Rauwe melk haal je om de hoek, bij Hoeve Biesland

Weer es wat anders: rauwe melk, zó onder de koe vandaan: ze tappen 'm voor je op de Bieslandhoeve. Voor wie het 'ware boerenleven' wil ervaren.

6 Okt 2014 Anna Penta

blogger Anna Penta schreef drie vegetarische kookboeken en vertaalde er veel meer. Ze werkt freelance als redacteur/corrector voor uitgeverijen.

Rauwe melk haal je om de hoek, bij Hoeve Biesland

Vanaf de rand van Rotterdam fiets je in minder dan een halfuur naar een echte boerderij. Zo een die al generaties in de familie is, met blij grazende koeien, gezellig rondscharrelende kippen, een keurig gesloten kringloop en, misschien nog wel het bijzonderst voor ons stedelingen, ook een boerderij waar je naast vlees van eigen stal en groenten ook verse melk rechtstreeks van de koe kunt krijgen.

Op de uitgebreide website van Hoeve Biesland in Delfgauw heb ik al een heleboel informatie gevonden. Interessant is te lezen dat de koeien nog door echte stieren worden gedekt, die niet ouder dan drie à vier jaar mogen zijn want daarna worden ze te zwaar. De twee dekstieren heten Jan en Bernard en zijn respectievelijk twee en vier jaar oud. De site bevat nog een hele lijst namen met feitjes van stieren die in het verleden voor nageslacht zorgden: van stier Monte (‘lui, maar jaloers’) tot stier Rudolf uit Beieren.

Op de (biologisch-dynamische) boerderij praat ik met boerendochter Linda Duijndam, die behalve de zorg voor de groentetuin ook de pr van de boerderij doet. Ik vraag haar of de boerderij in al die jaren erg is veranderd. Linda legt uit hoe het bedrijf is gemoderniseerd. ‘We zitten ingesloten tussen Delft en Rotterdam. Als we niet met onze tijd meegaan worden we opgekocht. Dus doen we nu veel aan educatie en hebben we een reïntegratieproject met hulpboeren.’ Er zijn acht vaste medewerkers aan de boerderij verbonden, die elk hun eigen werkgebied hebben (de koeien, het kleinvee, de groentetuin, educatie, enzovoort).

Dagverse melk, zo van de koe

Weinig mensen uit de Randstad zullen rauwe melk gebruiken, wat waarschijnlijk deels te maken heeft met onbekendheid. Welnu, bij deze: bij Hoeve Biesland kun je je eigen fles vullen, à 80 cent per liter (lege melkflessen zijn te koop voor € 1,50). Onbewerkte, dagverse melk rechtstreeks van de koe. Iets waar je nogal eens voor wordt gewaarschuwd; vormt rauwe melk geen risico? ‘Ik drink al mijn hele leven rauwe melk', zegt Linda, ‘en ik ben er nog nooit ziek van geworden'. Ze denkt dat het advies om rauwe melk altijd eerst te koken verouderd is. ‘Vroeger werden koeien met de hand gemolken, met het risico op bacteriën. Maar tegenwoordig worden koeien machinaal gemolken, veel hygiënischer dus.’ Feit is dat rauwe melk een stuk gezonder is dan gepasteuriseerde: alle vitaminen en enzymen die van nature in melk zitten blijven behouden. 

Hulpboer Alex aan het werk

Als je de oprijlaan vanaf de boerderij weer af fietst, kom je aan het einde langs de boerderijwinkel, met ernaast de groentetuin van Hoeve Biesland. Ik praat nog even met hulpboer Alex van der Made, die in de tuin aan het werk is. Alex vertelt dat hij op zoek was naar een rustige plek, om af en toe aan de drukte van de stad te ontsnappen. Ook is hij graag fysiek bezig, lekker wroeten in de aarde. Genoeg redenen om zich aan te melden. Maar er is meer: ‘Ik eet graag met de seizoenen, maar in de winkel weten ze vaak niet waar de groenten vandaan komen, uit de kas of van de volle grond. Voor mij is dit een perfecte manier om te zien wat er in het seizoen groeit, en hoe het groeit.’

Alex ervaart steeds duidelijker hoe intensief het kweken van groenten is. Hij heeft respect gekregen voor voedsel, nu hij ziet wat er allemaal nodig is om het op je bord te krijgen. Waar bestaat zijn werk als hulpboer precies uit? ‘Van alles: aardbeien plukken, boontjes plukken, onkruid wieden, ik doe verschillende dingen, leuk!’ Dan zwijgt de hulpboer even, en wijst hij in de verte. ‘Kijk wat een prachtige plek, hoe ver je kunt kijken, en toch zo dicht bij de stad.’ Ik kan het niet méér met hem eens zijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Moni Otte 7 Okt 2014, 8:48

Leuk artikel! Vrijdag ga ik er eten, midden in de stallen! Gastrovan verzorgt dan het diner. Ik kijk er nu nog meer naar uit.

Ray 7 Okt 2014, 21:40

weer een leuk, uitnodigend stukje...alhoewel ik juist een beetje van de zuivel af wilde komen ;-)

Lees ook deze verhalen
Wereldhavendagen 2025: ontdek wat er te doen is én waar je wilt eten

Van 5 tot en met 7 september 2025 viert Rotterdam de 48ste editie van de Wereldhavendagen. Lees hier wat er te beleven valt en waar je wilt eten.

De Pizzabakkers vernieuwd: vertrouwde smaken in een fris jasje

De Pizzabakkers is vernieuwd maar wel vertrouwd. Wij schuiven maar al te graag aan op het vernieuwde terras om dat zelf te ervaren.

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.