We konden het de buitenlandse passagiers van het aan de Wilhelminapier afgemeerde cruiseschip zaterdag nazeggen: 'Wow, wat is Rotterdam nice!' Op een en dezelfde zonovergoten dag stond de stad in het teken van Restaurant Day, de Fenixloods was voor het eerst open, en eveneens op de Kaap werden Eigengemaakt en Zaait! gehouden, twee markten van Rotterdamse Oogst waarop thuiskoks, telers en andere eenpitters op food-gebied zich aan het publiek konden presenteren.
Alleen al voor Eigengemaakt hadden zich ruim veertig deelnemers gemeld. De tienjarige tweelingbroers Tom en Xander Fransman (nou ja, die laatste keek uiteindelijk toch liever voetbal) met hun köfteballetjes waren de jongsten. De zussen Thesla en Anja de Jongh (home made tapas en pinchos, Tom Yam-soep) behoorden tot de veteranen. Kaasboerin Hetty Budding verbaasde de Italiaanse opvarenden van de Rotterdam (het schip van de Holland Amerika Lijn lag iets verderop voor anker) met haar limoncello van de beste Sorrento-citroenen. Thomas Pedersen alias The cooking Dane sloeg onder andere toe met zijn rodebiet-brownies. En imker Piet Leeflang kwam houten lepeltjes tekort om zijn 'Echte Overschiese Honing' en zelfbereide honing-mosterdsaus aan alle belangstellenden te kunnen laten proeven.
De Houten Kroot
Al die doe-het-zelvers in de bloeiende Rotterdamse foodcultuur streden dit weekend ook een beetje om de trofee die jaarlijks op Eigengemaakt wordt uitgeloofd. De maker van het origineelste en lekkerste gerecht of product op de markt mag De Houten Kroot in ontvangst nemen. De prijs die de uitverkorene moet aanmoedigen om toch maar vooral door te gaan op zijn of haar ingeslagen culinaire weg. Lot Piscaer (namens Rotterdamse Oogst), Maidie van den Bos (food-ontwerpster en drieënhalf jaar geleden geëerd met de eerste Kroot) en deze verslaggever (namens De Buik van Rotterdam) waren ditmaal de juryleden die voor de zware taak stonden om - na héél veel hapjes en slokjes - de winnaar aan te wijzen.
Op onze groslijst kwamen uiteindelijk diverse 'grote beloftes' terecht. We noemen onder meer Rein Aantjes, in zijn familie- en vriendenkring al uitgeroepen tot 'de absolute Spaanse tortilla-specialist', Emily Wong, cupcake-queen-to-be, Ingrid Ackermans van het collectief Rotterdamse Munt (o.a. vlierbessenlimonade), Lia van Vliet (rozenjam en rabarbermojito's!), Lies Klaus (zelfgemaakte boerenwijn) en Caja Cabbollet met haar linzen- en kippensoep. Allemaal thuischefs of -brouwers bij wie we graag nog eens wat uitgebreider aan tafel aanschuiven.
Kimchi, raw food en spicy gebak
Maar uiteindelijk waren het drie andere deelnemers die tegen het einde van Eigengemaakt het podium werden opgeroepen. De eerste aanmoedigingsprijs ging naar de Amerikaanse Arielle Fenton voor haar kimchi-pannenkoeken. Haar vader vocht in de Korea-oorlog en nam na zijn diensttijd verschillende recepten van het nationale Koreaanse gerecht mee terug naar huis. Sindsdien experimenteert Arielle met het verwerken van de langdurig ondergronds of in speciale vriezers gefermenteerde groenten in allerlei recepten. De tweede mini-Houten Kroot was voor Susanne Kolff, die schitterde met haar rawfood-wraps van bananenmeel en vruchten.
De hoofdprijs ging ten slotte naar Renate de Klein. Renate is al langer een gedreven blogster over lekker eten, maar trad nog niet eerder in de openbaarheid met haar eigen kookkunsten. Voor Eigengemaakt trok ze alsnog de stoute schoenen aan en verraste ze ons met een gevarieerd assortiment aan patisserie: chocolade, bobons, proteïne-bars en vruchtenrepen met spicy ingrediënten waaronder pepers en gember, en alles glutenvrij. Heerlijk spul en een sieraad voor elke etalage dan wel marktkraam. We bevelen in Renates geval een career switch van grafisch ontwerpster naar patissier van harte aan!
Binnenkort op De Buik natuurlijk ook verhalen over de drie winnaressen en hun keukengeheimen.
Foto boven: Een van de prijswinnende platen met spicy gebak van Renate de Klein.
