Bekt Lekker luisteren
Voor wie Bekt Lekker niet kent, je kunt de laatste aflevering van Bekt Lekker de Podcast hieronder beluisteren.
Food = pop culture
Nog niet zo lang geleden was eten vooral een klusje voor in de keuken en gingen we hoogstens een paar keer per jaar uit eten. Inmiddels zijn alle media doordrenkt van ‘food & drinks’ en kijken we met zijn allen maar al te graag (uit) naar plekken waar we lekker kunnen eten.
P.S. overal waar je deze kleur ziet, zit een linkje achter.
Maartje, Faysal en Gijsbregt kiezen zodat jij het niet hoeft te doen

Online is de hoeveelheid food content inmiddels niet meer te overzien. Op Instagram is food het onderwerp waar het een-na-meest over gepost wordt. Netflix heeft honderden food shows en het aantal food podcasts in Nederland is volgens onderzoek van de Buik en Bekt Lekker van 2018 naar 2023 meer dan vertwintigvoudigd: van slechts 5 podcasts naar ruim over de 100.
Kijken: streamingdiensten, TV en bioscoop

Maartje en Gijsbregt bespraken in aflevering 20 hoe vaak eten eigenlijk terugkomt in de series van Netflix, Disney+, Amazon en HBO Max. Met name Emily in Paris (Netflix) en the The White Lotus (HBO) en The Bear (Disney+) gooien hoge ogen als het gaat om effecten ‘in het echte leven’. Al deze series zijn verplicht kijkvoer voor de culinaire liefhebber.
Temple food (zie foto) heet de nieuwe korte serie van TV-kok Alain Caron. Hij reist met (mede podcast host) Emma de Thouars naar Zuid-Korea om daar het veelal plantaardige ‘slow food’ in de tempels te gaan proeven. Zuid-Korea staat bij Bekt Lekker hoog geplaatst in de trendkeuken, dus deze serie maakt de podcastmakers erg nieuwsgierig. Vanaf 8 mei op de good old TV.
Party Down is een serie die in Nederland nog niet zo veel tractie heeft, waar de Bekt Lekker presentatoren veel van verwachten, maar die nog lastig te vinden is. De serie volgt 6 acteurs die het in Hollywood hopen te maken, maar tot die tijd bij hetzelfde cateringbedrijf werken. De serie keert na een lange afwezigheid terug tot groot enthousiasme van fans en critici.
This is no joke. This is catering.Party Down
Op dit moment is er geen echte foodfilm in de bios, maar op de streamingdiensten kun je nog genieten van Boiling Point en de favoriet van Bekt Lekker: The Menu waarover het uitgebreid ging in aflevering 16.
Ook op YouTube is het goed kijken, de hosts waren vooral onder de indruk van Eddy Burback, deze comedian die het concept van ghost kitchens ontrafelt en daar de nodige vragen bij heeft.
Lezen: (kook)boeken, magazines en columns
Een tip van Gijsbregt zijn de boeken van Caroline Eden. De Engelse schrijfster combineert reisjournalistiek met recepten en pakt daarvoor de landen die we in West-Europa nauwelijks op de radar hebben, zoals alle landen rondom de Zwarte Zee (in Black Sea) en de hoogvlakte in Central Azië (in Red Sands).
Maartje kookt vaker dan Gijsbregt en als ze kookt dan is het de laatste tijd vaak uit het boek East van Meera Sodha. Dit boek bevat vegetarische en vegan recepten en de schrijfster, die ook een column in The Guardian heeft, haalt haar inspiratie uit de brede waaier van Aziatische keukens.
Luisteren: podcasts (en radio)
Met het vertrek van Mangiaire op NPO1 is er een eind gekomen aan Nederlandse food radio. Gelukkig is de bekendste (en mooiste) stem van het Nederlandse food landschap, Petra Possel, niet verloren gegaan. Ze zit nu met Smakelijk achter de betaalmuur van Podimo.
Ga je graag uit eten in Utrecht, luister dan naar Eten wat de podcast. In klassieke podcast setting (2 mannen en 2 microfoons) nemen Jelle en Ger je elke aflevering langs 2 zaken in de Domstad en geven ze deze zaken allebei een cijfer.
Proeven: food festivals en events

