Vorige week was het zover: chique restaurant Le Barrage werd geopend in Alblasserdam en wij waren erbij. Het officiële moment begon met een speech van de burgemeester van Alblasserdam en werd gevolgd door toespraken van über-stylist Fred van Leer en eigenaar Björn van Dijl himself. De glazen werden geheven en de confetti knalde door de lucht. Inmiddels heeft het Franse restaurant haar deuren geopend voor lunch, borrel en diner.
De dam

De naam van het restaurant betekent officieel ‘de dam’ en verwijst naar de gelijknamige straat in Alblasserdam waar de zaak gevestigd is. Le Barrage is een nieuw paard in de stal van de Willaerts Group, die we al kennen van onder meer De Admiraliteit. Bij een bezoek aan Le Barrage kun je gerechten uit de Franse keuken verwachten, denk aan een bisque van schaaldieren en een (oeh la la) chateaubriand. Deze klassieke keuken wordt aangevuld met culinaire hoogstandjes uit andere wereldkeukens die je hier misschien niet zou verwachten. Zo staat er bijvoorbeeld ook een ‘Le Barrage poké bowl’ op het menu. Met een groep vrienden geen zin in een twee- of driegangendiner? En wil je meerdere smaken proeven? Ga dan voor de kleinere happen op het menu die je met elkaar kunt delen.
Monumentaal

Terug naar de avond. Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen met een glas champagne van de ‘champagne-dames’. Er hangt een gezellige sfeer, de (live)muziek klinkt goed en we zijn onder de indruk van het interieur. Dat laat zich omschrijven als: moderne verlichting, veel velvet, bloemenprints, goudkleur en planten. Wat we mooi vinden is dat, hoewel de binnenkant modern is ingericht, je aan de buitenkant kunt zien dat het pand een rijke geschiedenis heeft. Het is een gemeentelijk monument. Na de officiële opening ‘testen’ we de gin-tonics terwijl we genieten van ons uitzicht op het feestende/borrelende publiek. Leuk detail: het pand heeft meerdere verdiepingen met doorkijkjes. Houden we van.
Happen in stijl

Wat we natuurlijk niet mogen vergeten zijn de lekkere hapjes die in stijl worden geserveerd gedurende de avond. De happen zijn bereid door de Le Barrage keukenbrigade onder leiding van chef-kok Marcel Hayes. Zo eten we onder andere rauwe tonijn, een mini-versie van de Le Barrage poké bowl en een puntzakje friet met truffelmayo (doet het ook altijd goed). Op basis hiervan kunnen we in ieder geval zeggen dat Le Barrage naar meer smaakt!