eentje over drank: Cocktails & Spirits met Isaac, met inderdaad Isaac en Misja Vorstermans. Je moet echt je best doen om twee mannen te vinden die meer over cocktails weten in Nederland dan deze twee. De podcast valt bij hen altijd samen met de vrijdagmiddaborrel en dat maakt het wel zo gezellig.
    • Een nieuwe over innovatie: Innovatie in food, met wederom twee mannen: Paul Sanders en Michiel Dekkers. Vanuit Wageningen ondervragen deze heren hun gasten over wat er voor spannende dingen gebeuren op het innovatiefront, zoals een tompoucefabriek die tienduizenden tompoucen per dag maakt.

    Proeven: food festivals en events


    Het is zomer en het festivalseizoen is - ondanks het wisselvallige weer - volop aan. Hierbij drie tips van Maartje (Amsterdam), GIjsbregt (Rotterdam) en Faysal (Utrecht):

    • Maartje kan niet kiezen deze keer, ze gaat sowieso naar de Parade waar chef Merijn Berlo van Choux al jarenlang staat met Cantina Mobile, beter buiten food kan je bijna niet krijgen;
    • Gijsbregt zegt dat er genoeg te doen is in Rotterdam deze zomer, maar Gijsbregt kijkt uit naar de Floating Pasar, een drijvend festival gericht op de Indonesische cultuur met veel Indisch en Indonesisch lekkers (15 augustus);
    • Faysal kijkt uit naar Georgies Wundergarten in Ruigoord (Amsterdam).

    Deze zomer heeft Bekt Lekker zelf drie zomerspecials waarvan de eerste over festivalfood gaat, waarbij er veel aandacht is voor Lowlands. Maartje en Gijsbregt hebben een gast, Martine Bosch, de grote 'food-baas' van onder meer Lowlands, Down The Rabbit Hole en North Sea Jazz én geven hun favoriete food route op Lowlands. Je kunt deze special hier luisteren.

    Scrollen: creators op social media, toffe accounts om te volgen

    Twee influencers of creators die veel van lekker eten en drinken weten en die aan de weg timmeren.

    • Sarah Shawkat: ook wel bekend als Saar van Noomi, omdat ze haar eigen (Iraakse) drankje ontwikkeld heeft dat Noomi heet. Haar Instagram is onorthodox en laat je vooral heel veel eten zien, eten dat door Sarah zelf gekookt wordt (vaak met anderen), maar gelukkig ook veel eten buiten de deur;
    • Sjoerd Kist: up and coming TikTok wijnfluencer die veel uitlegt over wijn, uit de supermarkt, tussen de wijnranken en ook geregeld in wijnbars.

    Zoals bekend zit Gijsbregt meer op TikTok dan Maartje en stuurt hij graag de video's door, de leukste food video's komen elke vrijdag op de Instagram van Bekt Lekker. 

    Over Bekt Lekker de Podcast


    Bekt Lekker is een food podcast als ‘RTL Boulevard over eten’, gericht op mensen die meer van eten houden, dan van koken. In de tweewekelijkse podcast praten hosts Maartje Nelissen (serial food entrepreneur) en Gijsbregt Brouwer (oprichter van de Buik) en producer Faysal Nadif je bij over het laatste foodnieuws, delen ze foodtrends en bespreken hun eigen eetnieuws

    Uiteraard komen de drie steden van de Buik (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) vaak voorbij, omdat de drie podcastmakers alle drie in een van die steden wonen. Ook Den Haag, de meest recente loot aan de stam van de Buik komt veel voorbij, want het is de stad met de meeste luisteraars (na Amsterdam).

    Je kunt Bekt Lekker volgen in je favoriete podcast app en op hun LinkedIn en Instagram. Of schrijf je in voor hun onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.

    • Web Player: klik hier voor als je geen app hebt;
    • Spotify: klik hier voor de muziek en podcast app;
    • Apple Podcast: klik hier als je via de iPhone luistert;
    • Google Podcast: en klik hier als je een Android telefoon hebt of
    • check je eigen andere podcast app (zoals Podimo of NRC) grote kans dat ze daar ook in staan
    Reacties
    Plaats een reactie
    Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
    Lees ook deze verhalen
    Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

    Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.

    De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

    Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

    7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

    Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.