Banketbakkerij Carlier: Kralingen op z'n chicst

Banketbakkerij Carlier in Kralingen herinnert niet aan vroeger, het ís er vroeger. Behalve voor de nostalgie kom je er voor de beste taarten van de stad.

30 Mrt 2014 Cornelie de Jong

blogger Cornelie is documentair fotograaf en leiderschapscoach. En tussen de bedrijven door ook fervent eet-lezer,

Banketbakkerij Carlier: Kralingen op z'n chicst

Aan de Avenue Concordia in Kralingen bevindt zich een instituut met het predikaat Hofleverancier: banketbakkerij Carlier. Een prachtige artdécowinkel, met daarachter de bakkerij, waar de heer Carlier 114 jaar geleden begon met zijn superieure pâtisserie. Die traditie is er perfect geconserveerd. De tijd heeft er stilgestaan: de bel bij de deur, de krakende houten vloer, de toonbank en kasten erachter, de maxi glazen stolpen waarin de bokkenpootjes, spritsen en allerhande liggen opgetast.

De elektronische kassa en oplichtende koeling zijn anachronismen in deze wondere banketbakkerswereld. Hier komen daftige dames en heren koekjes per stuk kopen als ze dat wensen, en wordt de schade desnoods bijgehouden in het grote opschrijfboek. Maar ook de liefhebbers uit de rest van de stad weten deze ‘geheimtip’ in Kralingen langzamerhand te vinden. En dat mag ook wel, na 114 jaar.

Traditie is mooi, hoor, maar in het kader van ‘onderzoekt alles en behoud het goede’ kunnen we gerust constateren dat het goede hier ook echt de moeite van het behouden waard is. Ik doe even een greep uit het vurrukkulukke assortiment, dat dat van Koekela en Dudok doet verbleken. Naast het roomboterkoekjes- en chocolade-gamma is de ‘harde Wener’ van Carlier een begrip: een zandtaartdeegbodem met frambozengelei of aalbessenmerengue in de zomer.

Heb je iets te vieren, denk dan eens aan die machtigmooie klassieker profiterollestaart, wederom op harde Wener, gevuld met gele room of slagroom en met een mooie laag chocola overgoten. En om zo’n gevaarte heelhuids thuis te krijgen, wordt de toren in een gelakte spaanplaat hoedendoos gezet, die je met statiegeld meekrijgt. Voor onze eerste Koningsdag de allerlekkerste Oranjetompoucen. Voor toe de onvolprezen bavarois. Ik kan zo wel even doorgaan, maar één topper wil ik er nog uitlichten: de bruids- of feesttaart, precies zo gemaakt als jij ‘m lekker en mooi vindt. 

Hoewel Carlier soepeltjes de stap naar de 21e eeuw heeft gemaakt en bescheiden op Facebook zit, ga je toch maar al te graag te rade bij de kundige dames in de winkel om je taart uit te zoeken of te bestellen. Geeft je meteen de kans de prachtige Paas-etalage te bekijken en om Kralingen op z’n best mee te maken. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Ella Verwijs 30 Mrt 2014, 10:58

En vergeet de roze soesen niet de zachte eierkoeken en het paleis banket,heerlijk!

Ger Hoogendoorn 30 Mrt 2014, 11:30

Wij komen speciaal voor de Nora's. Zo lekker!

C.Rabenberg 30 Mrt 2014, 11:35

En wat dacht u van de sneeuwballen ( alleen de jaarwisseling )

Raven Tilstra 30 Mrt 2014, 17:49

Ik vind eigenlijk alles lekker smaken hier, maar ook erg mooi/aantrekkelijk eruit zien! Kom er graag!

1 Apr 2014, 21:44

Marjolein 3 Apr 2014, 6:28

Ieder jaar met Pasen de heerlijk zoete likeieren!!En voor mijn opa kocht ik er als klein kind altijd De gevulde schuimkoekjes het liefst de bruine!!Wat een nostalgie....

Fons Carlier 9 Apr 2014, 9:56

Je zal maar op deze plaats opgroeien, wat moet er van je worden ?

Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.

Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.