Binnenkort zal de derde editie van de Buik Magazine verschijnen. Hierom willen we graag nog wat favoriete verhalen uit de afgelopen editie met je delen. Zo lees je dit keer over twee leuke nieuwkomers en geven we je tips voor plekken waar je de lekkerste broodjes kunt eten. In Amsterdam is het ‘broodje’ weer helemaal van deze tijd. Geen broodje bal of gezond, maar een heel scala van eigentijdse en internationale broodjes.
Hieronder delen we dit artikel met jullie, dat eigenlijk bedoeld is om van papier te lezen. Dus het is langer dan je van de Buik op onze site gewend bent, maar laat dat je niet afschrikken. Nog leuker is om een prachtig papieren magazine te bestellen voor op het strand of het terras of word gewoon lid van Club de Buik en krijg de Buik Magazine twee keer per jaar als eerste in de bus.
Nieuwe editie van de Buik Magazine

De tweede editie van de Buik Magazine is afgelopen zomer verschenen. Dus met veel plezier delen we een voorproefje van dit magazine. In dit verhaal bespreken we nieuwkomers in Amsterdam en tippen we de leukste zaken om een broodje te halen. Word nu lid van Club de Buik zodat je het magazine voortaan als eerste in huis hebt, een must voor iedereen die houdt van eten, mensen en verhalen.
Maar nu eerst: een verhaal uit de Buik Magazine 02.
Broodje gezond verdwijnt uit het straatbeeld
Het traditionele broodje kaas of gezond lijkt te verdwijnen uit het Amsterdamse straatbeeld, zelfs het bekende ‘Franse’ belegde stokje heeft het moeilijk. Natuurlijk zijn die nog wel te vinden bij een aantal Amsterdamse klassiekers zoals Eetsalon Van Dobben of Broodje Bert, maar alle nieuwe zaken kiezen voor een meer onderscheidend ‘broodje’. Zoals het broodje kaassoufflé van Fort Negen, Amerikaanse bagel, Italiaanse focaccia, Japanse sando of een Koreaanse sandwich. Natuurlijk altijd zorgvuldig gehyped in de socials met vaak lange rijen tot gevolg.
Paindemie was het begin

Foto door Chantal Arnts
Rock ’n ‘roll chef Guillaume de Beer was de eerste die brood in het broodje zag. Al tijdens de lockdown startte hij vanuit zijn liefde voor het brood met Paindemie, een knipoog naar de pandemie en pain de mie, het witte Franse brood. In eerste instantie serveerde hij spannende tosti’s vanuit een stalletje voor een van zijn restaurants. Direct na de lockdown gevolgd door Paindemie, een hippe broodjeszaak annex speak-easy cocktailbar in de Kinkerstraat. Met als top broodje Guillaume’s dubbeldekker, de Big Mie.
Rosèl met hulp van de vrienden van Euro Pizza

Rosèl is een van de nieuwste broodjeszaken in Amsterdam. Gerund door Bram en Walt die elkaar kennen van de Hotelschool. Bram van der Mey, met ervaring bij Café Caron, is het culinaire geweten. Terwijl Walt Eggink zorgt voor de organisatie en de inspiratie. Beide zagen met ‘broodjes’ een nuchtere manier om hun stempel te drukken op de eetcultuur in Amsterdam. “Met broodjes kun je alle invloeden laten terugkomen. Dus heel makkelijk wisselen en altijd actueel zijn. Wij willen een ongewoon goed broodje in Amsterdam aanbieden tegen een redelijke prijs. Daarbij gaan we net iets verder met smaak. Bijvoorbeeld een broodje bal maar dan met pesto van cavolo nero, cashew en kruiden of een focaccia met achterham, een compote van guanciale met mosterdmayonaise.”
De focaccia’s worden speciaal voor Rosèl door Euro Pizza in Amsterdam-Noord gemaakt. “We houden het menu bewust klein. We hebben vijf vaste broodjes in het seizoen en een wisselende special per week”, vertelt Walt. Bij Rosèl is het op = op. “We maken een voorraad voor een dag. Wat we over hebben schenken we aan onze buren van het krakersbolwerk Vrankrijk. Die zijn er heel blij mee.” Voor het interieur hebben de mannen hulp van bevriende designers gehad. “Het was een oude garage waar alles schots en scheef was. Dus alles is nieuw en op maat gemaakt. De dieprode toonbank is echt onze eyecatcher, die is geïnspireerd op de lijnen van een vintage Porsche”, zo verklaart Walt.
Vegan en vooral heel lekker bij Counter

