Uit eten en drinken in Berlijn
Berlijn heeft een rijke foodcultuur en biedt alles wat een Europese hoofdstad geweldig maakt voor de liefhebbers van goed eten en drinken: restaurants met een duidelijke lokale focus, een florerende koffiescene, wijnbars met veel aandacht voor (Duitse) wijnen en vooral een enorme selectie aan eetcafés en restobars: laagdrempelig, betaalbaar en van hoog niveau, vaak met veel buitenruimte voor een terras, op de straat, in een tuin, park of binnenhof.
Waar moet je zitten in Berlijn?
De beroemde Fernseh Turm ligt aan de Alexanderplatz in MItte
Berlijn heeft het makkelijk voor iedereen gemaakt en het midden van de stad Mitte genoemd. Het lijkt bijna te logisch voor woorden, maar dat is echt een handige plek om te zitten en het hoeft er helemaal niet zo commercieel te zijn.
Een andere optie is Prenzlauerberg (ten noorden van Mitte), dat ooit het Soho of Brooklyn van Berlijn werd genoemd en inmiddels net zo aangeharkt is als die twee voormalige counterculture plekken.
Andere iets volwassenere wijken zijn Schöneberg en Charlottenburg. De eerste ligt lekker centraal, de tweede meer naar het westen, dat sinds het verdwijnen van de muur relatief weinig aandacht kreeg.
Kreuzberg ligt aan de zuidkant van Mitte en biedt thuis aan de bekendste kebab-zaak, omdat er al lang veel Berlijners met Turkse wortels wonen. Neukölln ligt iets verder van Mitte vandaan en is waar de meest progressieve en alternatieve horeca zich bevindt. Je zou het de ‘hipste’ wijk van Berlijn kunnen noemen, al gebeurt er ook veel in Moabit op dit moment en krijgt West-Berlijn ook zijn edge terug.
Tips om echt goed te eten (en drinken) in Berlijn
Over naar waar het echt om gaat: de restauranttips. Bij zeven van de acht heb ik zelf gegeten. De achtste is een tip van een lokale chef, afkomstig uit Nederland. Tussen haakjes achter het adres staat de wijk. Geen sterren of gedoe, gewoon echt goede restaurants.
Café Frieda

Deze restobar opende als zusje van het bekende en gewaardeerde Mrs Robinson (dat inmiddels op ‘langdurig onderzoeksverlof’ is) op een geweldige hoek midden in Prenzlauerberg. Pronkstuk is de hoekbar, die perfect meebuigt met het pand. Er is veel aandacht voor muziek en natuurlijke wijnen. Ze koken hun ‘market kitchen’ en bieden vanaf apéro tot laat (gastronomisch) vertier.
Een typische nooit-meer-naar-huis-zaak.
Lychener Straße 37 (Prenzlauerberg)
Shiso Burger

In tegenstelling tot veel grote steden heeft Berlijn geen echte burgercultuur. Uiteraard kun je high-end burgers scoren bij Grindhouse of kan je tegen prijzen waar de gele M nauwelijks aan kan tippen terecht bij de zes locaties van Burgermeister, maar burgers staan weinig op het menu en burger joints zijn er nauwelijks in de stad die döner kebab (zie onder) heeft uitgevonden.
Wil je toch graag culinair verantwoord bijten in een bun, ga dan langs bij Shiso Burger en bestel bijvoorbeeld een Shiso Burger (met tonijn), een Bulgogi Burger of een van de drie vega opties.
Meerdere locaties waaronder de originele op:
Auguststraße 29A-C (Mitte)
Ora

Ora bevindt zich in de voormalige apotheek aan de Oranienplatz. De lichtbak aan de gevel licht alleen nog Ora aan, maar binnen voelt het nog steeds alsof je in een apotheek zit. Vooral een plek aan de bar of een tafel boven in het magazijn tussen alle laadjes met namen van kruiden maakt je op slag beter.
Er is een ruime wijnkaart (veel Duits, veel natuur) en een simpel menu van de chef, die zijn ingrediënten, zoals het betaamt in Berlijn, uit de nabije omgeving haalt.
Oranienplatz 14 (Kreuzberg)
Yafo
In een wat willekeurig deel van Kreuzberg niet ver van de clubs aan de Spree, maar met Hello Fresh als buren, vind je Yafo, aan het einde van een binnenplaats in een klassiek 19e eeuws gebouw. De zaak is warm en sfeervol en doet de Tel Aviv-keuken die inmiddels wereldwijde bekendheid geniet.
Vooral de pitabroodjes zijn fenomenaal luchtig en met een rijtje dips ernaast ben je eigenlijk klaar. Maar dat zou zonde zijn, want de proef je de aubergine carpaccio niet. Veel van het lekkers kan uit de kleine deli mee naar huis genomen worden.
Ritterstraße 12-14 (Kreuzberg)
Felix Austria
Berlijn ligt midden in Europa, net als Wenen. Het is dan ook niet moeilijk om goed Centraal-Europees te dineren in de Duitse hoofdstad. Ook Oostenrijks is voor handen en wel bij Felix Austria (what’s in a name).
Op het menu staan knoedels en kaiserschmarn, maar bijna iedereen bestelt hier de Wiener Schnitzel. Die klassieker is er in de echte uitvoering (met kalf) of met varken.
Bergmannstraße 26 (Kreuzberg)
Da Jia Le
Berlijn heeft geen echt Chinatown, al is de Kantstraße in Charlottenburg een walhalla voor Chinese restaurants en zijn er diverse fantastische eethuisjes om noedels te kopen zoals de drie locaties van Wen Cheng of Lon Men’s Noodle House aan dezelfde Kantstraße.
Toch tipt Tim Chapusot, freelance chef in Berlijn, Da Jia Le als zijn go-to Chinese zaak. Ze zijn gespecialiseerd in de Dongbei-keuken, uit Noord-Oost China, waarbij vooral het aanbod vegetarische gerechten eruit springt.
Goebenstraße, 23 (Schöneberg)
Gottlob

