Aan de Avenue Concordia in Kralingen bevindt zich een instituut met het predikaat Hofleverancier: banketbakkerij Carlier. Een prachtige artdécowinkel, met daarachter de bakkerij, waar de heer Carlier 114 jaar geleden begon met zijn superieure pâtisserie. Die traditie is er perfect geconserveerd. De tijd heeft er stilgestaan: de bel bij de deur, de krakende houten vloer, de toonbank en kasten erachter, de maxi glazen stolpen waarin de bokkenpootjes, spritsen en allerhande liggen opgetast.
De elektronische kassa en oplichtende koeling zijn anachronismen in deze wondere banketbakkerswereld. Hier komen daftige dames en heren koekjes per stuk kopen als ze dat wensen, en wordt de schade desnoods bijgehouden in het grote opschrijfboek. Maar ook de liefhebbers uit de rest van de stad weten deze ‘geheimtip’ in Kralingen langzamerhand te vinden. En dat mag ook wel, na 114 jaar.
Traditie is mooi, hoor, maar in het kader van ‘onderzoekt alles en behoud het goede’ kunnen we gerust constateren dat het goede hier ook echt de moeite van het behouden waard is. Ik doe even een greep uit het vurrukkulukke assortiment, dat dat van Koekela en Dudok doet verbleken. Naast het roomboterkoekjes- en chocolade-gamma is de ‘harde Wener’ van Carlier een begrip: een zandtaartdeegbodem met frambozengelei of aalbessenmerengue in de zomer.
Heb je iets te vieren, denk dan eens aan die machtigmooie klassieker profiterollestaart, wederom op harde Wener, gevuld met gele room of slagroom en met een mooie laag chocola overgoten. En om zo’n gevaarte heelhuids thuis te krijgen, wordt de toren in een gelakte spaanplaat hoedendoos gezet, die je met statiegeld meekrijgt. Voor onze eerste Koningsdag de allerlekkerste Oranjetompoucen. Voor toe de onvolprezen bavarois. Ik kan zo wel even doorgaan, maar één topper wil ik er nog uitlichten: de bruids- of feesttaart, precies zo gemaakt als jij ‘m lekker en mooi vindt.
Hoewel Carlier soepeltjes de stap naar de 21e eeuw heeft gemaakt en bescheiden op Facebook zit, ga je toch maar al te graag te rade bij de kundige dames in de winkel om je taart uit te zoeken of te bestellen. Geeft je meteen de kans de prachtige Paas-etalage te bekijken en om Kralingen op z’n best mee te maken.
