De lekkerste najaarstips voor elke foodie van de Buik en Bekt Lekker de Podcast

De editie voor het najaar van 2023 tjokvol foodtips van Bekt Lekker voor de lezers van de Buik om te luisteren, kijken, scrollen en proeven.

18 Nov 2023 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

De lekkerste najaarstips voor elke foodie van de Buik en Bekt Lekker de Podcast

Dit is de najaarseditie van 'Food in je feed', waarin Bekt Lekker de Podcast hosts Gijsbregt Brouwer en Maartje Nelissen én producer Faysal Nadif samen met de Buik de lekkerste tips op het gebied van streaming series, (kook)boeken, podcasts, food events en social media accounts op een rij zetten. Een fijn overzicht met heerlijke foodmedia, om van te genieten, maar ook tips voor in de zak van SInt, voor onder boom of voor de eindejaarspakketten.

Bekt Lekker de Podcast is de foodpodcast voor mensen die meer houden van eten van van koken, dus de samenwerking met de Buik is niet meer dan logisch.  Hieronder staan de beste foodmedia,  -boeken en -events waar de lezer de komende maanden van kan genieten.

Bekt Lekker luisteren en Bekt Lekker zomerspecials

Bekt Lekker de Podcast is als een RTL Boulevard, maar dan over eten en drinken. Hosts Maartje en Gijsbregt nemen je in rond de 30 minuten mee in de wereld van foodtrends, foodtips, foodnieuws en 'roddelen' zo heerlijk over hun favoriete bezigheid: eten. Wil je de meest recente aflevering luisteren, klik dan op de de Spotity embed hieronder.

Dit najaar heeft Bekt Lekker met een korte serie van vijf specials over de horecatrends, zoals hysterische horeca, bruine kroegen en de cocktail tsunami. Dus abonneer je op Bekt Lekker via je favoriete podcast app:

  • Spotify: klik hier voor de muziek en podcast app;
  • Apple Podcast: klik hier als je via de iPhone luistert;
  • Google Podcast: en klik hier als je een Android telefoon hebt
  • Kijken, lezen, luisteren, proeven en scrollen 

    Maartje, Faysal en Gijsbregt kiezen zodat jij het niet hoeft te doen, ze hebben alle TV-kanalen en streamingdiensten doorgeploegd, alle boeklanceringen bijgewoond (zelfs die van kookboeken), honderden food podcasts geluisterd, zijn naar alle foodfestivals gewest én volgen alle 'creators en influencers' op TikTok en Instagram die maar iets met eten en drinken doen. Daaruit selecteren ze elk kwartaal de beste, zodat de lezers van Buik en de luisteraars van Bekt Lekker hierover niet meer hoeven na te denken.

    P.S. overal waar je deze kleur ziet, zit een linkje achter.

    Kijken: streamingdiensten, TV en bioscoop


    Still uit de documentaire Gerlach

    Onze eerste tip om te kijken is een Nederlandse tip: Gerlach, een documentaire over een boer die onder de rook van Amsterdam en Schiphol al zestig jaar boert. De wereld om hem heen verandert, maar hij houdt zijn aandacht bij zijn graan en bieten, met een opgeheven hoofd. De film was te zien op IDFA en komt half december in de bios en anders kun je hier de trailer bekijken.

    Nog een Nederlandse productie die al op TV geweest is, maar die via het vernieuwde NPO Start bekijken is: het restaurant van de toekomst met een goede bekende van de Buik van Amsterdam: chef Dennis Huwaë en Marleen Brouwer. Het onderwerp laat zich raden: wat ligt er in de toekomst op ons bord?

    Op Netflix is er altijd eten te zien, wij kiezen voor een bijzondere deze keer: Poisoned, zoals de naam al doet vermoeden gaat deze film over bekende zaken waarin ingrediënten van ons eten besmet bleken te zijn (gelukkig uit de VS). 

    De leukste filmervaring van Nederland krijg je bij Cinema Culinair: hier eet je precies dezelfde gerechten die je in de film ziet op het moment dat ze in de film voorbij komen. Het is een soort 4D film ervaring, die erg goed wordt uitgevoerd en verrassend gezellig is. In januari zijn er weer voorstellingen, onder meer de films Chef (aanrader) en Chocolat.

    Voor de liefhebbers van de Soprano's, kijk deze YouTube video waarin alle eet-scenes uit de serie achter elkaar zijn gezet. 112 minuten plezier!

    Lezen: (kook)boeken, magazines en columns


    Cover van Café Dorian het boek van Gilles van der Loo

    Gilles van der Loo kennen we wellicht nog als recensent voor Het Parool en als auteur van Het Dorp. Zijn nieuwe boek Café Dorian speelt zich af in een café/restaurant in een buitenlandse stad. De roman komt op 1 december uit.

