Het eiland Bonaire is mijn favoriete vakantiebestemming in de koude wintermaanden. Geef mij maar die warme azuurblauwe zee om in te diepzeeduiken, in plaats van een stel lange latten in de sneeuw. Sinds 2010 heeft Bonaire – Boneiru in het Papiaments – de status van bijzondere gemeente overzee. Ik kom er al jaren en ken de beste duikplekken even goed als de lokale hotspots om te eten. Daarom wat lekkere tips voor Bonairebezoekers.
In onze kleinste gemeente eet ik graag bij Antilliaanse snacks. Een ‘snack’ heeft daar een andere betekenis dan hier, het is een simpel restaurantje met een loket waar je je eten bestelt en ophaalt voor je eigen tafel.
Geitenstoofpot bij Maiky’s Snack in het cactusveld
Het beste adres voor de lokale keuken is zo goed als onvindbaar en ligt midden in een groot cactusveld, ergens halverwege het hoofdplaatsje Kralendijk op weg naar Lac Bay aan de overkant van het eiland. Bij een verweerd bord draai je de weg af en dan begint een 10 minuten rally over een zandweg met grote kuilen, fourwheeldrive heb je wel nodig. Maar dan heb je ook wat, een met verroeste golfplaten overdekt terras waar de geiten achter het prikkeldraad ronddartelen. Bij Maiky’s ga je voor de warme lunch. Er is er altijd kabritu stobá, geitenstoofpot met rijst, en funchi, dat is een soort polentaplak van maïsmeel, bakbanaan en wat sla.
Op tafel staat pikant zuur: gesnipperde madame jeanettepepers met ui in azijn. De geit kun je ook krijgen als sòpi, een vooraf soepje in een plastic bekertje. Wat er verder op het krijtbord staat, varieert. Galinja hasa (gebakken kip) of een enkele keer leguanensoep. Grote, groene leguanen kom je overal tegen op het eiland en je ziet ze dus ook vaak als roadkill op de weg. Maiky’s is wat mij betreft echt een must, maar om er te komen, zul je een kleine expeditie op touw moeten zetten. Topdag is de zondag: lunch met de grootste keuze, wel vijf gerechten en de Bonairianen komen in kleurige kleding na de kerk bij Maiky’s smikkelen.
Iets met komkommer en kip bij Rose Inn
Rose Inn bar & terrace is ook zo’n lokale topper, te vinden in het plaatsje Rincón. Iedere Bonairiaan kent de plek, want het bestaat al heel lang en verandert nooit. Dagschotels gemaakt door twee vrouwen die er de pollepel zwaaien. ‘Wat heeft u vandaag?’ vroeg ik toen ik er was met kerst. De donkere mama somde met haar handen in de zij een paar dingen op die ik niet verstond en iets met komkommer. Ik bestelde dat laatste en toen keek ze me een tijdje geringschattend aan en vroeg: ‘Weet u wel wat dat is?’ ‘Nou, ja, komkommer ken ik wel...’ Nou, het ging echt niet over gewone komkommer, want dat eet je alleen als sla, haha! Dit ging om een Caraïbische groente, in een stoofschotel met kip. Doet u maar, ik vind alles best. En het was ook lekker. Wat ik maar wil zeggen is: bij Rose Inn bestel je gewoon wat ze hebben. Dat is altijd goed, met koud bier erbij.
Leguaan als soep of gestoofd bij Posada Para Mira
Op de heuvel vlakbij Rincón aan de kant van het Gotomeer – rijd langs het meer om groepen flamingo’s met hun snavel te zien ‘zeven’ in het brakke water – ligt het open restaurant met terras Posada Para Mira. Een plek met fijn uitzicht op aloë veraplanten, cactussen, struiken, scharrelende kippen en geiten. Opvallend weinig leguanen. Die gaan in de pot, als soep of stoofschotel. Een leguaan heeft veel botjes, dus die kom je wel tegen in de het gerecht, maar wel lekker. Nee, ik ga de smaak niet beschrijven, want dan krijg je weer zoiets als ‘tastes like chicken’, de kruiden en saus geven er smaak aan. Er is meer: visfilet als wahoo, yellow snapper of mahi mani, wat er die dag ook wordt opgevist, met natuurlijk rijst, bonen, funchi, komkommerslaatje. Geitenstoofpot, de befaamde kabritu stobá, ontbreekt nooit.

Hang Out bar bij Jibe City, fijnste strandbar
Vlakbij het zoutmeer Lac Cai is de windsurfplek Jibe City. Hier is het water heel lang ondiep, ideaal om te windsurfen en er is dan ook een grote surfschool. De Hang Out bar heeft cocktails en koud bier, goede koffie, luie stoelen en prima happen. Op vrijdagavond kun je je inschrijven voor de barbecue. Je krijgt dan een langwerpige bbq met hete kolen op tafel en stukken verse vis, saté, ribbetjes, steak en sausjes. Gepofte aardappel, cole slaw en brood. Een aanrader en niet duur voor wat je krijgt.
Verse vis en burgers uit de Kite City foodtruck
Sinds vorige maand komt de foodtruck Kite City voor de lunch aanrijden op de plek waar je kite surfers boven de golven ziet springen, net voorbij Kralendijk op Donkey Beach. De foodtruck heeft extra toevoegingen als fijne muziek en zitzakken waar je met je voeten in het zand kunt chillen met verschillende soorten burgers, tenderloin sandwiches of verse sashimi.
Internationale keuken van ambitieuze chef bij At Sea
Op het kleine Bonaire is er één restaurant waar met grote ambitie gekookt wordt voor de internationale fijnproevers. Chef Rick van den Broek
en zijn (gast)vrouw Kim van Dijk zijn eigenaar van At Sea. Ik heb er maar één keer kunnen eten, want het is altijd lang van te voren volgeboekt. Eend op drie manieren klaargemaakt, met pompoengel, gevuld rolletje met zachte geitenkaas en kruiden en geroosterde quinoa. Dat werk. Met verfijnde amuses vooraf en de betere wijnen. Te vinden in Kaya Hellmund, Kralendijk.
Foto boven: Rose Inn bar & terrace, credits: Fish & Feathers