Voor ieder groot kind dat van lekker houdt, is er reden genoeg de Sinterklaastraditie in stand te houden. De Buik geeft zes smakelijke redenen die je weer even doen herinneren aan dat avondje en waarom dat ook al weer zo heerlijk is. Rommel de bommel in de grote Buik: hier vindt je het beste Sinterklaas snoepgoed voor volwassenen in eigen stad.
Ik ben toch zeker Sinterklaas niet! Zes redenen waarom Sinterklaas ook voor grote Rotterdammers het proeven waard is. Zijn je vingers aan elkaar gelijmd door suprise-struggles en je haren grijs van onvoltooide dichtwerken? Take a break, take a pepernoot.
Bisschopswijn van Odile Hemmen

Heiligmakend heerlijk voor wie z’n geloof is verloren. Waar de Britten punch hebben en de Duitser glühwein, hoort bij een ouderwets Hollandse Sinterklaasavond een religieuze borrel. Bisschopswijn dus voor ieder die van z’n geloof is gevallen. Voor een bekeringsmissie klop je aan bij vinoloog Odile Hemmen op de Nieuwe Binnenweg. Speciaal voor de Sinterklaastijd heeft zij een hartverwarmend lekkere special: bisschopswijn met gevulde speculaas van Jordy’s Bakery. Puur Rotterdams, want met een gezegend glas en een bite van Jordy wordt ons bisdom eervol verenigd met stads’ borrelende bakkersliefde.
Nieuwe Binnenweg 92
010 436 4131
Di-woe 13:00-18.30 uur, do 9:30-18.30 uur, vrij 9:30-19.00 uur, za 10:00-18:00 uur.
Pepernoten in de Markthal
Opgepast voor de pepernootjunk: sinds september huisvest de Markthal een vestiging van de Pepernotenfabriek. In de pepernotenwinkel van Van Delft zijn er kruid- en pepernootjes naar ieders smaak, dieet en nieuwsgierigheid. Hoe zou een stroopwafelpepernoot smaken of een kruidnootje in een jasje van Irish Coffee? Liever een ‘gewone’ pepernoot? In de Pepernotenfabriek worden ook authentieke pepernoten gebakken met tonen van kaneel, gember, peper en steranijs. Naast pepernoten hebben ze bij Van Delft ook taaipoppen en speculaas in het assortiment. Eindeloos genieten dus van het ware Sinterklaas gevoel in deze pepernoten pop-up.
Ds. Jan Scharpstraat 298 (in de Markthal)
Ma t/m woe en za: 10:00-20:00 uur, vrij 10:00-21:00 uur, zo 12:00-18:00 uur.
Prijswinnend Rotterdams speculaas van Van der Heyden

Met een kinderlijke fantasie weet elke ras-Rotterdammer op het Centraal Station de twee stenen ‘Speculaasjes’ te herkennen. Stads' liefde voor deze Sinterklaastraktatie (waaraan menigeen zich bovendien ook schaamteloos tegoed doet zónder zich achter dit kinderfeest te verschuilen) is met het eindoordeel van de Nationale Speculaas Brokken Keuring 2015 eindelijk verzilverd door Banketbakker Van der Heyden. Met het behalen van een tweede plaats in de spannende speculaaswedstrijd, bezorgt Van der Heyden ons trotse Rotterdammers een heus brok in de keel. Bijna niet lekkerder, en zéker niet Rotterdamser kan een bros speculaasbrok zijn. Test zelf of je de jury gelijk geeft en proef de ambachtelijke speculaasbrokken van Van der Heyden op de Mariniersweg.
Mariniersweg 82a
010 214 0994
Ma t/m za: 08:00-17:00 uur.
Chocoladeletters van de Bonte Koe
Zachtjes gaan de koeienvoetjes, trippel-trappel-trippel-trap. Gevestigd in een voormalig jeneverdestilleerderij in Schiedam (haast even oud als Sinterklaas zelf), is de Bonte Koe de plek voor chocoladeletters in alle smaken. Hulppieten Cécil en Carmel gieten deze Sinterklaastijd onweerstaanbaar lekkere chocoladeletters voor alle chocoholics in Schie-, Rotterdam en omstreken. Prachtig (en lekker) versierd met hazelnootjes of een eetbare boodschap: na het proeven van hun massief gespoten pure, melk en/of witte chocoladeletter wenst ieder zich een alfabet. Sint kan zichzelf of een ander verwennen door een van de winkels in Rotterdam, Schiedam of het web te bezoeken. Amerigo opgepast, want wie zoet is krijgt lekkers en misschien wel de BOE!
Voor winkels en openingstijden, kijk hier.
Sinterklaastraktaties bij Heavenly Cupcakes
Dat de goede Sint de Binnenweg weer heeft gevonden dit jaar moge duidelijk zijn: tot 5 december ruikt het naar anijs, kruidnagel en amandelspijs bij Heavenly Cupcakes. De pepernoten-cupcakes en speculaastaart dit jaar zijn weer niet te versmaden. Voor een dampende mok chocolademelk met eerlijke versnapering (heuse Tony Chocolonely chocoladeletters) ben je bij Heavenly Cupcakes aan het juiste adres. Sinterklaas-stress? Laat een smakelijk pakket (t.w.v. 25 euro) bij je thuis bezorgen; de bezorgpieten weten jouw huisje heus te vinden. Bestellen kan tot uiterlijk dinsdag 1 december.
Nieuwe Binnenweg 244
06 36 09 3220
Ma-di: gesloten, wo-do: 11:00-17:00 uur, vr-za: 11:00-18:00 uur, zo: 11:00-17:00 uur.
DIY Sinter-cocktail: bitterzoete verwennerij met twist van kruidnoot
Sinterklaas een kinderfeest? Je bent nooit te oud voor het heerlijk avondje. Voor de volwassen fans van Sinterklaas is er de warme choco versie 2.0. Peper-specu-licious is deze hartverwarmende cocktail waarmee jij kan compenseren voor een ingezakte papier-maché surprise of een standaard Sinterklaasgedicht. Gooi nostalgie en ondeugd in de blender!
Benodigdheden:
30 ml chocolademelk
20 ml Raki (Sint heeft Turkse roots, maar Spaanse Liquor 43 mag ook)
30 ml citroensap
25 ml speculaassiroop
Theelepel korianderzaad
2 gekneusde jeneverbessen
1 eiwit
10 pepernoten
Bereidingswijze van je Sinterklaas cocktail:
Vul een shaker met bovenstaande ingrediënten en dry shake krachtig. Vul daarna je shaker met ijs en shake nogmaals krachtig. Giet in een glas en verkruimel er nog wat pepernootjes over ter garnering. Ook leuk: een appeltje van oranje aan de rand van je glas. Proost en een heerlijk avondje gewenst!