Een nieuwe ‘ouders en kinderen’-zaak zie je niet meer zo vaak in Amsterdam. Met Counter is er weer eentje geopend. Ouders Raymond en Nathalie runden al enige tijd een cateringbedrijf. De laatste jaren samen met hun dochter Tatum. Die met haar partner Jaime de ambitie had om naast catering ook een plek te creëren voor mensen om elkaar te ontmoeten. In het oude pand van Mondi Mediterraneo aan de Czaar Peterstraat kwam recent alles samen. Counter is een vegan broodjeszaak, natuurwijnbar (in het weekend) en de plek voor hun cateringactiviteiten ineen.
“Alles is vegan, maar vooral heel lekker", zegt Tatum. “We proberen met Counter lekker, gezond en betaalbaar te combineren. We ergeren ons al langer aan die soms belachelijke prijzen voor broodjes en koffie in Amsterdam. Bij Counter bieden we een broodje met twee keuzes uit een quiche, soep en een drankje voor 10 euro.” De broodjes zijn speciaal ontwikkeld door Bakkerij Sjoerd van Willes in Landsmeer. “Dat zijn een soort baguettes, maar dan zachter en zonder de harde korst. Ambachtelijk gemaakt met een klein laagje poeder bovenop.”
Counter heeft een repertoire van meer dan twintig verschillende soorten broodjes en blijft uitbreiden. “Maar we willen wel de keuzestress vermijden en bieden elke dag vier verschillende aan, met twee verschillende quiches en soepen. We hanteren het principe van op = op en dat werkt goed. Hardlopers zijn toch wel de broodjes met vegan kip of de kip kerrie masala met kikkererwten, komkommer en lente-ui. Maar het is allemaal heel weersafhankelijk. Zo liep de hummus, appel, rode biet en walnoot de laatste dagen met het warme weer ook heel goed. Maar we beslissen gewoon elke ochtend wat we die dag voor de lunch gaan maken."
Inmiddels heeft de wijk Counter gevonden. Het pand is een hoekpand en erg licht, met een fijn en zonnig terras aan de rustige zijstraat van de Czaar Peter. Je kunt hier ook gewoon elke dag binnenlopen voor een betaalbare goede koffie met een stuk courgette cake of op vrijdag en zaterdagavond voor een glas wijn.
Onze tips in Amsterdam
Japans en Koreaans
Sando is een afkorting van sandoitchi, het Japanse woord voor sandwich. In Amsterdam wordt hiervoor meestal shokupan het speciale Japanse melkbrood gebruikt. Ranchi was de eerste zaak die dit serieus nam, eerst vanuit huis en later openden ze een winkel aan de Albert Cuypmarkt.
Chun mag niet in dit lijstje ontbreken. Bij Chun in de 9-straatjes maken ze Koreaanse sandwiches gehyped via TikTok met als gevolg lange rijen inclusief rijenmanagers en inmiddels een tweede vestiging.
Italiaans

Italiaans brood is er in vele vormen en maten in Amsterdam en heeft een enorme vlucht genomen. De traditionele focaccia haal je bij de Focacceria of bij Zero Zero. Schiacciata, een take op de focaccia uit een andere Italiaanse streek, vind je bij Dough Studio. De pizza al taglio, pizzapunt als broodje, landt eindelijk in Amsterdam bij Noemi en Kebec Corner.
Amerikaans
De verse (desem)bagel met origineel beleg is aan een opmars bezig. Jon Fairclough startte met zijn bagels vanuit huis, om snel daarna Breadwinner in de Amsterdamse Jordaan te openen en inmiddels opent hij de tweede zaak in Amsterdam. Bagelboy, dat later startte, is al aan de derde vestiging toe.
Eigenwijs Nederlands

Nederlands maar dan anders, gaat ook lekker. Zoals bij Fort Negen waar zo’n beetje alles lekker is. Speciaal voor de zomer zouden we – off topic – de halve croissant met soft serve kunnen aanraden en ook het broodje kaassoufflé is een knaller waarvoor je wel even in de rij moet staan. Bij Davie's zijn we fan van hun Lelie, een gemarmerd broodje met pastrami.