Het begint met een Markthalunit vol felgekleurde appeltjes van oranje. Dan met de trap naar boven, om vervolgens aan te komen in de gigantische ruimte van De Wereld van Smaak een nieuw concept waar educatie van de consument en samenwerking voorop staan. De Wereld van Smaak oogt en voelt als een fysiek modern biologisch kookboek.
'Wat kan je allemaal met een appel,' vraagt culinair specialist Carin Leenders-de Vries mij. Ik ga er van uit dat ze niet 'opeten' als antwoord wil en luister verder. 'Wij laten hier zien wat mensen allemaal kunnen doen met eten. Om dit te bewerkstelligen hebben wij elke periode een ander product, nu dus de mandarijn. Met dit product maken wij 3 recepten die de klant kan kopen. Bijvoorbeeld quinoa-salade met komkommer, winterwortel, courgette en ui. Alle producten uit de recepten zijn te koop in de Markthal. Zo stimuleren wij samenwerking.'
Dat nu de appeltjes van oranje centraal staan, is een gelukkig toeval. Want morgen opent de koningin van oranje vanuit hier de Markthal officieelt. Zoals vandaag iedereen zich verzamelt bij De Wereld van Smaak om te praten te eten en te drinken, zo zie ik het concept voor me. Een schakelpunt in de Markthal, voor educatie, ontmoetingen, workshops en andere bijeenkomsten.
Foto Maarten Laupman