Met Claudia Vandepoel op tijdreis in Maassluis

In een pop-up theehuis in Maassluis ga je terug naar 1614. Wat aten ze toen? En nóg gekker: op 13 december kun je proeven van de Romeinse keuken.

4 Dec 2013 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Met Claudia Vandepoel op tijdreis in Maassluis

Wat aten ze eigenlijk in de Gouden Eeuw? Voor Claudia Vandepoel is dat geen vraag - niet omdat ze de zeventiende eeuw heeft meegemaakt, maar omdat ze zich er grondig in heeft verdiept. Niet alleen in de zeventiende eeuw trouwens. Mocht je willen weten wat ze in de Romeinse tijd aten, vraag het Claudia.

Sterker nog: in september verscheen haar boek Sapor Limitis, de Smaak van de Limes, over wat die rare Romeinen aten in het Zuid-Holland van 57 v.Chr.

Leegstand binnenstad

De oude binnenstad van Maassluis heeft, net als die van andere historische steden, te kampen met fikse leegstand. Daarom werd het plan geboren om in sommige panden pop-up-winkels te vestigen. Claudia Vandepoel omarmde het idee en opende eind november aan de Noordvliet haar theehuis Proef de Zeventiende Eeuw: de Historische Keuken. Je moet er snel bij zijn, want op 1 januari is het evenement weer afgelopen.

Bij Vandepoel maak je een tijdreis naar 1614. Je kunt langsgaan voor een koppie thee. Ja, hèhè: thééhuis...! Interessanter lijkt me het gekruide warme bier en de zeekaak waarmee je wordt ontvangen, een oud Maassluis' gebruik. Zeekaak? Landrotten noemen dat scheepsbeschuit, maar dat kennen ze alleen uit de boeken van K. Norel en Jan de Hartog.

Ook leuk is het proeverijtje van gerechtjes uit het tijdvak 1614-1650. Zo proef je wat dominee Fenacolius (1577-1645) lekker vond en ervaren je smaakpapillen waar de gelovigen van die tijd na de zondagse kerkgang op aanvielen.

In het weeshuis

Ook de voeding in het weeshuis krijgt aandacht van Claudia Vandepoel, die van huis uit museumkundige is, gespecialiseerd in archeologie. Vanuit haar fascinatie voor koken, oude gerechten en originele ingrediënten, probeert ze al meer dan vijftien jaar alle historische recepten uit waarop ze de hand kan leggen. Ze doet dat samen met haar man, Okke Dorenbos, die archeobotanicus is en dus alles weet van oude (en misschien wel vergeten) gewassen.

Overigens kun je in Maassluis een dubbele tijdreis maken, want in het theehuis van de Gouden Eeuw houdt Claudia Vandepoel op 13 december een Romeinse themadag. Met Romeinse gerechten.

Hoe dat vroeger ging, weet ik niet, maar anno 2014 is het advies om te reserveren, telefonisch of per e-mail.

Op de foto Claudia Vandepoel in historische dracht na een lezing in een bibliotheek.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Nieuw aan de Honigerdijk: Colette, een mediterraanse zaak waar je thuiskomt

Dit weekend opent Colette aan de Honigerdijk. Het wordt een zaak met Mediterraanse invloeden, goede wijnen en service met een lach.

Dankzij deze Rotterdammers haal je alles uit je (culinaire) reis naar Japan

Heb jij Japanplannen, lees dan snel verder hoe je het meest uit je reis haalt, ook culinair, met behulp van Rotterdamse reisbureau Buitenlandsche Zaken.

Deze restaurants openden in het tweede halfjaar van 2025 in Rotterdam

De Buik blikt terug op het tweede halfjaar van 2025, en welke mooie restaurantopeningen wij weer mee hebben mogen maken in Rotterdam.