Met een winkel en een restaurant in de Markthal en een eetzaak op de Coolsingel zette le Souq de Oosterse keuken al op de kaart in Rotterdam. Maar sinds enige tijd is ook het Libanese restaurant de Parel in Delfshaven omgetoverd tot een vestiging van le Souq. Je waant je daar in een Oosters paradijs aan de haven.
Zomers terras aan de haven
Tussen de oud-Hollandse grachtenpandjes valt het Oosterse restaurant meteen op door de lichtblauwe parasol met zilverkleurige versieringen, de druiventakken en de beschilderde gevel. De zon schijnt, dus pakken mijn vriend en ik het eerste welkomstdrankje op het intieme terrasje aan het water. De ober voorziet ons meteen van de kaart en schenkt ons snel daarna een welkomstdrankje in. Alcoholvrij overigens, want le Souq is 100% halal.
De kaart staat boordevol lekkernijen uit het Midden-Oosten, met special aandacht voor de Libanese keuken. Op aanraden van de ober kiezen we voor maar liefst 12 mezzes (afijn, eerst 8 en toen toch nog 4 extra omdat ze zo lekker waren). Mezzes zijn kleine gerechten uit de mediterrane keuken die je kunt eten als een voorgerecht, maar waarmee je ook - net zoals bij tapas - een heel diner kunt samenstellen.
Kleurrijke tafels en kruidige smaken
In een mum van tijd staat onze tafel vol met kleine kleurrijke en geurrijke bordjes waarna we starten met onze culinaire ontdekkingstocht naar 'echte' Oosterse smaken. We beginnen met Fatoush, een gemengde salade met gebakken Libanees brood. De salade is fris en de toevoeging van het gebakken brood – een soort croutons van plat brood - geeft het gerecht een lekkere crunch. Daarbij eten we Warak Enab, ofwel gevulde wijnbladeren en Tabouleh, een friszure Libanese salade met peterselie, tomaat en tarwekorrels. Oef... wat is dat lekker! Zo lekker zelfs, dat we van de tabouleh nog een tweede portie bestellen.
De flinterdunne, versgebakken broden die we bij ons eten krijgen dippen we in Hommos, een dip van kikkererwten met tahina (een pasta van sesamzaadjes) knoflook en citroen en Labneh een mengsel van Libanese kwark met geraspte komkommer, knoflook en munt. Voor de leek lijkt Labneh verdacht veel op een dikkere Griekse tzatziki, maar waag dat in de nabijheid van een trotse Libanese keuken natuurlijk nimmer hardop te zeggen.

Feestje voor de smaakpapillen
Naast de lichte, frisse gerechten kiezen we voor wat meer vullende gerechten waaronder Falafel, gefrituurde balletjes van gepureerde kikkererwten op smaak gebracht met Libanese kruiden. De structuur van de falafel is goed met een krokant korstje en een zachte binnenkant, hoewel hij wat ons betreft net wat meer pit mag hebben. Verder eten we Kibbe, een typisch Libanees hapje van tarwe en vlees, gevuld met gehakt, ui en pijnboompitten en Sambousik, een pasteitje met rundergehakt en ui. Heerlijk van structuur en zacht van smaak.
De hapjes zijn vooralsnog mild van smaak met kruiden zoals munt, knoflook, komijnzaad en koriander. Om de smaakpapillen wat te kietelen, kiezen we daarom nog wat meer uitgesproken groente-gerechtjes. De Batata Hara wordt aangekondigd als 'pittige aardappelblokjes met koriander, knoflook en citroen'. De knoflook en citroen proef je zeker, maar voor wie wel wat spicy food kan verdragen is dit gerecht niet bepaald pittig te noemen. Verder gaan we voor de Makalie, gebakken bloemkool met een sausje van zoetzure granaatappelazijn en Foul Mudammas, ofwel bruine tuinbonen bereid met knoflook, citroen en olijfolie. Vooral die laatste kan ons bekoren als een bijzonder bonenschoteltje vol met smaak!

Fijne sfeer en goede bediening
Dankzij de fijne sfeer, de vriendelijke bediening en de zacht gekruide gerechtjes gaan we met een lekker gevoel weer terug naar huis. Terwijl we op de fiets stappen galmen de achtergrondmuziek nog wat door in ons hoofd en de bijzondere smaken in onze mond. Le Souq is al met al een prettig restaurant om gauw weer eens naar terug te gaan.