De carrotcake van Sharon Philip per stuk bij Fellini

De lekkerste carrotcake komt volgens Arysha Lemmers van Sweet Flour. Sharon Philip stopte met haar werk als advocaat en bakt nu de sterren van de hemel.

4 Jun 2015 Arysha Lemmers

blogger De geboren en getogen Rotterdamse is een hotspotbezoeker, netwerker en een sucker for love. Ze schrijft een boek met Rotterdamse liefdesverhalen.

De carrotcake van Sharon Philip per stuk bij Fellini

Een echte zoetekauw als ik heeft zo haar voorkeuren. Tot voor kort hoorde de carrotcake (oftewel worteltaart) daar niet bij, maar de carrotcake van patissier Sharon Philip bracht daar verandering in. Vanwege haar passie voor koken en bakken heeft Sharon haar carrière in de advocatuur beëindigd om patissier te worden. Tegenwoordig werkt ze als patissier bij restaurant Fellini in de Markthal en is haar carrotcake berucht. Tijd dus om kennis te maken met de taart en de dame erachter.

Een stap die oceanen overbrugt

Ze zeggen weleens: de weg naar succes is zelden geasfalteerd. Sharon Philip werkte jarenlang als advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Bij Sharon groeide echter het gevoel dat dit niet de job was waar ze gelukkig van werd. Sharon: ‘Ik kreeg niet de voldoening die ik zou willen hebben. Het toeval wilde dat de kans om naar New York te verhuizen zich aandiende. Mijn partner kreeg daar een baan aangeboden en vroeg uiteraard of ik meewilde. Omdat ik sterk twijfelde over mijn toenmalige baan was de beslissing snel gemaakt.’ Sharon neemt deze kans met beide handen aan, zegt haar baan op en vertrekt richting de Big Apple. Eenmaal aangekomen, komt de tijd van bezinning en denkt ze goed na over wat haar passies zijn. ‘Ik wilde ook lekker bezig zijn in New York en bedacht als snel iets te doen op culinair gebied. Ik wilde me focussen op iets waar ik het minst van wist maar wel heel leuk vond. Het antwoord kwam snel naar voren, het bakken van taarten, koekjes en andere zoetigheden.’

Klassieke opleiding in de stad zonder grenzen

Sharon schrijft zich in voor de opleiding Pastry Techniques aan de French Culinary Institute. Daar leert ze alle basisvaardigheden van het bakken van taarten en Franse desserts. Dit bevalt haar zo goed dat ze na haar culinaire opleiding stages loopt bij prestigieuze cakeshops, zoals Baked Ideas en Sugar Flower cakeshop (de eigenaresse van deze laatste, Amy Noelle, werkt vaak samen met de welbekende Martha Stewart). ‘Tijdens deze stages leerde ik niet alleen de kneepjes van het vak, zoals het decoreren van taarten (specifiek het maken van suikerbloemen), maar ook dat de combinatie van bakken en creatief bezig zijn mij het meest gelukkig maakt.’ Met dit gegeven start ze, eenmaal terug in Nederland, Sweet Flour: een cakeshop waar je op maat gemaakte gelegenheidstaarten – gedecoreerd met eetbare Sweet Flower Art – kan bestellen. In het assortiment onder andere macadamia white and dark chocolate chip cookies en huizen van gingerbread.

Chance of a lifetime

Gedurende de eerste periode van haar nieuwe avontuur heeft Sharon hard gewerkt aan het optimaliseren van haar cakeshop, het eigen maken van bestaande recepten en het vergaren van nieuwe klanten. Toch was de tijd aangebroken om naast Sweet Flour een vaste aanstelling te vinden. ‘Dankzij mijn netwerk, kwamen er wekelijks opdrachten binnen, maar dat was het niet genoeg om van te leven. Ik besloot wederom naar mijn onderbuik gevoel te luisteren en zocht een baan in de bediening. Ik ben een tijd werkzaam geweest bij Las Palmas. Daar leerde ik Jens van Buren kennen, de toenmalige sous-chef. Toen hij Fellini opstartte, heeft hij mij benaderd. Ik ben toen langsgegaan met een proeverij bestaande uit mijn lemoncake met basilicumcrème en de carrotcake. Na twee hapjes te hebben geproefd, kreeg ik een baan aangeboden als patissier en mocht ik ook als beginneling in de koude keuken staan,’ glundert Sharon.

Oranje trots

Een carrotcake die een carrière nieuw leven inblaast. Die moet wel heel speciaal zijn. Nou, dat is hij ook! Sharon begint steeds meer te wennen aan de reacties, maar vindt het nog steeds prachtig. ‘De complimenten die ik ontvang, zijn erg bijzonder voor me. Laatst liepen er twee oudere dames op me af. Zegt er één: ‘ik hoorde dat jij de carrotcake hebt gemaakt? Ik ben speciaal hiernaartoe gekomen om je te bedanken. Ik heb zo ontzettend genoten.’ En ook haar eigen collega`s genieten van de taart. ‘Mijn eigen collega`s bestellen een taart via Sweet Flour of kopen een stukje bij Fellini. Laatst was ik na sluitingstijd aan het schoonmaken toen een collega vroeg of er nog een stuk over was. Tegelijk rolt er een bestelbon uit de printer: één stukje taart voor een van de meiden van de bediening. Helaas heeft ze niet in haar eentje kunnen genieten van het laatste stukje taart.’

Maar wat maakt deze carrotcake dan zo speciaal? Is het de zachte cake met daarin kleine stukjes wortel, gekarameliseerde walnoten en een vleugje kaneel? Of is het de smaakvolle creamcheese frosting die zowel aan de buitenkant als in het midden is gestreken? Volgens Sharon is het de ‘’umph’’, het ene ingrediënt die niet bestaat. ‘Het is een mix van de juiste ingrediënten met dat ene extraatje.’ Zij noemt het de umph, ik noem het ware liefde voor haar eigen vak.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Victor 8 Jun 2015, 15:53

Ik heb de zoetigheden van Sharon mogen proeven en het is ongelofelijk. Alsof je inderdaad in New York bent: rijke smaken, heerlijke texturen en de mooiste decoraties. Sharon moet een eigen shop beginnen!

Lees ook deze verhalen
Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.