Nauwelijks te missen zijn de festivals van Trek, die door het hele land (excusez) trekken en ook Rotterdam (11-14 mei), Utrecht (25-29 mei) en Amsterdam (30 juni-2 juli) aandoen. Bij Trek staat de gezelligheid voorop en kies je uit een scala van foodtrucks. Nieuw dit jaar: een bubbels- en sangriabar, geheel in lijn met het favoriete zomerdrankje van Maartje voor 2023.
In Rotterdam staat alles (ook de Buik) in het teken van Koningsdag dit jaar. De vorst zal met zijn gemalin naar de Maasstad komen en er wordt flink (culinair) uitgepakt. De Buik van Rotterdam heeft een overzicht met alle festiviteiten én organiseert een challenge voor het Koningsgerecht van 2023, waarbij podcast host Gijsbregt in de jury zit.
In Amsterdam is wijnfestival Bacchus weer terug, de eerste twee weekenden van juni, dus je kunt in totaal 6x langs in het Amsterdamse Bos voor fijne wijnen foodtrucks en Amsterdamse toprestaurants.
In Utrecht, de thuisstad van Faysal, nestelt ‘cultureel foodfestvial’ Lepeltje Lepeltje zich in juni weer in Park Lepelenburg. De organisatie achter Lepeltje Lepeltje is dezelfde als die van Wildeburg en Into the Woods, wat de goede muziek op het foodfestival en het geweldige eten op beide dancefestivals verklaart.
Scrollen: creators op social media, toffe accounts om te volgen

TikTok is de ‘place to be’ voor nieuwe food creators (we noemen ze ineens geen influencers meer). Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, die video’s worden allemaal 1 op 1 op Instagram doorgeplaatst, dus je kunt op beide apps onderstaande digitale food celebreties volgen.
De TikTokker die Maartje en Gijsbregt het meest naar elkaar sturen is Viccle (spreek uit Vik Klee, zie hierboven). Deze Amsterdammer zei zijn baan bij een reclamebureau op en richt zich helemaal op de Chinese video app. En met succes, nergens wordt de gekkigheid en het dansen-op-de-vulkaan-gevoel van de Amsterdamse horeca beter in beeld gebracht dan bij Victor.
In de aflevering 18 over het succes van viral zaken op TikTok noemde Gijsbregt een aantal bekende en goed gevolgde accounts die altijd voor rijen zorgen bij zaken. Dit zijn Broodjestester en Dutch Eats
Ook Eke Bosman – ook bekend Snackspert – en Jonas Kooyman te volgen via Havermelk Elite mogen in dit lijstje niet ontbreken. Beide draaien al wat langer mee, vandaar hun voorkeur voor Instagram.
Over Bekt Lekker de Podcast

Bekt Lekker is een food podcast als ‘RTL Boulevard over eten’, gericht op mensen die meer van eten houden, dan van koken. In de tweewekelijkse podcast praten hosts Maartje Nelissen (serial food entrepreneur) en Gijsbregt Brouwer (oprichter van de Buik) en producer Faysal Nadif je bij over het laatste foodnieuws, delen ze foodtrends en bespreken hun eigen eetnieuws.
Uiteraard komen de drie steden van de Buik (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) vaak voorbij, omdat de drie podcastmakers alle drie in een van die steden wonen.
Je kunt Bekt Lekker volgen in je favoriete podcast app en op hun LinkedIn en Instagram. Of schrijf je in voor hun onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
- Web Player: klik hier voor als je geen app hebt;
- Spotify: klik hier voor de muziek en podcast app;
- Apple Podcast: klik hier als je via de iPhone luistert;
- Google Podcast: en klik hier als je een Android telefoon hebt of
- check je eigen andere podcast app (zoals Podimo of NRC) grote kans dat ze daar ook in staan