Marnix Benschop start nieuw avontuur met Ayla

Marnix Benschop (1983) en partners van Mess, Biergarten en Ontbijtbar zijn alweer druk in de weer met een nieuw project: brasserie Ayla, Arabisch-Europees.

1 Sep 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Marnix Benschop start nieuw avontuur met Ayla

Marnix Benschop start een nieuw avontuur. De huidige chef van Biergarten gaat een op de Arabische keuken geïnspireerde brasserie in Rotterdam opzetten, met plaats voor meer dan honderd gasten. Het oriëntaalse restaurant komt op de locatie van de huidige Ontbijtbar aan het Kruisplein. Een mooie, passende naam ervoor is er alvast: Ayla.

De opening ervan laat overigens nog wel even op zich wachten. Om Ayla te kunnen realiseren, moet behalve de Ontbijtbar ook de aanpalende nachtwinkel worden ontruimd, en de eigenaar daarvan verzet zich daartegen. De verwachting is dat deze daar pas in april of mei volgend jaar door de rechter - in hoger beroep - toe kan worden gedwongen. Vervolgens ondergaat het Mécanoo-pand dan nog een grondige opknapbeurt en wordt er aan de achterzijde een serre ten behoeve van Ayla aangebouwd. Op zijn vroegst hoopt Benschop eind 2015 in zijn zaak te kunnen beginnen.

Ondertussen zijn Marnix Benschop (1983) en zijn partners Nikki van Dijk, Roeland Flierman en Tijmen Meijer (Mess, Biergarten, Ontbijtbar) al wel druk met hun nieuwste project. De interieurschetsen voor Ayla liggen klaar, en voor Benschop staan er binnenkort stages in restaurants in Beiroet (Libanon) en Marokko op stapel om de Arabische cuisine van dichtbij te leren kennen. Ervaring met die keuken deed hij al op bij Mohammed El Harouchi van het latere sterrenrestaurant Solo in Gorinchem, waar Marnix twee jaar werkte.

Fusie met de Europese keuken

Ayla, beklemtoont Marnix, wordt geen Midden-Oosters specialiteitenrestaurant met een kaart met bijvoorbeeld traditionele mezze en tajineschotels. 'Ik wil de overvloed aan Arabische en mediterrane kruiden en specerijen, smaken en bereidingen combineren met nieuwe, Europese kooktechnieken, texturen en producten', zegt hij daarover, 'daarin zit voor mij het avontuur'. Ook de inrichting van Ayla zal er nadrukkelijk niet een zijn in 'duizend-en-één-nacht'-stijl: 'We denken eerder aan een modern grandcafé of een brasserie zoals je die in Parijs maar tegenwoordig ook in Abu Dhabi en Dubai aantreft. We blijven uit de buurt van de clichés.'

De belangrijkste reden om een restaurant als Ayla te beginnen, is wat Marnix betreft ook de meest voor de hand liggende: 'Zo'n zaak is er in de stad nog niet. Zo zijn we ook op het idee voor de Ontbijtbar gekomen, en die heeft zichzelf intussen ook wel bewezen. Zonder dat mensen eigenlijk wisten was het was, wilde ineens iedereen eggs benedict op het Kruisplein eten.' De Ontbijtbar zou als pop-up eigenlijk deze maand de deuren alweer sluiten, maar blijft nu tot aan de renovatie van de lage Mecanoo-flat nog een poosje open.  

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Tycho 2 Sep 2014, 14:10

Waarom moet die nachtwinkel weg? Vind het vrij asociaal overkomen om een ondernemer te dwingen zijn pand te verlaten om daar een nieuwe onderneming op te starten. Volgens mij doet die man goede zaken.

Fre 19 Sep 2014, 7:56

Eh wat, ik hoop dat dit grapje niet doorgaat. Al genoeg hipsters gezien dit jaar bij de Ontbijtbar.

Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.