We kenden natuurlijk al het abonnement op een biologisch groenten- of vleespakket, maar nieuw in Rotterdam is de variant met alleen duurzaam gevangen vis. Dat vispakket wordt geleverd door Goede Vissers, vissers die werken met respect voor de vis en de zee.
Doordat de visstand de afgelopen jaren sterk is teruggelopen, vangen ze alleen niet-bedreigde, volwassen vissen en gebruiken ze ecologische vangmethodes, waardoor zo min mogelijk schade ontstaat aan bodem, zeemilieu, vogels en zeezoogdieren. Dit gaat weliswaar ten koste van de hoeveelheid vis, maar de kwaliteit van de opbrengst is wel vaak beter.
Stampen
Een ecologische vismethode is bijvoorbeeld die waarop in de Waddenzee de (diklip)harder wordt gevangen. De Goede Vissers verplaatsen zich met rubberboten door ondiep water, waarin met de hand netten worden gespannen. Vervolgens worden de harders door de vissers zelf - door op de bodem te stampen - het net in gedreven.
Ook bijzonder is dat de herkomst van de door Goede Vissers verkochte vis altijd te herleiden is. Op de verpakking staat een scheepsnummer vermeld dat je kunt intikken op de website goedevissers.nl. Zo weet je precies waar je vis vandaan komt en door wie hij is gevangen.
Rotterdammer Jeroen Bijl is familie van het Goede Vissers-echtpaar Jan en Barbara Geertsema uit Lauwersoog. Bijl vertegenwoordigt de Goede Vissers in Rotterdam, waar ze maandelijks op de Rotterdamse Oogst-markt op het Noordplein staan. Je kunt je vispakket aan hun kraam ophalen. Elk pakket bevat verse (seizoensgebonden) vis voor vier personen alsmede een luxere vissoort voor 2 personen. 'Superverse vis', volgens Bijl. 'Op vrijdag gevangen en op zaterdag geleverd. Dat zie je nergens. En het is goedkoop omdat de lijntjes zo kort zijn: zo van de boot naar de consument.'
Oesterworkshops
Het visabonnement is 'vrijblijvend' in die zin dat je elke maand opnieuw kunt beslissen of je een pakket wil bestellen. De Goede Vissers staan met hun vispakketten elke eerste zaterdag van de maand op de Rotterdamse Oogst-markt op het Noordplein. En voor de liefhebbers: Jeroen Bijl geeft ook oesterworkshops. Zaterdag 7 december bij de viskraam op het Noordplein en zondag 8 december vanaf 16 uur bij Kopie Soesoe op het Deliplein. De workshop kost 15 euro en is inclusief een half dozijn oesters en een glas prosecco.