Aan de Spoorsingel, verborgen achter Café Walenburg, vind je een piepklein deurtje. Achter die deur bevindt zich een evenzo kleine brouwerij: Hoevebrugsch. Hier bedenken en brouwen Peter Coppoolse en Martijn Blokhuis sinds 2016 allerlei speciaalbieren, van het schroten van de mout tot het bottelen van de flesjes. De Buik nam een kijkje en mocht van enkele biertjes proeven.
De Hoevebrug

Een jaar eerder, nadat Peter eens met een thuisbrouwpakket aan de slag ging in zijn keuken, raakten de mannen geïnspireerd om het iets groter aan te pakken. Eén probleem: het huis van Martijn aan de ene zijde van de Spoorsingel was meer geschikt voor het brouwen en het huis van Peter aan de andere zijde meer voor het gisten van het bier. Voor elke batch die ze maakten werd het bier van het ene huis naar het andere huis de Spoorsingel over gedragen, over de Hoevebrug. Zo komt de brouwerij dan ook aan haar naam. Rond diezelfde tijd werd Café Walenburg op de Spoorsingel overgenomen door een nieuwe eigenaar, die een ruimte over had naast het café. In 2017 kregen Peter en Martijn de mogelijkheid de brouwerij hierheen te verhuizen. Hier konden de twee het wat grootser aanpakken, en is Hoevebrugsch uitgegroeid tot een volledig operationele brouwerij die hun biertjes op allerlei plekken in en rondom Rotterdam verkopen én zelfs te vinden zijn op de tap bij een aantal pubs in Londen.
Sjouwen en schoonmaken
Als we een tour krijgen door de brouwerij, wordt duidelijk dat dat hele proces nog best een karweitje is. Voor elke batch maakt het bier als het ware een rondje door de brouwerij, langs een opstelling die Peter en Martijn zelf hebben gebouwd. Eerst wordt de ruimte helemaal ontsmet en omdat elke vierkante meter optimaal benut is voor opslag wordt een hoop met ketels en andere apparaten gesjouwd om alles te kunnen gebruiken. Als het alles afgerond is, de biertjes gebotteld zijn en de labels geplakt, brengen ze de bestelling, als deze uit flesjes bier bestaat, zelf op de fiets rond. "Brouwen is vooral sjouwen en schoonmaken", grapt Peter.
Hun bieren

Op dit moment hebben Peter en Martijn zes soorten bier, waarvan drie op tap en fles en drie alleen op fles. Ze sluiten een fustje van hun Cascade Blond bier aan: een licht kruidig bier dat makkelijk wegdrinkt en niet te zoet is. We proeven ook nog de Citra Weipa en het Dubbel bier. Dit zijn de drie bieren die de mannen per fust aanbieden. De Citra Weipa is een echte smaakexplosie door de citrahop, die het bier een hele sterke frisse citroenachtige smaak geeft. De Dubbel is iets zwaarder, een beetje zoet en een tikkeltje bitter met een lichte drop-achtige afdronk. Wanneer gevraagd wat hun eigen favoriete biertje is antwoordt Peter de Dubbel: "Maar dat is als kiezen tussen je eigen kinderen en dat kan natuurlijk niet." Martijn vindt de Citra Weipa het lekkerst vanwege de krachtige en frisse smaak.
Biertjes proeven en testen

Marktonderzoek naar hun nieuwe bieren, dat is makkelijk voor Hoevebrugsch. Ze zitten namelijk boven biercafé Walenburg, dat maar liefst 26 bieren op tap heeft, waaronder de bieren van Hoevebrugsch. Als ze een nieuw biertje uit willen testen, nemen ze wat biertjes mee naar beneden en kunnen de gasten in het café een glaasje bier proeven en feedback geven. Martijn: "Je krijgt zo veel betere feedback dan als je moet testen door middel van verkoop in winkels. Daar hoor je niet zo veel van terug, behalve hoe veel je bier verkocht wordt." En een glaasje proeven, daar zeggen de gasten van Walenburg natuurlijk geen nee tegen.
De bieren van Hoevebrugsch zijn in Rotterdam op een hoop plekken te verkrijgen, waaronder Proeflokaal Faas, Le Nord, De Witte Aap, Sijf en Locus Publicus. Peter en Martijn hopen verder uit te breiden binnen regio Rijnmond en binnenkort ook weer vaker op bier- en foodfestivals te staan.