De Patissier creëert naast luxe patisserie en macarons ook allerlei spannende smaaksensaties van chocolade. Met als topper The Green Spirit, uitgeroepen tot 'De lekkerste Bonbon van Nederland 2015'. Hoe de lekkerste bonbon smaakt? Dat ontdek je bij de Patissier in de Markthal.
The Green Spirit: gewaagde combinatie van fris en kruidig

The Green Spirit is ontwikkeld door de getalenteerde Boudewijn Nijmeijer van de Patissier. De bonbon proeft zowel fris, met yuzu (een Japanse citrusvrucht) en sinaasappel in een blonde citrus karamel, als kruidig, met een chocolade ganache van Jamaicaanse peper en kaneel. Die contrasterende vulling is kenmerkend voor alle bonbons van de Patissier. Pecannoten en nougat maken een krokante bodem en de bonbon is omhuld met Grand Cru melkchocolade. De bonbon is verder technisch perfect uitgevoerd. Alle grondstoffen zijn op de juiste manier en op de juiste temperatuur bewerkt. Het luistert nauw en het resultaat is een spiegelgladde, glanzende bonbon gesierd met een strak, goudgeel airbrush lijntje.
Op basis van het succes van The Green Spirit komt de Patissier vanaf volgende maand elk seizoen met een nieuwe lijn uit van vier bolvormige bonbons met uitgesproken smaken. Komend najaar verschijnen de volgende vier gewaagde combinaties: ananas en witbier, aardbei en aceto balsamico, sinaasappelparliné en saffraan, en kokos, limoenblad en ananas. Daarnaast is er ook een vaste basisselectie bonbons met smaken die zijn geïnspireerd op wereldsteden en eilanden als Mumbai (gin en citroen), New York (lichtgezouten en sticky karamel), en Madagaskar (vanille). En ja, binnenkort verovert ook Rotterdam een plek in deze rij.
Tongstrelende Chocolate Excellence voor fijnproevers

Nieuw bij de Patissier in de Markthal is de Chocolate Excellence lijn. Deze chocolade sticks zijn zo oogstrelend dat het zonde lijkt om op te eten. Tot je proeft. Ook hier weer allerlei smaakcombinaties waar chocoladeliefhebbers en fijnproevers enthousiast van zullen worden.
Dark Violet is een lust voor het oog. Een mooie, donkere chocolade met gesuikerde, dieppaarse vioolbloemetjes en 24-karaats goudkorrels die bitter en bloemig proeven. Gek op de combinatie van rood fruit en chocolade? Spicy Red is een sexy rode chocolade van hibiscus en bestrooid met kandij korrels en peper van roodfruit die natintelt op je tong. Friszuur, zoet en licht pittig. Perfect Pistachio is een witte chocolade die is verrijkt met pistache. Romig en nootachtig, met frisse, krokante framboosjes.
De laatste in de lijn – en mijn favoriet! – is Unique Blonde. De chocolade oogt verfijnd met de gouden amandeltjes en bronzen korrels. Wat deze stick echter uniek maakt, is de blonde chocolade. Blonde chocolade werd bij een heel gelukkig toeval ontdekt toen chocolatier Frederic Bau van L’Ecole du Grand Chocolat een aantal jaar geleden zijn witte chocolade au bain-marie smolt en vervolgens vergat. Een ‘vierde chocolade’ (naast puur, melk en wit) was geboren: een romige chocolade met een blonde kleur en lichte karamelsmaak. Subliem.
Beleef spanning in chocolade
Wat de producten van de Patissier bijzonder maakt, is wat mij betreft niet het gebruik van hoogwaardige grondstoffen (veelal ook fairtrade en biologisch) als Grand Cru chocolade of de perfect uitgevoerde technieken. En ook niet de verrassende smaken of de aantrekkelijke, moderne designs. De Patissier heeft oog voor trends en daar wordt op ingespeeld met een duidelijk doel voor ogen: ‘De laatste jaren is er veel meer aandacht voor kwaliteit en de herkomst van producten’, vertelt Ritchie Soekhlal van de Patissier. ‘Bij de Patissier willen we mensen laten proeven van de spanning in chocolade. Zo wordt het een beleving.’