Perry de Man, onder andere bekend als TV-chef en van De Toko in Rotterdam, heeft samen met elf Molukse en/of Indische chefs het boek Sama Sama uitgebracht. Hij schoof bij hen aan tafel en ontdekte de verhalen achter gerechten als macaronischotel en risolles. “Het boek gaat eigenlijk over de viering van de cultuur die we samen hebben opgebouwd.”
Hetzelfde, graag gedaan

Eerst maar even over de titel van het boek. De uitspraak sama sama heeft meerdere betekenissen, die allemaal een vorm van dankbaarheid uitspreken. Door het woord te herhalen, benadruk je dit begrip waarmee je dus eigenlijk zegt ‘alles hetzelfde voor jou’ of ‘hetzelfde voor mij’. De herhaling kan ook gaan over een gevoel van verbondenheid of een gezamenlijke actie.
De goedlachse Perry is een Rotterdamse chef met een voorliefde voor Indisch eten. Hij is onder andere chef bij 24Kitchen en was mede-eigenaar van de gezelligste Toko van Rotterdam. Die uitspraak is voor hem precies waar het boek over gaat. “Ik heb dit niet alleen gedaan, sommige chefs ken ik bijvoorbeeld al twintig jaar en dit is echt iets wat we samen hebben neergezet.”
Molukse macaronisoep
Het begon bij Perry te kriebelen over dit onderwerp toen een vriend van hem vertelde over de Molukse macaronisoep van zijn oma. “Toen dacht ik: macaroni is toch niet Moluks? Ik had ook wel eens gehoord van Indische stamppot en Indische erwtensoep, dus ben ik vrienden en kennissen gaan optrommelen om te kijken of zij ook dit soort recepten kenden. Daaruit is Sama Sama eigenlijk ontstaan.”
Daarnaast was Perry nieuwsgierig naar de herkomst van deze gerechten. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Indische mensen naar Nederland, zij namen hun kennis en cultuur met zich mee. “Maar in Nederland konden ze vervolgens minder snel aan rijst komen. Aardappelen, varkensvlees en Nederlandse groenten waren goedkoper en makkelijker te verkrijgen. Er ontstond een soort vindingrijkheid om daar toch iets lekkers mee te maken”, aldus Perry.
Een podium voor gerechten van de keukentafel

Veel van de gerechten uit het kookboek hebben nog niet eerder een podium gehad. Perry denkt dat dit komt doordat deze recepten meestal thuis worden gemaakt, en niet in restaurants.
“Daarom wil ik daar nu juist aandacht aan schenken. Ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar kan zijn, of juist een vernieuwende blik kan geven. Het is geen zelfhulpboek, maar het kan wel helpen elkaar beter te begrijpen aan tafel,” vertelt Perry.
Zonder poespas

Voor de foto’s van de gerechten in Sama Sama is er bewust voor gekozen om zonder stylist te werken. “Sommige gerechten zijn gewoon op een bord geschept uit een plastic bakje. Dat is hoe het wordt gegeten. We wilden laten zien hoe het echt is.”
Het resultaat is een warm, eerlijk boek vol verhalen, foto’s en recepten die uitnodigen om samen te koken en te delen. Niet alleen voor mensen met Indische of Molukse roots, maar voor iedereen die nieuwsgierig is naar de smaken en verhalen achter deze keuken.
Familie door eten
Perry schreef het boek in samenwerking met elf chefs, van wie de meesten al bekenden of vrienden waren. “Het is echt een groepsproject geweest, en we zijn ook familie geworden met z’n allen. Iedereen is supertrots op wat we hebben neergezet.”
Het boek is al verkrijgbaar in de winkels en online. Op 8 november is er van 10:00 tot 12:00 uur een signeersessie bij Kookpunt in Rotterdam met Perry.
Foto's zijn analoog geschoten door Lorenzo Jordan