Uit ons magazine: Het verhaal van Dennis van Peel

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met bakker Dennis Peel.

24 Dec 2025 Esmee Peper

blogger Esmee schrijft zoals ze eet: met aandacht, enthousiasme en met pit erin. Een burger of 6-gangenmenu: als er een goed verhaal achter zit, schuift ze graag aan.

  • 24 Dec 2025

Uit ons magazine: Het verhaal van Dennis van Peel

De derde editie van het de Buik Magazine is uitgebracht en daarom willen we graag onze favoriete verhalen met je delen. In dit verhaal interviewen we Dennis van Peel. Eén hap en je snapt het meteen: Dennis van Peel, die bakt er wat van. Hij is de man die Antwerpen liet rollen, letterlijk, met zijn iconische cinnamon rolls en plantaardige patisserie. Wat begon als een lockdownhobby groeide uit tot een patisserie-imperium dat de stad op zijn kop zet. Wij spraken hem over zijn liefde voor het vak, de weg tot hier en hoe hij blijft kneden aan zijn zoete droom.

Hieronder delen we dit interview met jullie, dat eigenlijk bedoeld is om van papier te lezen. Dus het is langer dan je van de Buik op onze site gewend bent, maar laat dat je niet afschrikken. Nog leuker is om een prachtig papieren magazine te bestellen of word gewoon lid van Club de Buik en krijg de Buik Magazine twee keer per jaar als eerste in de bus.

De derde editie van de Buik Magazine

Er is een gloednieuwe editie van het de Buik Magazine verschenen, alweer de derde! In deze editie duiken we weer dieper in de verhalen van chefs, makers en plekken die de culinaire scene in onze steden bijzonder maken. De komende tijd delen we op De Buik verschillende verhalen uit het magazine om je alvast een voorproefje te geven van alles wat er in deze nieuwe editie te ontdekken valt. Word nu lid van Club de Buik zodat je het magazine voortaan als eerste in huis hebt, een must voor iedereen die houdt van eten, mensen en verhalen.

Maar nu eerst: een verhaal uit de Buik Magazine 03. 

​Van suiker naar sommen

Dennis groeide op in een dorpje net buiten Antwerpen, maar bracht zijn jeugd vooral door in de stad. Zijn liefde voor bakken ontstond al vroeg. “Mijn oma bakte veel. Als kind maakte ik met mijn zus cakes en koekjes uit het handgeschreven receptenboekje van mijn moeder. We maakten ook vaak broodpudding van oude koffiekoeken of oud brood.”

Na de middelbare school koos hij voor de richting Wiskunde-Wetenschappen. “Ik had wel wat met cijfers”, zegt hij. “Bakken was toen vooral mijn hobby. Mijn ouders zagen dat wel zitten, maar wilden dat ik eerst iets breder studeerde.”

​Uit eigen keuken

Tijdens zijn studententijd stortte hij zich op de wereld van contentcreatie en influencerwerk. Leuk, maar niet bevredigend. Zijn passie voor bakken was hij kwijtgeraakt. Tijdens de lockdown kwam die weer terug toen hij begon te bakken naast zijn werk als content creator. Eerst voor familie en vrienden, maar dat klantenbestand werd steeds groter. Op vrijdagen maakte hij alle bestellingen die hij die week had binnengekregen. Klanten kwamen hun rolls ophalen tussen twee en vijf.

Vanaf het eerste moment pakte Dennis het serieus aan: de cinnamon buns gingen niet zomaar in een zakje mee, maar in kleurrijke dozen met strak logo en herkenbare stijl. “Het moest er goed uitzien, zodat mensen het ook online wilden delen.” En dat gebeurde. De buns werden een hit en al gauw ging heel Antwerpen overstag.