Een Kieztreff noemen ze dit in Berlijn, een buurtkroeg. Gottlob heeft een fantastisch terras en een met groen beklede gevel, die in de zomer de perfecte combi om buiten te zitten creëert.
Er is een ellenlange menukaart met originele gerechten voor elk deel van de dag en ze zijn er goed gericht op terrasweer met onder meer het in Berlijn populaire helles bier (superfris pils) en diverse spritzen.
Akazienstraße 17 (Schöneberg)
Früstück 3000

We blijven nog even in Schöneberg en stappen in de wereld van finedining breakfast. Früstück 3000 biedt ontbijtgerechten van ongekend hoog niveau en doet dat, zoals de naam al impliceert, met een knipoog, maar zonder concessies. De chicken & waffles is hier de hardloper, maar eigenlijk moet je hier all-in gaan en de eggs benedict met kaviaar nemen.
Die combineer je met een van de brunch-cocktails (er is een creatieve selectie die verder gaat dan de mimosa en de bloody mary) en de rest van je dag kan niet meer stuk. Ze hebben een tweede (iets grotere) locatie bij het Joods Museum. Andere goede brunchopties zijn Two Trick Pony en Annelies, beide in Kreuzberg.
Bülowstraße 101 (Schöneberg)
Afsluitend nog drie echt Berlijnse eet- en drinkactiviteiten die je niet mag missen: kroegen, kebab en koffie.
Drankjes doen op de Weserstrasse

De bar bij Beuster
De Weserstraße in Neukölln is een van de beste plekken voor een kroegentocht. Let wel op: Duitsers zijn kieskeurig als het om etiquette gaat en bij veel kroegen nemen ze geen groepen aan en moet je gewoon (buiten de deur) wachten als het vol zit.
Ga langs bij de restobar Beuster of de hoogst geplaceerde cocktailbar van Berlijn, Wax on Bar of de zeer onprentieuze Vater Bar. Verderop ligt Tier, waar een klein terras in de zomer of het lounge deel in de winter populair zijn. Ga naar links naar Nathanja & Heinrich en je zit ineens tussen alleen maar lokale, eigenzinnige Neuköllners.
Döner Kebab en Gemüse Kebab

Bij Nur kies je drie sauzen die op het broodje gaan voor de groenten en het kebab-vlees
Bij Mustafa’s Gemüse Kebap in hartje Kreuzberg stonden al TikTok-rijen voordat de app bestond. De wachtijden kunnen oplopen tot meer dan 2 uur, dus kies je Kebap-dealer zorgvuldig.
Mijn favoriet is Nur Gemüse – Kebap (verstopt in Neukölln) en ook Rüyam Gemüse Kebab is zeer de moeite waard. Helaas voor de puristen, ze zijn verhuisd naar een nieuwe grotere locatie, precies aan de overkant op de Hauptstraße 36. Imren met inmiddels zes locaties staat ook goed bekend.
Koffie in Berlijn

Koffie met een koekje bij Five Elephant in Prenzlauerberg
Berlijn was vroeg met de derde koffierevolutie en had al een bloeiende specialty coffee scene toen wij nog de Starbucks moesten ontdekken. Drie van de oudgedienden zijn Five Elephant, Bonanza Coffee en The Barn. Die hebben inmiddels meerdere locaties, soms tot ver buiten de (lands)grenzen.
Wil je juist wat nieuwers proberen ga dan eens langs bij Akkurat Café in Mitte, vlakbij Checkpoint Charlie. Een mooie lichte zaak, met veel ruimte, ook buiten.
Lees hier tips voor Valencia of voor Parijs.