In onze mooie stad gebeurt op eet- en voedselgebied ontzettend veel, en het meeste zonder dat wij, argeloze Rotterdammers, er erg in hebben. Zo kon het gebeuren dat er op een regenachtige middag in de Spaanse Polder, ergens tussen Matras Direct en garagebedrijf Ultracars, een Spaanse multi-Michelinsterrenchef meesterlijke toetjes en cocktails stond te maken. Gelukkig maar dat De Buik er was om verslag te doen.
Behalve veel restaurants zijn er in Rotterdam ook veel bedrijven achter de culinaire schermen actief in de voedselbranche. Verstegen Spices & Sauces (werp een blik in je kruidenla en je weet wie ze zijn) is zo'n bedrijf. Regelmatig houden ze workshops voor chefs om de toepassingsmogelijkheden van hun producten te laten zien.
Chef patisserie in beste restaurant van de wereld
Albert Adrià — want hij was het die dinsdag voor ons stond te koken bij Verstegen — was jarenlang chef patisserie van El Bulli, vier jaar achtereen verkozen tot het beste restaurant ter wereld. Samen met zijn broer Ferran kookte hij moleculair de sterren van de hemel.
Tegenwoordig richt hij zich op een aantal bijna net zo bekende restaurants in Barcelona: 41º, Tickets en het onlangs geopende Pakta, waar Peruaans-Japans gekookt wordt.
Wat maakte dit culinaire wonder dan zoal, daar in de Spaanse Polder? We trapten af met een Peruaanse pisco sour met fluweelzacht schuim, gevolgd door een marshmallow in de vorm van een larve, geserveerd op aloë vera. Ook was er een sigaar gemaakt van brosse chocolade met rook uit de shishapijp.
De presentatie van de gerechtjes is voor Albert Adrià bijna net zo belangrijk als de smaak. Het ziet er allemaal fantastisch en mondwaterend (excuseer het anglicisme) mooi uit. Alle aanwezigen gingen los met het maken foto's — ja, er werd heel wat food porn gecreëerd. Chef Adrià vond dat niet erg. 'Tegenwoordig meten we het succes van een gerecht af aan het aantal foto's op Facebook en Twitter,' zei hij pragmatisch.
En wat er nog allemaal volgde...
Er volgden nog maki sushi van algengelei, limoenmousse en mango met bijpassende sakécocktail, en mangolassie met chai en yoghurtpoeder en curry op de rand van het glas. Vervolgens een zinderende frambozenpavlova, een bellucci cocktail met cacao en pepergarnering, en..., en..., en toen rolde deze Buik voldaan van haar krukje, trok zich tevreden terug en prees zich gelukkig dat ze in deze stad woont.
Op de foto boven: Albert Adrià (tweede van rechts) kijkt toe. Wat zien hij en zijn workshopdeelnemers? Zie hieronder links. Hieronder rechts: twee van de bereide gerechten. FOTO'S LOT PISCAER