Vanille, gember en kurkuma uit de stadskwekerij

Caroline Zeevat is de ongekroonde koningin van 'groen' Rotterdam. Ze heeft ja gezegd op het voorstel van Tropicana om daar een kwekerij te beginnen.

10 Nov 2013 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Vanille, gember en kurkuma uit de stadskwekerij

Caroline Zeevat is de ongekroonde koningin van 'groen' Rotterdam. Deze maand heeft ze ja gezegd op het voorstel van de nieuwe beheerders van Tropicana om daar een kwekerij te beginnen. Het broeierige klimaat in het voormalige tropisch zwembad biedt volgens Caroline uitgelezen kansen om er verse kurkuma, gember, vanille en overeenkomstige 'moeilijke' gewassen te gaan telen.

Caroline: 'Met de herbestemming van Tropicana beschikt Rotterdam nu over de grootste stadskas van Nederland. Dus hoe ik druk ik het verder ook mag hebben: die kans laat ik uiteraard niet aan me voorbijgaan.’

Smeersels

Ze is grafisch vormgeefster van beroep, maar staat in de stad beter bekend als 'de tuinvrouw'. Regelmatige bezoekers van Rotterdamsche Oogst en aanverwante lokale bio- en streekproductenmarkten kennen haar van de zelfgemaakte pesto's, 'jammetjes', chutneys en andere eigenzinnige smeersels die ze er aan de man (lees: vrouw)  brengt.

Bewoners van Schiebroek-Zuid en het Oude Noorden werken in hun wijk nauw met Caroline samen in de kleinschalige stadslandbouwprojecten die ze er opzette. En in Central District heeft ze een reputatie op te houden als de bloemen- en kruidenleverancier van Restaurant De Jong.

Op hun beider 'proeflandje' van 10 x 15 m in Overschie teelt Caroline sinds een jaar bijzondere groenten, bloemen en kruiden, zoals verschillende soorten bloeiende salie, daglelies, peterselie, selderie, raket- en mosterdsla en thijmrassen.

Geheime tuin

Nu nog zijn de oogsten uit die 'geheime tuin' exclusief bestemd voor de keuken van Restaurant De Jong, maar uiteindelijk moeten haar teeltexperimenten een groter doel dienen. 'Op ons landje en straks in Tropicana onderzoek ik welke bijzondere planten zich het best lenen voor verbouw in de stad. Die kennis wil ik graag gaan delen met mensen die ook intensief met stadslandbouw bezig zijn.'

Er liggen ook nog plannen om op het dak van de Hofbogen, waar ooit de Hofpleintrein overheen denderde, voor permanente stadslandbouw geschikt te maken, net zoals dat op het Schieblock het geval is. Moeder Natuur heeft op de Hofbogen de afgelopen jaren 'gratis' al de nodige straatgewassen afgeleverd. Zo ontdekte Caroline dat er knopkruid groeit, een van haar nieuwste culinaire ontdekkingen: 'Fantastisch lekker in de soep!' Tijdens het World Food Festival Rotterdam gaf Caroline al een workshop over onkruid op het dak van de Hofbogen.

Onkruidboek

Als ze niet in de grond aan het wroeten is, dan schrijft Caroline wel over haar geliefde onderwerp. Van haar hand verscheen eerder Wilde venkel & rabarber, een receptenboek voor volkstuinders, en nu is er het Onkruidboek, dat ze met Lotte Stekelenburg en Suze Peters samenstelde en dat is genomineerd voor de prijs van het beste Rotterdamse boek.

Beginnende en gevorderde wildplukkers worden in het Onkruidboek vertrouwd gemaakt met de culinaire mogelijkheden die onder meer veldzuring, Japanse duizendknoop, melganzevoet, speenkruid, het madeliefje, het boerenwormkruid en nog enkele tientallen andere inheemse onkruiden de (thuis)kok bieden.

Onkruidboek, uitgeverij Trichis, € 19,95

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Gerda 25 Dec 2013, 9:10

Wouw wat een leuk artikel...krijg gelijk zin mij als vrijwilliger aan te melden..de energie spat er van af!!Super leuk Heel veel succes

nathalie 28 Dec 2013, 1:19

Waanzinnig leuk al deze projecten nu gewoon doorgaan op volle toeren in 2014Met Caroline aan boord gaat dat zeker lukken

nathalie 28 Dec 2013, 1:19

Waanzinnig leuk al deze projecten nu gewoon doorgaan op volle toeren in 2014Met Caroline aan boord gaat dat zeker lukken

Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.