    Weinig Buik-lezers zullen zich een leven zonder koffie kunnen voorstellen, Maartje en Gijsbregt sowieso niet. En hoewel wij het allerliefst in een koffiebar onze shots nemen, is thuis koffie zetten essentieel. De oprichters van Sprudge (een soort internationale de Buik over koffie) schreven een steengoed boek over koffie, met de toepasselijke naam But First, Coffee. Over koffe thuis en koffie in de koffiebar.

    De verkiezing van kookboek van het jaar is geweest en de beide podcasthosts zijn zeer content met de winnaar: Chin. Ind. Rest. Kookboek. De auteurs hebben de recepten van klassieker Nederlands-Chinese gerechten losgepeuterd van hun familie en zo kunnen we eindelijk thuis babi pangang of foe yong hai bereiden. 

    Luisteren: podcasts (en radio)

    Trek je dekentje maar over je heen en zet een podcast aan:

    • ​Een 'klassieker': Dinner SOS van Bon Appétit. De titel verklapt het al, hier worden mensen met acute kookstress met raad en daad terzijde gestaan. Handig met de naderende feestdagen.
    • Eentje over drank: Le Club & Sommeljj. Een wat bijzondere naam, maar het zijn de hosts Nadien en Jan Jaap die om de twee weken over wijn in gesprek gaan en sinds kort hebben ze elke keer ook een restaurant review.
    • Een nieuwe over innovatie: The Menu Food Neighbourhouds. Er zijn nauwelijks goede Nederlandse podcasts over restaurants, dus een Engels tip. The Monocle zet elke week een buurtje met veel restaurants in het zonnetje. Van Los Angeles tot Krakau en van Sydney tot Lima.

    Proeven: food festivals en events


    Echt het gevoel van de winterse herberg bij Tasty Tiengemeten

    De donkere dagen vragen om activiteiten binnen en wij denken vooral. Hierbij drie tips van Maartje (Amsterdam), GIjsbregt (Rotterdam) en Faysal (Utrecht):

    • Maartje zit nog even met ouderschapsverlof thuis, maar is van plan om voor de Entree Awards een kleine trip te maken naar de Theater Amsterdam in de Houthavens. Hier worden de winnaars van de 'Oscars voor restaurants' bekend gemaakt;
    • Gijsbregt kiest voor een mooie combinatie van dineren en theater: bij de première van Closed Eyes van Alida Dors is een diner gekookt door chef Emmo Achthoven. Meer informatie vind je in de agenda van de Buik van Rotterdam. Nog een spannende combinatie, deze keer ten zuiden van Rotterdam op het eiland Tiengemeten. Tijdens Tasty Tiengemeten wordt eten en drinken met standup comedy gecombineerd. Meerdere data gedurende dit najaar en deze winter.
    • Faysal gaat het liefst even de stad (Utrecht) uit om bij De Veldkeuken (Bunnik) een panettone en/of vers speculaas te halen.

    Scrollen: creators op social media, toffe accounts om te volgen

    Twee accounts van goede food influencers en een die wel wat meer aandacht verdient:

    Zoals bekend zit Gijsbregt meer op TikTok dan Maartje en stuurt hij graag de video's door, de favoriete food memes en voedsel video's komen elke vrijdag op de Instagram van Bekt Lekker. 

    Over Bekt Lekker de Podcast


    Bekt Lekker is een food podcast als ‘RTL Boulevard over eten’, gericht op mensen die meer van eten houden, dan van koken. In de tweewekelijkse podcast praten hosts Maartje Nelissen (serial food entrepreneur) en Gijsbregt Brouwer (oprichter van de Buik) en producer Faysal Nadif je bij over het laatste foodnieuws, delen ze foodtrends en bespreken hun eigen eetnieuws

    Uiteraard komen de drie steden van de Buik (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) vaak voorbij, omdat de drie podcastmakers alle drie in een van die steden wonen. Ook Den Haag, de meest recente loot aan de stam van de Buik komt veel voorbij, want het is de stad met de meeste luisteraars (na Amsterdam).

    Je kunt Bekt Lekker volgen in je favoriete podcast app en op hun LinkedIn en Instagram. Of schrijf je in voor hun onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.

    • Web Player: klik hier voor als je geen app hebt;
    • Spotify: klik hier voor de muziek en podcast app;
    • Apple Podcast: klik hier als je via de iPhone luistert;
    • Google Podcast: en klik hier als je een Android telefoon hebt of
    • check je eigen andere podcast app (zoals Podimo of NRC) grote kans dat ze daar ook in staan
    Reacties
    Plaats een reactie
    Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
    Lees ook deze verhalen
    De lekkerste zomertips voor elke foodie van de Buik en Bekt Lekker de Podcast

    De zomereditie boordevol tips van Bekt Lekker voor de lezers van de Buik over waar je het best kunt luisteren, kijken, scrollen en proeven.

    Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

    Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

    De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

    Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.