​Moderne versie van de cinnamon roll

Wat begon in zijn keuken, groeide in korte tijd uit tot een succesverhaal met inmiddels zeven Have A Roll-vestigingen, waaronder in Amsterdam en Utrecht. Met Have A Roll liet Dennis Antwerpen kennismaken met zijn moderne versie van de cinnamon roll: luchtig vegan briochedeeg, steeds wisselende smaken - van klassiek kaneel tot pistache of karamel pecan – verpakt in strak design. Voeg daar een scherpe branding en eigentijdse uitstraling aan toe en je begrijpt waarom de stad meteen voor de bijl ging.

In 2023 volgde Funk, een Scandinavisch geïnspireerde bakkerij in Antwerpen. Ook volledig plantaardig, maar breder van opzet: bladerdeeg, koffiekoeken, zuurdesembrood, ontbijt en zelfs natuurwijn. Een plek waar je blijft plakken, letterlijk en figuurlijk.

​Liefde voor Scandinavië

Zijn inspiratie vond Dennis in Kopenhagen, waar hij verliefd werd op bakkerijen als Lille, Juno, Hart en Flere Fugle. Vooral Lille bleek bepalend voor het ontstaan van Funk. “Ze hebben er geweldige pastries, zuurdesembrood met confituur of kaas en een terras dat eigenlijk een allegaartje van stoelen en tafels is, maar juist daardoor is er een supergezellige vibe. Dat gevoel wilde ik ook bij Funk brengen.”

Ook dichter bij huis heeft hij zijn vaste plekken. In Antwerpen bijvoorbeeld Caffenation BLUE, Nives, Bloemberen, Tinsel en Polly: allemaal zaken met een eigen stijl en een warme, creatieve sfeer, precies waar hij zelf voor staat. “Ik bezoek vaak andere bakkerijen in Antwerpen en zie die als collega’s, niet als concurrentie. Ik ga vaak langs om te kijken wat ze hebben veranderd aan het menu of hoe de zaak loopt.”

Andere vaste stops buiten België zijn Layla Bakery en Jolene in Londen. In Amsterdam loopt hij graag binnen bij Fort Negen, Louf, Salvo, Ulmus en Saint Jean, een volledig plantaardige bakkerij waarmee Funk vaak wordt vergeleken. “Soms zeggen mensen dat we de Saint Jean van Antwerpen zijn”, glimlacht Dennis. “Dat vind ik een enorm compliment.”

​Rolmodel pur sang

Wat hem zo aantrekt in bakken? “Dat je met je handen bezig bent, aan niets hoeft te denken, alleen aan het perfect snijden van een rol.” Hij bakt zelf niet meer dagelijks, maar springt graag bij als het nodig is. “Dan kan ik weer even echt met het deeg bezig zijn.”

Bij Have A Roll werkt hij vooral aan nieuwe creaties. “We hebben altijd twee maandelijkse specials. Met koffiekoeken experimenteren we ook veel.” Daarnaast richt hij zich op marketing, administratie en het overkoepelend bestuur van beide zaken.

Zijn boodschap aan jonge bakkers is helder: “Wees trots op wat je doet. Er hangen nog te veel clichés rond het bakkersvak, maar het is gewoon een coole job. Kijk naar barista’s, dat is ook veranderd. Ik dacht vroeger: ‘bakker kan ik altijd nog worden, laat ik iets met cijfers doen.’ Maar het is een prachtig beroep. En ik ben blij dat ik dat nu elke dag mag doen.”

​Volgende hoofdstuk

De komende tijd ligt de focus op verdere groei van Have A Roll en Funk én op hun eerste boek. “Het wordt een plant-based baking guide met ons verhaal en onze recepten.” Zijn recepten prijsgeven vindt hij niet spannend. “Ik gun anderen die inspiratie en creativiteit. Daar wordt het vak alleen maar beter van. En er is genoeg plek aan de tafel in de bakkerijcultuur.”

Het boek verschijnt volgende zomer als een mooi koffietafelboek – hoe kan het ook anders – vol inspiratie, vakmanschap en liefde voor het bakken.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: Thaise en Finse chef zijn het roerend eens over groente

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Pranee Chinnasr en Mari Pitkänen.

Uit ons magazine: Snackspert Eke Bosman over de snackrevolutie

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Eke Bosman, bekend als Snackspert.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.