De herfst is hét seizoen van het bokbier. Het typische herfstbier heeft een volle, zacht zoete smaak met een fris en pittig karakter. Heerlijk voor thuis bij de haard.
Dit herfstbier nóg lekkerder als hij wordt getapt in een van onze fijne Haagse cafés, waar de sfeer klopt en waar ze precies weten welke hapjes of gerechten dit bier nog meer tot zijn recht laten komen.
Bokbier op de tap

Het seizoensbier staat bij de meeste kroegen vanaf oktober op de tap. De Buik en Heineken nemen je alvast mee langs een aantal restaurants en cafés waar je deze seizoensfavoriet kunt (gaan) proeven. Denk daarbij aan de voglende vier bieren: Amstel bock, Brand bock Texels bock (Jutters en Storm) en Oedipus bock. (Madeleine).
Proeflokaal 't Gulle Gasthuys

We starten in de Oude Molstraat, bij Proeflokaal ’t Gulle Gasthuys. Hier voelt het of je een woonkamer instapt waar toevallig ook hun indrukwekkende bar staat. Gasten kunnen hier al tientallen jaren terecht voor onder meer een biertje en oprechte gezelligheid.
Dit bokbier past daar goed bij: zacht zoet, een beetje pittig, met die karameltoon die je de herfst doet omarmen. Combineer het met een stukje kaas of worst en je hebt het perfecte begin van de avond.
Oude Molstraat 20B
Huppel The Pub

Een paar deuren verder stuiten we op Huppel de Pub, dé stamkroeg sinds 1977. Hier vind je maar liefst 150 soorten whisky en ruim 60 speciaalbieren, maar vandaag houden we het bij een glas bokbier.
“Dat past perfect in de sfeer van ons bruin café, juist deze periode mag hij daar niet ontbreken”, vertelt eigenaresse Eline enthousiast. Huppel de Pub heeft geen uitgebreide keuken, maar eerlijke en lekkere snacks die goed bij de bieren passen, zoals een oude kaas met Appelstroop van Ed Boele een lekker ossenworstje van Slagerij Van den Broek.
“En ter ere van het bokbier organiseren we in deze periode de Bokkentocht”, vult Eline enthousiast aan. “In zes cafés en restaurants krijgen gasten dan een bokbiertje met bijpassend hapje.” Een goede tip dus, voor bokliefhebbers.
Oude Molstraat 21
Cloos
Op het Plein is het altijd gezellig, maar bij Cloos, een eetcafé zonder opsmuk, voelt het toch intiem. Zodra het kouder wordt, verschijnt hier een romige kaasfondue op tafel; perfect om met elkaar te delen.
En eerlijk is eerlijk: óók perfect met een bokbiertje! De zoet-pittige tonen van het bier smelten samen met de romige kaas, herfst in de ultieme vorm. Later op de avond (in het weekend) worden de stoelen aan de kant geschoven, gaat de muziek harder en gaan de voetjes van de vloer.
Plein 12A
Bar Bea

We trekken richting de Veenkade en ploffen neer aan het water, bij Bar Bea. Zij hebben een uitstekend terras en als de herfstzon doorbreekt raden we je ook zeker aan om buiten op de boot te gaan zitten. Binnen is het minstens zo gezellig, met borrelhappen en kroegklassiekers die zich goed laten matchen met een lekker biertje.
PEX
Tijd voor wat frisse lucht. Dit heerlijke en toegankelijke restaurant ligt midden in de bossen van Pex, en dat is dus een perfect excuus om na een heerlijke herfstwandeling (of na een zaterdagochtend met de paraplu langs de sportvelden) hier neer te strijken.
Je kunt binnen of op het overdekte terras en verwarmde veranda terecht voor zowel lunch als diner. “We zijn fan van het bokbier hier, en bieden dit seizoen verschillende soorten van deze seizoensklassieker aan”, zegt eigenaresse Mascha enthousiast. “Heerlijk om van te genieten met een flammkuchen, lekker broodje of bittergarnituur.” Laat die herfst maar komen!
Evert Wijtemaweg 5
Barlow
Michel van Barlow heeft ook snel een bestelling gedaan bij Heineken. “Het staat nu nog niet op de tap, maar daar komt ie wel snel”, zegt hij. Hij vindt namelijk dat je een bokbier altijd wel een bepaalde periode op de tap moet hebben. “Deze is mooi van kleur en lekker doordrinkbaar”, zegt Michel. “Heerlijk bij een bavette of een saté.”
Aangezien Barlow een modern bruin café is met een chique en stoere uitstraling, past deze pittige bok ontzettend goed bij de zaak en haar publiek, laat Michel weten.
Plein 15
Café Emma
We eindigen onze tocht op het Regentesseplein, bij Café Emma. Hier kun je terecht voor een koffie met gebak, een broodje tijdens de lunch of een uitgebreid diner. De tafels zijn gevuld met buurtbewoners, studenten en vrienden die elkaar bijpraten.
Het bokbier komt hier het best tot zijn recht in zijn eenvoud: gewoon een goed getapt glas bij een stevige maaltijd. Emma is toegankelijk, warm en precies de juiste afsluiter van ons Haagse kroegentochtje.
Regentesseplein 222
Heerlijk herfstige plekken in Den Haag
Van de Oude Molstraat tot het Regentesseplein: Den Haag wordt de herfst een stukje warmer met een glas bokbier. Dus trek je jas aan en laat je verrassen door deze heerlijke plekken en smaakcombinaties: proost op de herfst!