Lekker ouderwets pilsen bij Café De Ouwehoer

Met een knipoog naar vroegere tijden, maakt Café De Ouwehoer het ouderwèts gezellig op het Deliplein. Pilsje, whisky, pin-updames en live muziek.

16 Jun 2015 Sanne van Leenen

blogger Sanne schrijft graag, heeft een kleine tien jaar ervaring in de horeca,u00a0werkt bij een evenementenorganisatie en ze ontwerpt en maakt tassen.

Lekker ouderwets pilsen bij Café De Ouwehoer

Café De Ouwehoer brengt de ouderwetse en broeierige sfeer van het oude Katendrecht weer terug op het Deliplein. Eigenaren Wiland Toelen en John Peate kwamen met het briljante idee om de historie van de buurt weer tot leven te brengen. Vandaar ook de naam. Niet moeilijk doen, lekker ouwehoeren en bier drinken.

De magie tussen de heren Wiland en John begon in Tiki’s aan de Hartmansstraat. ‘Dat is een soort verzamelkroeg voor gelijkgestemden. Gewoon dom bier drinken en praten.’ John stond er vroeger achter de bar en Wiland was vaste klant. Wiland kan je kennen als eigenaar van de Thaise restaurants Deli Bird en Soi3. De ambitie om iets nieuws en totaal anders te doen bestond al enige tijd. Het was voor beide mannen weer tijd voor iets anders. Het plan om samen iets op te zetten was dan ook al snel gesmeed.

De mannen wilden een kroeg die over tien jaar nog bestaat. Geen dingen doen omdat iedereen het doet, maar vooruitkijken. Voor Wiland was het Deliplein bekend terrein, bovendien zagen ze een een gat in het hippe aanbod aan restaurants: een gezellige kroeg. En dus gooiden John en Wiland vier jaar geleden al een balletje op bij de gemeente. Wiland: ‘Het was op de Kaap allemaal al zo braaf, het was tijd voor een ouderwetse kroeg. Sympathiek en stoer. We willen nergens tegenaan schoppen, maar ook niet al te veel uit conceptvorming denken. Alles is verantwoord, biologisch of volgens formules.’ John’s definitie van verantwoord luidt: ‘Zolang het lekker smaakt en er een goede kwaliteitsverhouding is, is het verantwoord.

Pin-up en vrouwelijk schoon

De oude zeemansbuurt was vroeger de rosse buurt van Rotterdam. De eerste tattooshop van Nederland is aan het Deliplein gevestigd. Opium kits, meisjes van plezier en bruine kroegen vormden het aanbod van het ruigste stukje van de Rotterdamse haven. Totaal waren er tot de jaren ’70 meer dan veertig kroegen te vinden op het schiereiland.  John Peate: ‘Het kon niet anders dan dat het burlesque, bordeel en hoerenketen-achtig moest worden’. Duidelijke taal. Het interieur is dan ook met een knipoog naar vroeger, kortom een plek waar je lekker kunt ouwehoeren. 'De Ouwehoer is gewoon een lekkere ouderwetse bar, waar je bij wijze van spreken moet kunnen boeren en moet kunnen zeggen: 'Hé, ouwehoer!'.'

Het idee en de inrichting van de bar was dan ook al snel duidelijk. Het interieur van De Ouwehoer schreeuwt burlesque. Niet alleen is het decor van de bar een ode aan whisky, ook de toiletten zijn zeker een bezoekje of Instagram-foto waard. Pin-up's en het vrouwelijk schoon komen overal in het interieur terug. Bij binnenkomst is er meteen een eyecatcher van een hekwerk te zien, gemaakt door niemand minder dan John zelf. In de hoek een klein podium voor een zanger en/of DJ met vinyl, belooft een muzikaal programma voor de bar. 

Whisky, whisky , whisky!

Naast het uitgesproken interieur is er voor de ware whiskyliefhebber het uitgebreide whisky-assortiment: een riante keuze in single malts, Japans en speciale onafhankelijke bottelingen. Het kan zijn dat die ene rokerige whisky die nog dagen in je neus is blijven hangen, daarna niet meer te verkrijgen is. Een exclusief aanbod dus. Naast de vele whisky’s op de drankenkaart kun je ook terecht voor onder andere gin-tonic, klassieke cocktails en een gewone Budel-pils van de tap. 

De ambities van De Ouwehoer blijven niet alleen bij het schenken in hun eigen bar. Er liggen nog meer dan genoeg ideeën op de planken om afgestoft te worden. Dat belooft dus nog heel wat voor de stad.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.