Rotterdamse moonshine uit een Kaapse achtertuin

Hoezo? is echte Rotterdamse ouzo, gestookt in de achtertuin van Stefan van Hees.

20 Feb 2017 Lisanne Brobbel

blogger Lisanne is student Food Marketing & Business. Stagiair bij de Buik van Rotterdam. Gek op sushi en risotto.

Rotterdamse moonshine uit een Kaapse achtertuin

Na jaren van stiekem en illegaal ouzo stoken in een oude boilerketel in de achtertuin, vond theatermaker Stefan van Hees het tijd om zijn hobby verder uit te bouwen. Dit keer legaal en met meerdere verkooppunten, maar wel met de smaak zoals Hoezo?ooit bedacht is. Wij dronken een Hoezootje met Stefan op het terras van de Fenix Food Factory.

Hoezo? 


Hoezo? is een echt Rotterdams product, gestookt in de achtertuin van Stefan. Toen het een paar jaar geleden nog illegaal werd geproduceerd, verkocht van Hees zijn ouzo vanuit de achterbak van zijn auto. Tegenwoordig, nu de hobby te groot is geworden voor de achterbak, heeft Stefan de Hoezo? samen met absinthstoker De Groene Fee in Poortugaal geperfectioneerd. De Hoezo? die nu in de winkel ligt bevat zo’n elf speciale specerijen en een distillaat op basis van fruit. De naam Hoezo? vond Stefan van Hees gewoon lekker Rotterdams: ‘Binnen Rotterdam is “hoezo?” een vraag die veel gesteld wordt. Als iemand je wat vraagt te doen, dan antwoordt de Rotterdammer vrij vaak “hoezo?”’ 

Stefan van Hees

De vader van Stefan van Hees was vroeger wijnmaker, maar niet bepaald een hele goede als we Stefan moeten geloven. Hij ging er als jongen vaak vandoor met de overgebleven alcohol en raakte geïnteresseerd in het stoken en destilleren van alcohol. In het dagelijks leven is Stefan artistiek leider bij het Rotterdamse Wijktheater. De Hoezo? is een steeds grotere hobby aan het worden. 


Na enige geproost op het terras van de Fenix Food Factory is het tijd voor de proef op de som. Ik vind ouzo altijd lekker voor één glaasje, omdat daarna je keel wegbrandt. Maar Hoezo? is anders dan de traditionele Griekse ouzo. Hoezo? smaakt naar Sinterklaas. Dat klinkt misschien gek, maar het is positief bedoeld. Je proeft natuurlijk de anijs, maar ook kruidnagel, kaneel en kardemon. En hij is beter drinkbaar dan gewone ouzo, omdat hij een stuk zachter is. Deze ouzo zou helemaal niet verkeerd staan bij mij in de kast, bedenk ik me in het zonnetje op het terras. 

Op en top Rotterdams

Stefan: ‘De meeste producten die claimen dat ze Rotterdams zijn, zijn meestal niet in Rotterdam gemaakt. Hoezo? is dat wel. Ik kocht mijn 120 liter boilerketel bij Leo van Leeuwen op Katendrecht, zaagde hem door en heb er pootjes onder gezet.

Waar te kopen?


Hoezo? is op steeds meer plekken te koop, zo komen er elke maand wel weer nieuwe verkooplocaties bij. Bijvoorbeeld: De Gall&Gall Laan op Zuid, Marquerite Winery in Hoogvliet, Marko Poot in Schiebroek, Slijterij de Admiraliteiten dranken in Kralingen, Wijnhuis Rhoon, De Wijnkelder in Barendrecht en bij Slijterij de Groene Fee in Poortugaal. Ook is Hoezo? via diverse webwinkels te koop en wordt het sinds kort ook bij de Zegro verkocht.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Kaasfondue met een Spaans tintje bij Bar Pepito

Bar Pepito introduceert Spaanse kaasfondue, een combinatie van Zwitserse en Spaanse specialiteiten, en goed te combineren met de uitgebreide tapaskaart.

Mimoza in West serveert als eerste in Nederland de Dubai paratha burgers

Mimoza Smashburgers introduceert een nieuwe burger: geen hamburgerbroodje, maar de paratha, een flatbread uit Zuid-Azië.

Hier eet je de lekkerste sushi van Rotterdam

Spicy tuna roll, California maki en nigiri sake. De Buik maakte een niet te versmaden overzicht van de restaurants waar je de lekkerste sushi kan eten.