Als je ons bij de Buik vraagt waar je ons intens gelukkig mee kunt maken, dan is het wel een goed Italiaans diner. Niets laat ons hartje sneller kloppen dan een perfecte aperitivo op een Italiaans terras waar we onder het genot van de ondergaande zon, een goed glas wijn -of nog beter een Aperol Spritz- en wat Italiaans gebrabbel op de achtergrond onze dag beëindigen.
Nu we massaal in Nederland blijven, moeten we dat goede restaurant in Italië even laten voor wat het is, maar kunnen we onze liefde voor de Italiaanse keuken bevredigen bij onze all – time favourite Spaghetteria. De restaurantketen is een succes in meerdere steden, overal zijn authenticiteit, creativiteit en enorm veel liefde niet te missen. Wij van de Buik mochten ons even in Italië wanen en namen plaats aan de enorme lange tafels in de zaak. Bij binnenkomst kwamen de geuren van verse tomatensaus en basilicum ons tegemoet en werd de Aperol Spritz (yes!) ingeschonken. Het kaasplankje kwam op tafel en het was genieten geblazen.
Geen cappuccino na het diner
Het menu van Spaghetteria is voor mensen met keuzestress – van wie ik er een ben – een verademing. Op de kaart staan namelijk enkel pastagerechten: twee met vlees, twee met vis en twee vegetarisch. Een deel van de gerechten wisselt iedere dag en alles wordt door Italiaanse chefs bereid. Het Italiaanse gebrabbel ontbreekt dus niet bij Spaghetteria en ook de Italiaanse gebruiken niet. Zo krijg je absoluut geen mes bij je pasta – je hoort het enkel met een vork te eten- en drink je geen cappuccino meer na het eten. Na het diner wordt er net zoals in Italië een goede espresso geschonken of kun je genieten van een heerlijke verfrissende limoncello of sgroppino.
Na een kaasplankje met Fontina kaas, bruschetta en tapenade van zongedroogde tomaat worden er heerlijke pasta’s voorgeschoteld. Ze zijn allemaal gemaakt in het laboratorio artigianale, de keuken van Spaghetteria waar enkel gewerkt wordt met Italiaanse en biologische ingrediënten. De twee soorten bloem komen van twee biologisch dynamische boerderijen in Toscane en Umbrië. En de groenten zijn afkomstig van Cooperativa Ortofrutticola Cedof: een Italiaans consortium van boeren dat continu zoekt naar manieren om haar voetafdruk te verkleinen. De ricotta wordt ingekocht bij een Italiaanse kaasmakerij Lanzilotti waar er gewerkt wordt vanuit een ambachtelijk, eeuwenoud proces. Het menu van Spaghetteria is zo samengesteld dat jij zonder schuldgevoel kunt genieten van de Italiaanse keuken. Wat ons betreft een win- winsituatie.
Op reis door Italië

Voor het eerste gerecht van de avond bevinden we ons even in Sicilië. De heerlijke ravioli die we voorgeschoteld krijgen is gevuld met een saus van Siciliaanse pesto van zongedroogde tomaat, olijfolie, basilicum en amandel. De combinatie van de smaken is verrukkelijk en vooral de saus zorgt voor een ‘ahh’ momentje. Een goed begin dat doet verlangen naar meer. Het tweede pastagerecht komt uit Umbria. Op ons bord ligt een heerlijke tagliatelle met truffel die afkomstig is uit de streek. De porcini – eekhoorntjesbrood – is ook een heerlijk ingrediënt dat populair is in de Italiaanse keuken. De romige tagliatelle rollen we rond onze vork – want zo hoort het volgens Spaghetteria in Italië – en we laten onze smaakpapillen weer afreizen naar het mediterrane zuiden.
De klassieke pasta bolognese kan ook niet ontbreken. Chef Matteo, zelf een Italiaan vertelt dat ieder Italiaans kind opgegroeid is met dit heerlijke gerecht. Een klassieker die van zijn eenvoud niet weg te denken is bij een goed Italiaans restaurant, zo ook niet bij Spaghetteria. En dan het vierde gerechtje, je zult wel denken: is ze nu nog steeds niet uitgegeten? Maar maak je geen zorgen, de porties waren zo op elkaar afgestemd dat onze buiken niet overvol raakten. De laatste was een pasta genaamd caserecce met ricotta, erwtjes en een worst uit Calabrië. Ook weer een topper die we aan kunnen raden.
Een toetjesmaag

En ja, daarna zaten we toch aardig vol. Maar Spaghetteria zou Spaghetteria niet zijn als er niet nog een goede tiramisu én sgroppino op ons zouden staan te wachten. En voor een zoetekauw zoals ik is er altijd nog wel een plekje over voor een goed Italiaans dessert.
Zucht… De Italiaanse keuken blijft toch wel echt favoriet. Het pure, simpele en gewoon goede eten in combinatie met de traditionele gebruiken en rumoerigheid horen voor mij wel bij de goede dingen van het leven. Gelukkig kunnen we bij Spaghetteria deze zomer terecht voor heel wat meer Italiaanse avonden en hoeven we daar de stad niet voor uit. Want eerlijk is eerlijk, niets is zo fijn als een stukje Italië gewoon om de hoek.