Onder de pannen bij Kookpunt

Of je nu een keukenprins(es) bent die een gangetje meer of minder niet schuwt, of een gehaaste thuiskok, bij het Kookpunt ben je hoe dan ook onder de pannen. Letterlijk én figuurlijk. Bedenk het en het is er. In allerlei vormen, in allerlei kleuren, in allerlei formaten, in allerlei prijscategorieën, en altijd van materiaal dat onverwoestbaar is.
Zelfs de duurste pan ooit, stond er in de etalage: een steelpan van Fissler verfijnd met ruim 700 gram aan puur goud en 13 karaat diamanten ter waarde van zo’n slordige €150.000. Mede-eigenaar Ton van der Kolk verplaatste zijn bed naar het Kookpunt om dit keukenjuweel persoonlijk te bewaken.
Sneller en zuiniger

Zo diep hoef je niet in de buidel te tasten voor een pan. Van dezelfde hoogwaardige pannenfabrikant uit het Duitse Idar-Oberstein hebben ze bij het Kookpunt snelkookpannen van nog geen €300. De snelkookpan, de naam zegt het al, is een uitvinding voor wie tijd een issue is. Voor wie is dat niet?
Met de Vitaquick en de Vitavit Premium van Fissler bespaar je 70 procent kooktijd.
Dat niet alleen. Deze snelkookpannen zijn minimaal de helft zuiniger in energieverbruik dan een reguliere kookpan. De aanschaf van een snelkookpan heb je dus snél terugverdiend op je stroomrekening én in tijd. Door een nog dikkere bodem, waardoor die zijn warmte lang vasthoudt, gaat de Vitavit Premium serieus door voor megaspaarpot.
Terug van weggeweest

De snelkookpan was voor de eeuwwisseling hip, vooral bij huishoudens waar gekookt moest worden voor meerdere monden tegelijkertijd vanaf een minifornuis. Met één pan kon, dat kan natuurlijk nog steeds, je één volledige maaltijd neerzetten.
Hij raakte even in de vergetelheid, de gezinnen werden kleiner en de gemiddelde thuiskeukens groter, maar hij is terug van weggeweest. Pannenexpert Kayleigh van der Vlies van het Kookpunt begrijpt waarom de vraag naar snelkookpannen opnieuw stijgt. Je wint ongelooflijk veel tijd. En tijd is tegenwoordig kostbaar.
Niets vervliegt

Ze demonstreert met een saotosoep hoe vlug de garing gaat in een Vitavit Premium. "In een reguliere pan heeft de kip zeker één uur nodig. Saotosoep is in deze snelkookpan in twintig minuten gereed. Je verkort de kooktijd met twee derde." Ben jij een van de weinigen die aan tijd nooit gebrek heeft, dan nog biedt de snelkookpan uitkomst.
"Doordat je onder hoge druk kookt, blijven de mineralen, vitamines en aroma’s behouden. Niets vervliegt tijdens het koken. Soep uit een snelkookpan heeft zoveel meer smaak dan soep uit een reguliere kookpan.”
Ze fruit eerst een uitje in een beetje olie in de snelkookpan, met deksel nog open, waarna ze het citroengras, de laos (Thaise gember), een pepertje, de pimentkorrels, selderij en kip eraan toevoegt. Mijn moeder is een Surinaamse, ik deins niet terug voor madame-jeanette. Maar je kunt natuurlijk gaan voor een minder heet pepertje.
De Vitavit Premium kent meerdere drukstanden. Op stand 3, de hoogste, verpulveren de pimentkorrels. Op stand 1 blijven deze heel. Net wat je wil. De hoeveelheid water? De ingrediënten moeten net onder water staan.”
Van alles in de snelkookpan

Een wonderpan? "Eigenlijk wel. Je kunt er bijna alles in bereiden. Stamppotjes, risotto. Je groenten kun je in een snelkookpan tegelijkertijd stomen met het koken van je aardappels. Ik doe het nu niet, maar je kunt er eieren in koken. Deze snelkookpan is voor een paar eieren te groot, maar je hebt ook lagere modellen. In die lagere modellen van de Vitavit Premium kun je, zonder deksel, tevens vlees bakken. Die heeft een wafelbodem waardoor die niet plakgevoelig is en het vlees er heel knapperig uitrolt.”
Sauzen maken in een snelkookpan, dat is een lastig verhaal. Omdat niets verdampt, dikt ook niets in. Naar een sauzenpan of sauteerpan hoef je bij het Kookpunt niet lang te zoeken. De Original-Profi Conische Sauteuse van Fissler is een aanrader.
Ideaal keukengerei

Met een soeplepel uit dezelfde Original-Profit Collection van Fissler schenkt ze saotosoep in een kom van keramiek - handgemaakt in Portugal - waarin taugé, gebakken uitjes en een gekookt ei zijn gegarneerd. "Deze soeplepel heeft dezelfde greep als de kookpannen van Fissler. Met deze lepel heb je mooi alles in één lijn.”
Een donkere bouillon wat saotosoep is, vraagt om een lichte kom. "Deze is lekker diep, ideaal voor een flinke kop soep of een pokébowl. Je vindt ‘m in onze winkel onder Cauliflower van ASA Selection. We hebben ‘m van ASA ook in wit porselein."
"Beide kommen zijn oven- en vaatwasbestendig. Maar zet zodra het programma klaar is wel gelijk je vaatwasser open. Laat je serviesgoed niet in een dichte vaatwasser uitstomen. Geldt trouwens niet alleen voor serviesgoed. Dat geldt voor alles. Sommige vaatwassers doen het uit zichzelf, die gaan automatisch open zodra het programma is voltooid.”
Onderhoud en veiligheid

Vaatwasbestendig is een snelkookpan niet. "De pan kan in de vaatwasser maar de deksel dient met de hand te worden afgewassen. In de deksel zitten ventieltjes, schroefjes en een rubberen ring. Die kun je kwijtraken in de vaatwasmachine. Die rubberen ring heb je om de twee jaar te vervangen zodat die strak blijft zitten. Zodra die ring niet meer strak zit, verdwijnt de druk. Een nieuwe ring kun je er door ons op laten zetten. Die service biedt het Kookpunt.”
Wat laat je nog om over te gaan naar een snelkookpan? "Sommige mensen denken dat een snelkookpan kan ontploffen. Er zit een beveiliging op. De deksel gaat er niet af zolang er druk opstaat. Die schrik hoef je niet te hebben. By the way, de snelkookpannen van Fissler zijn geschikt voor elke warmtebron.”