Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.

22 Aug 2025 Vivian Beekman

blogger Vivian is freelance redacteur en copywriter en naast het redigeren en uitpluizen van kookboeken houdt ze van ontbijtjes, de Oosterse keuken en verrassende borrelplanken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Jasmijn & ik

Kanaalstraat 219, Utrecht Maaltijd: BorrelenDiner Stadsdeel: Utrecht West Keuken: Aziatisch Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

De Buik Magazine 02 is uit. In deze zomerse editie vind je naast tips en trends ook weer mooie lange interviews met bekende en minder bekende mensen uit de wereld van de foodcultuur. Zo sprak Vivian Beekman met de zussen Mowie (52) en Hanna Hu (46), die van jongs af aan meehielpen in het Chinees-Indisch restaurant van hun ouders. Sinds 2017 runnen zij Jasmijn & ik in Lombok. Hier serveren zij Aziatische smaken met een modern tintje. We spreken Mowie en Hanna over het familiebedrijf, het trainen van smaakpapillen en het restaurant als tweede huiskamer.

Hieronder delen we dit interview met jullie, dat eigenlijk bedoeld is om van papier te lezen. Dus het is langer dan je van de Buik op onze site gewend bent, maar laat dat je niet afschrikken. Nog leuker is om een prachtig papieren magazine te bestellen voor op het strand of het terras of word gewoon lid van Club de Buik en krijg de Buik Magazine twee keer per jaar als eerste in de bus.

​Nieuwe editie van de Buik Magazine

De nieuwe editie van de Buik Magazine is kortgeleden verschenen. Dus met veel plezier delen we een voorproefje van ons magazine. In dit verhaal spreken we Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik. Word nu lid van Club de Buik zodat je het magazine voortaan als eerste in huis hebt, een must voor iedereen die houdt van eten, mensen en verhalen.

Maar nu eerst: een verhaal uit de Buik Magazine 02.

Zussen én ondernemers

In hartje Lombok vind je het restaurant Jasmijn & ik. Het Chinees-Indisch eethuis aan de Kanaalstraat dat er al sinds de jaren 60 op deze plek zat werd toen getransformeerd tot een modern Aziatisch restaurant met aandacht voor duurzame, biologische en seizoensgebonden ingrediënten. Na 10 jaar werd het stokje overgedragen aan Mowie en Hanna Hu: zussen én ondernemers met jarenlange horeca-ervaring. Ze groeiden op in het Chinees-Indisch restaurant van hun ouders, waar hard werken en gastvrijheid hen van jongs af aan vertrouwd werd gemaakt. “Ze vroegen niet continu of wij konden helpen in het restaurant”, vertelt Hanna, “maar het was voor ons wel vanzelfsprekend om bij te springen als we zagen dat onze ouders het druk hadden.”

Chin. Ind. Specialiteiten Rest. van familie Hu

De ouders van Mowie en Hanna hadden geen voorgeschiedenis in de keuken. “Dat is volledig hier in Nederland ontstaan", vertelt Mowie, terugdenkend aan het familiebedrijf in Ede. Via gezinshereniging kwam zij als oudste dochter van het gezin samen met haar moeder in de jaren 70 uit China naar Nederland. Haar vier jongere zussen, onder wie Hanna, werden hier geboren.

Die eerste jaren werkten beide ouders in het Chinees-Indisch eethuis van haar opa. Uiteindelijk openden ze hun eigen ‘Chin. Ind. Specialiteiten Rest.’ in Ede, met een woning voor het gezin erboven. Deze keuze was, volgens Mowie, voornamelijk een praktische overweging: “Voor een eigen restaurant was toen niet veel nodig en daar speelde de taalbarrière een kleine rol.”

​Lessen uit de Chinese keuken

Wat hebben de zussen in die jaren geleerd? ‘‘Hard werken’’ verkondigt Hanna half grappend, terwijl Mowie in gedachten uit het raam kijkt. “Dat zegt Hanna heel goed", beaamt ze. “Hard werken is echt iets dat wij van onze ouders hebben overgenomen, maar dat is niet altijd even goed. Het is ook fijn om het restaurant af en toe los te kunnen laten. Daar worden we steeds beter in.”

Naast het harde werken, leerden Mowie en Hanna in hun jeugd ook de fijne kneepjes van het vak: “Daar is de liefde voor de horeca ontstaan en dat gevoel is nooit meer weggegaan.” Mowie ontwikkelde zich tot een echte fijnproever en Hanna tot een doorgewinterde gastvrouw. “Goede smaakpapillen", legt Mowie uit, “had ik nergens anders kunnen ontwikkelen dan in het familierestaurant." Ook bij Hanna werd daar het zaadje geplant voor haar eigen talenten. “Ik kan echt totaal niet koken", lacht ze, “maar ik ben wel een heel goede gastvrouw." Het meest geniet Hanna ervan als ze iets speciaals voor haar gasten kan betekenen en hen een gezellige, warme avond kan bieden. “Naast goed eten vind ik het heel belangrijk dat je als gast iemand bent. Dat je gezien wordt.”

