Wat is het leuk om goede horeca in Utrecht te vinden op onverwachte plekken. Café Keet aan de Kanaalweg is zo’n zaak, gelegen tussen een braakliggend terrein en kantoorpanden. De locatie doet niet denken aan een ontspannen lunch, borrel of pizza. Schijn bedriegt, want bij Café Keet moet je juist hiervoor zijn.
Verrassende locatie aan het kanaal

Vanaf het centrum fietsen we onder het spoor door, langs de Rabobank, de Veilinghaven naar het kanaal in Transwijk. Aan de overkant zien we de gezellige woonboten in de Rivierenwijk, maar de omgeving aan deze kant voorspelt weinig sfeer. Niets is minder waar. Fiets gericht en je komt bijvoorbeeld aan bij restaurant De Klub of Brewpub de Kromme Haring. Wij gaan eten aan het kanaal bij Café Keet.
Bij Café Keet kun je lunchen, borrelen en vrijdag is pizzadag. De naam doet de sfeer van een bruin café vermoeden, maar het is de huiskamer van het creatieve bedrijfsgebouw Kanaal30. Binnen ziet het vintage-ingerichte podium er uitnodigend uit voor een cappucino met een stukje taart. Nog leuker vinden we de steigerhouten constructie met knusse zithoekjes. Als we vragen naar de lunchkaart wordt er een krijtbord gehaald. “Onze kaart wisselt bijna elke dag”, zegt de medewerker en hij parkeert het bord voor onze neus. Dat het bord een tijdje bij ons blijft staan zegt iets over de uiterst relaxte sfeer in de zaak. Er is geen haast om het snel van tafel naar tafel te verhuizen.
Vegetarische hotdog en gefrituurde bloemkool

We kunnen kiezen uit een handvol lunchgerechten, zoals het klassieke twaalf-uurtje, vega(n) kroketten en soep. Wij gaan uiteraard voor iets kenmerkends van Café Keet. Alles is zoveel mogelijk vegetarisch, zo ook de hotdog. Tegenwoordig doet een vegetarische hotdog niet meer onder voor de vleesvariant. Wij krijgen hem zoals we hem willen; gebakken uitjes, mosterd, ketchup en knapperige rode kool op een langwerpige brioche. Lekker verantwoord comfortfood geserveerd met een frisse salade ernaast.
Daarnaast proeven we de pita met gefrituurde bloemkool (zie grote foto bovenaan). Deze is gevuld met koolsla, geroosterde paprika, rode kool en sriracha-mayonaise. Zeer smaakvol en pittig. De krokant gepaneerde bloemkool kraakt heerlijk tussen onze tanden en smaakt lekker notig. Café Keet weet op een leuke manier net wat andere broodjes te serveren.
Vrijdag pizzadag

Ken je Punk Pizza nog? Helaas bestaat deze funky pizzeria niet meer. Gelukkig werkt een van de chefs bij café Keet. De Napolitaanse pizza’s gaan kort in de houtoven op zeer hoge temperatuur. Zo worden de seizoensgebonden ingrediënten minder lang gegaard en blijven de smaken puur. Vrijdag pizzadag op het zonnige terras van Café Keet mag je niet gemist hebben.
En vanwaar dan de naam die niet rijmt met het soort zaak? Of toch wel. Want 140 jaar geleden woonden de arbeiders die het kanaal hebben aangelegd samen in tijdelijke huisjes, een zogenaamde ‘Keet’. Een ode aan deze ‘polderjongens’, want vanwege het kanaal is de ligging van Café Keet best wel gezellig.