Stadsboerinnen verdienen aan hun moestuin

In navolging van New York, Berlijn en Parijs kent ook Rotterdam inmiddels meerdere stadslandbouwprojecten.

10 Nov 2013 Mirjam de Winter

blogger Mirjam is mede-oprichter van De Buik van Rotterdam. Ze kwam ter wereld met een paar honderdduizend extra smaakpapillen op haar tong.

Stadsboerinnen verdienen aan hun moestuin

In navolging van New York, Berlijn en Parijs kent ook Rotterdam inmiddels meerdere stadslandbouwprojecten. Op het dak van het Schieblock ligt een moestuin met bizar uitzicht over de binnenstad. Op Zuid worden al jarenlang groenten verbouwd op braakliggende stukjes land. Rotterdam heeft een eigen stadsboerderij 'Uit je Eigen Stad' (met ook biologische slachtkippen) achter het Marconiplein.

En er is het kleinschalige stadslandbouwproject van stadstuinvrouw Caroline Zeevat in Schiebroek-Zuid. Tussen de grauwe flats daar liggen nu prachtige moestuinen waarvoor de bewoners zelf verantwoordelijk zijn. 

Fatma

De Turkse Fatma (op de foto rechts) woont met haar kinderen op de derde etage van een flat aan de Donkersingel. Sinds twee jaar heeft ze pal onder haar balkon een eigen, flinke moestuin. Ze verbouwt er van alles: munt, peterselie, knoflook, aardappelen, sla. En Fatma kookt bijna dagelijks uit haar nieuwe tuintje. Sterker nog: samen met andere tuinders uit de wijk verzorgt ze inmiddels ook (betaalde) catering-klussen op locatie, voor Rotterdamsche Oogst bijvoorbeeld.

Het groepje vrouwen is zelfs bij wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid) thuis gevraagd voor een cateringklus. De dames uit Schiebroek (de heren blijken wat minder te tuinieren) hebben dus bijzonder veel succes met hun voornamelijk Turkse en Marokkaanse gerechten. En voor de commerciële kant van de catering worden ze zakelijk begeleid.

Hotspot Hutspot

In Schiebroek-Zuid staan inmiddels ook twee grote broeikassen, voor tomaten, komkommers, courgettes en het opkweken van allerlei andere plantjes. Ook is er een pluktuin met bloemen, waarin vooral dahlia's worden gekweekt. De moeite waard om eens te gaan kijken. Zeker nu er ook een restaurant in de wijk is gekomen:Hotspot Hutspot. Een initiatief van kunstenaar, gymleraar en tegenwoordig restaurateur Bob Richter, die hiermee al eerder succesvol was in de wijk IJsselmonde. Hotspot Hutspot biedt simpele, maar orginele en smaakvolle driegangenmenu's voor 7 euro (!), met zo veel mogelijk ingrediënten en groenten uit eigen wijk.

De inrichting van de Hotspot Hutspots is vintage-labberdefoepie. En helemaal speciaal: de maaltijden worden (mede-)bereid en geserveerd door buurtkinderen. Leuk om die in de keuken en de bediening met elkaar in de weer te zien. Af en toe een vallend dienblad is bij het spektakel inbegrepen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.