Chefkok Roan Claase wint titel ‘BBQ'er van het jaar’

Tijdens het Truckin' Festival was De Buik aanwezig met een barbecuewedstrijd. Chefs grilde erop los en er was een winnaar!

27 Apr 2015 Esther Audier

blogger Esther werkt als junior marketeer. Ze staat vaak zelf in de keuken, maar geniet ook van alle culinaire hoogstandjes die elders in Rotterdam worden bereid.

Chefkok Roan Claase wint titel ‘BBQ'er van het jaar’

Tijdens het Truckin' Food Festival aan de Parklaan streden afgelopen zondag streden zes culinaire helden voor de titel 'BBQ-er van het jaar'. Vol overgave stortten de deelnemers zich op het bakken van de bavettes, burgers en lamsbillen op hun dampende bbq's, de Big Green Eggs. De Zuid-Afrikaanse chef Roan Claase van restaurant Bokaal serveerde een sappig stukje polderlam en ging er na unaniem besluit van de vakjury met de felbegeerde troffee vandoor.

Food Festival American Style

Het feel good-festival Truckin’ werd een dag voor Koningsdag gehouden op het terrein van het inmiddels fameuze festival met een kroontje: Oranjebitter. Naast de bbq-contest – een initiatief van De Buik en Van der Burg & Bol – kon je er genieten van diverse pop-ups, tientallen foodtrucks en locale dj’s met fijne dansplaatjes. Ondanks het voorspelde wisselvallige weer was de sfeer er opperbest en stroomde het terrein langzaam maar zeker vol met foodies en feestgangers. Hoogtepunt was de kleurrijke taquería van chefkok Jim de Jong, waar hij de lekkerste Tex-Mex-gerechten serveerde zoals taco’s met corny mushy mushrooms, veggies en vlees. Daarnaast kon je onder meer genieten van een heet kippetje en een ijskoude Brooklyn-lager in het Sportscafé; en verse frieten met bio-mayo van Fritez. Voor de kids waren er ijsjes van MELT Icepops, warme wafels van Wafel & Coffee en verse limonades van Pinkyrose.

Dampende bbq’s en creatieve chefs

Om 14.00 uur was het dan eindelijk zover. Na een korte introductie van grillmeester en barbeque-specialist Ralph de Kok, was het tijd voor onze Rotterdamse chefs om hun grillkunsten op de grote groene eieren te vertonen. Winnaar Roan Claase grilde zijn polderlam zonder veel poespas tot in de perfectie en serveerde hem met een lichtgroene dip van yoghurt, koriander en ‘pietersielie’. De Amerikaan Steve Koutros, praktisch geboren met een steakmes in de hand, grilde een graangevoerde bavette met Mexicaanse marinade. Naast hem stond Tineke de Lange van restaurant Zinc die de wilde gok waagde om een vegetarische optie in te sturen voor de wedstrijd. Daar werd toch echt een barbequestokje voor gestoken, want wie denkt aan de dampende kolen van Truckin’ voelt de ware carnivoor in zich naar boven komen. Dapper ging ze als enige vrouw in dit door oermannen gedomineerde smaakspektakel aan de slag met haar stukje bovenbil van polderlam. Job Pattinasarany van bar-restaurant Noah kreeg een bavette toebedeeld die hij op smaak bracht met oriëntaalse kruiden en serveerde met kimchi en Asian-inspired garnituren. Naast hem stond the one and only Nathan Mayer, die een Palmesteyn Hamburger maakte in streetfood stijl. Hij rockte de stage met homemade salsa op een gegrild broodje, een sappige burger en een likje van oma’s geheime piccalilly.

Perfecte polderlam en sappige bavettes

Al het lekkers werd onderworpen aan de kritische blik van de professionele jury, bestaande uit Roger Brouwn van BBQ Brouwn, Ralph de Kok, Nederlands kampioen barbecueën en Jacco van der Griend van Van der Burg en Bol. Unaniem besloten ze Roan te belonen met de titel ‘BBQ-er van het Jaar’ voor zijn sappige en boterzachte stukje polderlam. Daarna volgde Job op een welverdiende tweede plek voor zijn Aziatisch geïnspireerde bavette en Nathan als derde voor zijn ultieme OG Caribean burger. Het publiek stroomde toe naarmate er geproefd mocht worden en genoot van de lekkerste left overs van de beste bbq’ers van het jaar. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

Kunst op de golven: ontdek de juweeltjes aan boord van de ss Rotterdam

Tijdens de nieuwe rondleiding bij ss Rotterdam, de kunsttour, maak je een culturele reis langs deze kunstwerken en de verhalen die zij vertellen.

Chez Jan opent de deuren van haar hotdogkiosk op Rotterdam Centraal Station

Chez Jan serveert vanaf nu haar hotdogs ook op Rotterdam CS. Snel, smakelijk en verkrijgbaar tot aan december naast spoor 2.