Pommeroos is een Surinaamse toko omgetoverd tot eethuisje. Eigenaresse van dit eethuisje, Shi, bereidt authentieke, verse roti die je echt geproefd moet hebben. Roti is een woord afkomstig uit de Hindoestaanse taal en betekent letterlijk ‘brood’, en de beste roti is vrijwel altijd die van oma. Voor ons liefhebbers die geen Surinaamse oma hebben, is het een zoektocht naar een plek waar liefdevol roti bereid wordt en Pommeroos is er daar in ieder geval één van.
Het ontstaan van Pommeroos

Eerst was deze zaak een Surinaamse toko die gerund werd door de broertjes van de huidige eigenaresse. Shi bereidde zelf al eten in het kleine keukentje achterin de zaak. Als er werd gekookt, rook je de aroma’s door de hele zaak. Klanten liepen naar haar toe om te vragen wat er bereid werd, namen porties mee naar huis en deelden hun ervaringen met vrienden en familie. Het werd steeds drukker en om die reden besloot Shi het concept om te gooien. Ze besloot haar passie te volgen: anderen laten proeven hoe echte verse Surinaamse roti hoort te smaken. Geen poespas, gewoon, zoals hij thuis in Suriname gemaakt wordt. Toko Pommeroos werd omgetoverd tot eethuisje. Shi deelt het recept van haar oma met Nederland. Haar oma kookt altijd op gevoel, maar wil je consistent zijn met smaken moet je het vastleggen. Shi heeft veel meegekeken en geschreven met haar oma en moeder om deze authentieke smaken over te kunnen brengen aan haar klanten.
Best of the best

Shi proeft regelmatig, zeker wel elke maand, bij haar concurrenten. Als het slechter is, dan is ze stiekem blij: ze krijgt weer bevestigd dat haar roti de beste is. Als het beter is, gaat ze bij zichzelf te rade wat aangepast zou kunnen worden. Ze wil niet te veel aanpassen aan het recept, omdat ze het belangrijk vindt dat de roti altijd hetzelfde smaakt voor klanten. Volgens Shi is goede roti zacht. Als je de roti scheurt, moeten de gele erwten eruit vallen. Uiteindelijk hoor je de gele erwten met de roti in de jus van het vlees te dopen en het zo naar binnen te werken. Het is belangrijk dat de roti de jus echt opzuigt en dat de ingrediënten zacht worden in je mond. Shi vertelt dat een goede roti zo gevuld moet worden dat overal in het deeg de gele erwten zitten en geen randen ongevuld zijn. Het is voor haar een lang proces geweest dit te realiseren, maar inmiddels kan zij benoemd worden tot 'koningin roti-vullen'.
Tijd om te proeven

Na een uur vragen te hebben gesteld aan Shi, zijn wij wel heel erg nieuwsgierig geworden. De roti die die zelfde ochtend is bereid, wordt vers gebakken op een hete plaat en ons voorgeschoteld. Bij het breken van de roti merken we meteen op dat de gele erwten uit het deeg vallen. Deze mengen we op aanraden van Shi dan ook samen met de jus, kip, aardappels en groentes. De smeuïgheid waar Shi het eerder over had, herkennen we meteen. Alles smelt in je mond en past goed bij elkaar. De huisgemaakte sambal van Madame Jeanette pepers wordt erbij geserveerd en is, zoals het hoort, erg pittig. Ook de beroemde Pommeroos-saus gemaakt van gele erwten moeten we natuurlijk proeven. Eigenlijk hoor je deze saus niet met roti te eten, maar vroeger at Shi het wel altijd zo: "Ik dacht, als ik het een lekkere combinatie vind, zullen anderen het ook smaakvol vinden." De saus wordt standaard bij de roti geleverd en je kunt deze over de aardappel en kousenband schenken of je roti erin dippen.
Je kunt Pommeroos het beste beoordelen door zelf te gaan proeven; Shi is alle dagen behalve maandag geopend voor afhaal. Michelin kent sterren en drie sterren wil zeggen: 'worth a detour'. En Pommeroos is het omrijden zeker waard!