Heeft Samuel Levie het antwoord op de vraag van Jente de Vries van Kromkommer? Een van de naamgevers van Brandt & Levie zei vanavond op Rauwkost dat zijn bedrijf plannen heeft om de supermarkten af te gaan om alle brood, groenten en fruit die in de kliko verdwijnen, op te halen. In eerste instantie niet voor ons, maar voor de varkens.
En daarmee uiteindelijk weer voor ons, want Brandt & Levie zijn worstmakers van professie en wie eten uiteindelijk hun worst? Wij dus.
Ineens hadden ze een worst ontdekt...
Hun droge worsten zijn intussen een begrip bij Nederlandse worstliefhebbers die vroeger zwoeren bij worstjes uit Italië. Oh man, sommige worstliefhebbers konden er uren over vertellen hoe ze op een marktje waar nog nooit een toerist was geweest ineens een worst hadden ontdekt... Vaak hadden ze er nog dia's bij ook.
Wisten zij veel dat die varkens eigenlijk een Nederlands paspoort hadden?
'Nederlandse varkens worden naar Italië gebracht,' vertelde Samuel, 'ze worden daar geslacht en van het vlees worden prachtige producten gemaakt. Die komen vervolgens als Italiaanse worst terug op de Nederlandse markt. Of op welke markt dan waar ze dol zijn op Italiaanse worst.'
Dus wij denken dat we Italiaanse salami eten?
'Uiteindelijk is het ons eigen vlees,' vertelde Levie zijn gehoor. Zo'n 'Italiaans' worstje zal dus nooit meer hetzelfde smaken.
Intussen hebben Levie & Brandt een groot aantal eigen worsten op de markt. Nederlandse worsten, niks Italiaans aan, behalve misschien de manier waarop ze worden gemaakt.
Foto Frank van Dijl