Naast goed eten vind ik het heel belangrijk dat je als gast iemand bent. Dat je gezien wordt. Hanna Hu

​Leven in het teken van het restaurant

Dat warme gevoel hebben de zussen van huis uit meegekregen en stralen ze nu weer uit bij Jasmijn & ik. Het harde werken van hun ouders moet ook niet vergeleken worden met koelte of afstandelijkheid, vertellen ze. Het leven toen stond inderdaad in het teken van het restaurant: zeven dagen per week. Tegelijkertijd was er ook affectie en liefde. “Het restaurant in Medemblik was de huiskamer van onze ouders en zussen, zoals Jasmijn & ik de huiskamer van ons twee is", aldus Mowie en Hanna.

Niet alleen naar gasten, maar ook onder collega’s heerst dat warme, gezellige gevoel. Het is voor Mowie en Hanna, naast goed eten, een essentieel element van het restaurant. “We willen natuurlijk dat de zaak goed loopt, maar het moet ook leuk zijn", verklaart Hanna. “Niet alleen voor de gasten, maar ook voor het werkplezier binnen het team." Zo begint elke avond met een uitgebreide maaltijd voor iedereen. Het is een mooie manier om samen de shift te beginnen, en vormt ook vaak de aanzet voor nieuwe gerechten op het menu.

​Aziatische keuken in al haar vormen

Terug naar de start. Na verschillende vestigingen van het familierestaurant in Ede, Leiden en Medemblik stapten de zussen enkele jaren uit de horeca. De vestiging in Medemblik wordt verkocht, Mowie gaat werken in de groothandel van haar partner en Hanna reist af en aan naar China. Totdat Mowie in 2017 met Jasmijn & ik in aanraking komt. “Ik wilde al langer terug in de horeca en was op zoek naar een geschikte kans toen dit restaurant op mijn pad kwam", vertelt ze vol overgave. Jasmijn & ik staat dan al een tijdje te koop en de eigenaar is op zoek naar iemand die haar concept wil overnemen en voort kan zetten. Het is, volgens Mowie, de kans om haar droom te verwezenlijken. “Het beeld van Aziatisch eten was toen toch nog vaak babi pangang en alle nummertjes van het Chinees-Indisch restaurant, terwijl de Aziatische keuken zoveel te bieden heeft. Dat wilde ik graag laten zien: dat het ook anders kon.”

Al snel wordt Hanna bij het idee betrokken, terwijl ze op dat moment nog in China woont. “Daar heb ik echt de verschillende soorten Aziatische keukens geproefd en is mijn palet aan smaken breder geworden", vult ze aan. Uiteindelijk komt ze terug naar Nederland om samen met haar zus Jasmijn & ik te runnen. Sindsdien staat Mowie in de keuken: waar ze de koks met verschillende nationaliteiten (Vietnamees, Thais en Chinees) begeleidt. Hanna buigt zich over het restaurant. Zo delen ze samen het genot van goed, verfijnd eten en gezelligheid. “Van de 300 dagen dat het restaurant open is, zijn wij er alle 300 ."

Van de 300 dagen dat het restaurant open is, zijn wij er alle 300. Hanna Hu

​Eigen draai

Tijdens de overname hebben Mowie en Hanna veel geleerd van de vorige eigenaar. Jasmijn & ik was destijds een van de eerste restaurants die het concept van de Chinese keuken in Nederland volledig omdraaide. Veel van de gerechten die toen op de kaart werden gezet, namen de zussen over. Tegelijkertijd is het menu in de afgelopen jaren ook constant verbreed en veranderd. 

Mowie geeft aan elk gerecht haar eigen draai. Hiervoor doet ze veel inspiratie op in andere keukens en culturen, ook buiten Azië. Zo staat er een salade met bieten op de kaart en wordt er ook wel eens quinoa geserveerd. “Ik ben niet de kok”, benadrukt Mowie, “maar ik kom wel steeds met originele ideeën." Zo geeft ze haar eigen draai aan de kaart en brengt ze nieuwe kennis over aan de koks.

“Zij kunnen natuurlijk hartstikke goed koken”, benadrukt Hanna, “maar worden door Mowie’s advies steeds een stukje beter." Andersom leren de zussen ook constant van de chefs. Zo brengt de nieuwe kok uit Sichuan (een regio midden in China) weer andere smaken, kruiden en kennis naar het restaurant. “Laatst kwam hij met een gerecht waar ik nog nooit van had gehoord", vertelt Mowie. “Zo leer je steeds weer wat nieuws van de mensen om je heen.”


*) Tijdlijn van de familie Hu:

1970: Opening van het Chinees-Indisch restaurant in Ede van familie Hu
1980: Familie Hu verhuist naar Leiden, hier openen ze een nieuw restaurant
1990: Start restaurant in Medemblik, met de vijf zussen aan het roer
2017: Overname van Jasmijn & ik door Mowie en Hanna Hu

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.