Isabel Boerdam eet sinds haar negende geen vlees meer. ‘Geen dode dieren’ werd het motto van Isabel en vegetarisch eten een belangrijk onderdeel van haar leven. Tweeënhalf jaar geleden zette Isabel haar passie voor vegetarisch eten om naar foodblog 'De Hippe Vegetariër'. Haar blog werd een groot succes en vrijdag verscheen het gelijknamige boek bomvol recepten, vleesvervangers en hotspots. Speciaal voor De Buik van Rotterdam zet Isabel alvast drie van haar favoriete Rotterdamse hotspots op een rijtje: ‘Rotterdam blijft voor mij altijd een indrukwekkende metropool waarin ik moeite heb om mijn weg te vinden en mijn plekjes te ontdekken. Bij deze favorieten voel ik mij helemaal thuis.’ Isabel loopt aankomend weekend de marathon en speciaal voor vegetarische marathonlopers heeft ze een aantal tips.
Bertmans

'Bertmans viel net buiten mijn toeristische stadskaart, maar het is het fietstochtje meer dan waard! Dit liefdevolle cafeetje serveert absoluut een van de lekkerste ontbijtjes van Nederland. Denk aan kokosyoghurt met chiazaad, dadels en cashews, koude havermout met amandelmelk, amandeltjes, frambozen en tijm, boekweitpannenkoekjes met blauwe bessen en ahornsiroop, ouderwetse wentelteefjes met kaneel en aardbeien, gepocheerd eitje op brood met avocado, en huisgemaakte lijnzaadcrackers met hummus. Daarbij allerlei koudgeperste slowjuices, smoothies met kokos- of amandelmelk en een fijne koffie- en theekaart. Daarnaast is er een stoer café met een groot terras aan het water, waar je bediend wordt door vrolijke energieke dames. Wat wil een mens in de ochtend nog meer? Bertmans mag niet ontbreken tijdens je dagje Rotterdam!'
Spirit

'Dit is een concept wat ik voor het eerst ontdekte bij HILTL in Zürich, Zwitserland: een vegetarisch walhalla geserveerd in de vorm van een high end buffet! Sinds deze kennismaking heb ik met smart gewacht tot iemand dit ook in Nederland zou realiseren. Spirit is erin geslaagd! Gevestigd in de Groene Passage van Rotterdam serveren ze een volledig vegetarisch (en deels veganistisch) buffet in de beste zin van het woord. Prachtige schalen gevuld met salades, warme gerechten, soepen, toppings zoals nootjes, dips en zoetigheden. Hier schep je op waar je zin in hebt, reken je af op gewicht en klaar is je complete vegetarische lunch of diner. Ook ideaal voor take-away!'
Fenix Food Factory

'Rotterdam pronkt met zijn industriële bruggen, de havens en de ‘eilandjes’ van de stad. Nergens zie je dit zo mooi als vanaf de Fenix Food Factory. Alleen de tocht erheen is al leuk: Erasmusbrug over, langs Hotel New York en de Holland- Amerika Lijn, nog een bruggetje over en dan vind je het pakhuis direct aan de kade. Hier is het van woensdag tot en met zondag een gezellig tumult van ambachtelijke initiatieven die samen een soort markt van lekkernijen vormen. Je kunt een borrelplank kopen met een routebeschrijving waarna je bij ieder kraampje een deel van je borrel kunt oppikken. Een ware speurtocht naar je borrelhapjes dus, waarbij er voldoende vegetarisch lekkers beschikbaar is. Je maakt je borrelplateau af met een wijn naar keuze, een van de twintig biertjes van de brouwerij, een huisgemaakte limonade of zelfs een cider. Felix Food Factory geeft je borrel een hele nieuwe dimensie, in elk opzicht van het woord, want ze hebben het beste uitzicht van de stad.'

Aankomend weekend gaat Isabel een flinke uitdaging aan: de marathon lopen! Maar wat eet je als vegetariër? ‘Het kan nog best een uitdaging zijn om aan je eiwitten te komen wanneer je intensief traint.’
Marathontips van Isabel
Voor het trainen eet Isabel een geroosterde bruine boterham met appelstroop, een cracker of rijstwafel met notenpasta of havermoutpap. ‘Het is belangrijk om je lichaam genoeg energie te geven om de training vol te houden.’ Na het trainen neemt ze een proteïne shake met een eetlepel cacao, maar een bakje magere kwark met banaan, walnoten, rozijnen en honing gaat er na een training ook in. De gouden tip van Isabel? ‘Wat je ook eet, zorg dat het bij jou en je lichaam past. Dus ga niet op de dag van de marathon iets nieuws proberen, zorg dat je een routine hebt die voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt. Dat is het beste wat je kan doen.’
Meer recepten, vleesvervangers en hotspots vind je in het boek 'De Hippe Vegetarier' van Isabel Boerdam.