Uit eten met de Buik, de podcast die jou meeneemt naar de lekkerste restaurants en voorstelt aan de beste chefs, zodat jij weet waar je moet eten. In deze aflevering gaan we langs bij het Caribische restaurant COCO op de Hoogstraat en spreken we met eigenaresse Manuela Goncalves Tavares. We eten haar signature dish: de pindasoep.
De afleveringen zijn te beluisteren via Spotify, Soundcloud, Google Podcast en Apple Podcast of hieronder. Vergeet je niet gratis te abonneren op de podcast, zodat je geen aflevering mist.
Uit eten met de Buik podcast
In de derde aflevering van Uit eten met de Buik gaan we langs in de tropische zaak van Manuela: COCO. Hier serveren ze echt comfortfood en staan ze bekend om de pindasoep. Deze wordt door Gijsbregt zelfs omschreven als “een iconisch gerecht in Rotterdam”. Boven is het kleurrijke restaurantgedeelte, maar beneden is het “alsof je een nachtclub binnenloopt uit vervlogen tijden” door de donkere kleuren, neonverlichting en DJ-booth. Ook bevindt zich hier de kleine keuken van COCO.
Passie voor koken

Het duurt wel even om pindasoep te bereiden dus haalt Manuela snel de pan tevoorschijn en gaat aan de slag. Er worden twee soorten pindasoepen bereid: vegan en kip. Terwijl de eerste paar ingrediënten in de pan worden gedaan, praten Gijsbregt en Manuela over haar passie voor koken. “Ik heb mijn passie voor eten toch wel meegekregen van Herman den Blijker”, vertelt Manuela. Door haar moeilijke puberjaren is Manuela van elke school waar zij op zat weggestuurd. De koksschool wilde Manuela nog een kans geven en zo is zij tijdens haar stage terecht gekomen bij De Engel (het toenmalige restaurant van Herman, red.). Na jaren ervaring te hebben opgedaan in verschillende keukens, heeft Manuela ontdekt dat soul food en de Caribische keuken echt haar ding zijn.
De pindasoep
Na een tijdje bakken en fruiten pakt Manuela de blender en maakt alles tot een geheel. De volgende stap is de kokosmelk, een blikje per pan. Dan is het tijd voor het hoofdingrediënt: de pindakaas. Er wordt flink geroerd in de twee pannen, omdat anders de soep niet mooi geboden wordt. “De pindasoep is een Surinaams gerecht wat al heel lang bestaat. Toen wij Toko94 (het vorige restaurant van Manuela, red.) begonnen, wilden wij heel graag pindasoep op de kaart maar het lukte ons niet om dat voor elkaar te krijgen. We hadden een kok, Joey, zijn vader woonde in Suriname en hij is toen naar Nederland gekomen om ons te leren hoe we de perfecte pindasoep konden maken”, vertelt Manuela. Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de pindasoep vertelt Manuela over haar toekomstplannen met COCO. Zo gaan zij onder andere de vrouwelijke DJ’s op de voorgrond zetten en zijn er plannen voor een soulfestival.
Tijd om te proeven
Voor Gijsbregt zijn neus wordt de befaamde pindasoep van COCO opgediend. “In eerste instantie smaakt de soep natuurlijk naar pinda. Heel langzaam daar achteraan proef je een beetje dat peperige, dat spicy wat hem zo typisch Manu’s pindasoep maakt. Dit is niet te doen zo lekker.”
Eerdere podcasts van "Uit eten met de Buik"
Héroine met Michael Schook staat hier.
Freddy's met Quincylino Rigters en Brian Khaw vind je hier.