Eigengemaakt': grande parade van de thuiskoks

De Buik van Rotterdam inspecteerde al het lekkers op Eigengemaakt, de jaarmarkt voor thuischefs van Rotterdamse Oogst. Renate de Klein won De Houten Kroot.

18 Mei 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

  • 18 Mei 2014

Eigengemaakt': grande parade van de thuiskoks

We konden het de buitenlandse passagiers van het aan de Wilhelminapier afgemeerde cruiseschip zaterdag nazeggen: 'Wow, wat is Rotterdam nice!' Op een en dezelfde zonovergoten dag stond de stad in het teken van Restaurant Day, de Fenixloods was voor het eerst open, en eveneens op de Kaap werden Eigengemaakt en Zaait! gehouden, twee markten van Rotterdamse Oogst waarop thuiskoks, telers en andere eenpitters op food-gebied zich aan het publiek konden presenteren.

Alleen al voor Eigengemaakt hadden zich ruim veertig deelnemers gemeld. De tienjarige tweelingbroers Tom en Xander Fransman (nou ja, die laatste keek uiteindelijk toch liever voetbal) met hun köfteballetjes waren de jongsten. De zussen Thesla en Anja de Jongh (home made tapas en pinchos, Tom Yam-soep) behoorden tot de veteranen. Kaasboerin Hetty Budding verbaasde de Italiaanse opvarenden van de Rotterdam (het schip van de Holland Amerika Lijn lag iets verderop voor anker) met haar limoncello van de beste Sorrento-citroenen. Thomas Pedersen alias The cooking Dane sloeg onder andere toe met zijn rodebiet-brownies. En imker Piet Leeflang kwam houten lepeltjes tekort om zijn 'Echte Overschiese Honing' en zelfbereide honing-mosterdsaus aan alle belangstellenden te kunnen laten proeven.

De Houten Kroot

Al die doe-het-zelvers in de bloeiende Rotterdamse foodcultuur streden dit weekend ook een beetje om de trofee die jaarlijks op Eigengemaakt wordt uitgeloofd. De maker van het origineelste en lekkerste gerecht of product op de markt mag De Houten Kroot in ontvangst nemen. De prijs die de uitverkorene moet aanmoedigen om toch maar vooral door te gaan op zijn of haar ingeslagen culinaire weg. Lot Piscaer (namens Rotterdamse Oogst), Maidie van den Bos (food-ontwerpster en drieënhalf jaar geleden geëerd met de eerste Kroot) en deze verslaggever (namens De Buik van Rotterdam) waren ditmaal de juryleden die voor de zware taak stonden om - na héél veel hapjes en slokjes - de winnaar aan te wijzen. 

Op onze groslijst kwamen uiteindelijk diverse 'grote beloftes' terecht. We noemen onder meer Rein Aantjes, in zijn familie- en vriendenkring al uitgeroepen tot 'de absolute Spaanse tortilla-specialist', Emily Wong, cupcake-queen-to-be, Ingrid Ackermans van het collectief Rotterdamse Munt (o.a. vlierbessenlimonade), Lia van Vliet (rozenjam en rabarbermojito's!), Lies Klaus (zelfgemaakte boerenwijn) en Caja Cabbollet met haar linzen- en kippensoep. Allemaal thuischefs of -brouwers bij wie we graag nog eens wat uitgebreider aan tafel aanschuiven.

Kimchi, raw food en spicy gebak

Maar uiteindelijk waren het drie andere deelnemers die tegen het einde van Eigengemaakt het podium werden opgeroepen. De eerste aanmoedigingsprijs ging naar de Amerikaanse Arielle Fenton voor haar kimchi-pannenkoeken. Haar vader vocht in de Korea-oorlog en nam na zijn diensttijd verschillende recepten van het nationale Koreaanse gerecht mee terug naar huis. Sindsdien experimenteert Arielle met het verwerken van de langdurig ondergronds of in speciale vriezers gefermenteerde groenten in allerlei recepten. De tweede mini-Houten Kroot was voor Susanne Kolff, die schitterde met haar rawfood-wraps van bananenmeel en vruchten.

De hoofdprijs ging ten slotte naar Renate de Klein. Renate is al langer een gedreven blogster over lekker eten, maar trad nog niet eerder in de openbaarheid met haar eigen kookkunsten. Voor Eigengemaakt trok ze alsnog de stoute schoenen aan en verraste ze ons met een gevarieerd assortiment aan patisserie: chocolade, bobons, proteïne-bars en vruchtenrepen met spicy ingrediënten waaronder pepers en gember, en alles glutenvrij. Heerlijk spul en een sieraad voor elke etalage dan wel marktkraam. We bevelen in Renates geval een career switch van grafisch ontwerpster naar patissier van harte aan!

Binnenkort op De Buik natuurlijk ook verhalen over de drie winnaressen en hun keukengeheimen.

Foto boven: Een van de prijswinnende platen met spicy gebak van Renate de Klein.

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.

Nieuwe Mexicaanse eetplek Comedor opent in het Groot Handelsgebouw

Comedor komt voort uit de Mexicaanse cantina's. Dat gevoel moet gaan ademen door het eten en drinken, maar ook door de muziek en de kunst. Opent binnenkort

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.