Gouden tip: pasteitjes met goud bij Pastry d’Oro

Bij Pastry d'Oro in de Markthal vind je zowel zoete als hartige Caribische pasteitjes, gefrituurde deeghapjes met een vulling, in vele smaken én kleuren.

13 Jul 2022 Eva Ruighaver

blogger Eva is student Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze heeft een grote passie voor ontdekken en creativiteit, en schrijft dan ook graag in kleuren en geuren over de meest inspirerende plekjes van Rotterdam.

Gouden tip: pasteitjes met goud bij Pastry d’Oro

Woensdag 13 juli opent chef Valentino Jacob zijn eerste eigen zaak Pastry d’Oro in de Markthal. Hier vind je zowel zoete als hartige Caribische pasteitjes, gefrituurde deeghapjes met een vulling, in allerlei smaken én kleuren.

​Familierecept


Valentino is opgegroeid met de Caribische food cultuur en allebei zijn ouders zijn actief in de horecawereld. Ze hadden heel lang twee Caribische afhaalrestaurants in Arnhem en een Caribische afhaalzaak in Zwijndrecht genaamd Boca Dushi. Zijn moeder is gespecialiseerd in Caribische patisserie en maakte dan ook vaak pasteitjes volgens familierecept. Hierdoor kreeg Valentino zijn passie voor de Caribische keuken en patisserie. Het oorspronkelijke recept voor de pasteitjes komt van zijn grootouders en is door de generaties heen geperfectioneerd en zijn er extra ingrediënten aan het deeg en de vullingen toegevoegd.

​Pastry d'Oro Bergweg

Valentino maakt de pasteitjes sinds 2020 voor het grote publiek. Tijdens de lockdowns bezorgde hij overal door Rotterdam doosjes met pasteitjes met een persoonlijke boodschap, waarmee mensen aan hun vrienden, geliefden en familieleden lieten weten dat ze aan hen dachten. Valentino bakt de pasteitjes in zijn bakkerij in het restaurant aan het Bergwegplantsoen, vanwaar hij ook een woonzorgcomplex voorziet van cateringgerechten uit de Caribische keuken. Uiteindelijk hoopt hij Pastry d’Oro in de Markthal ook verder uit te breiden met Caribische snacks en gerechten.

​Van tonijn tot tutti frutti


Oorspronkelijk komen de Caribische pasteitjes uit de slavernijtijd, waar restproducten werden gebruikt als vulling voor de pasteitjes. De Caribische pasteitjes worden gefrituurd, in tegenstelling tot Zuid-Amerikaanse empanada’s die worden gebakken of Chinese pasteitjes die meestal worden gestoomd. Van origine hebben de pasteitjes een hartige vulling met bijvoorbeeld gehakt, maar Valentino maakt ze ook met allerlei zoete vullingen. "Ik merkte dat er in Nederland veel behoefte is aan zoete lekkernijen, daarom ben ik begonnen met zoete pasteitjes met appel-kaneel vulling, die waren meteen een hit." Inmiddels maakt Valentino allerlei smaken: mango, Oreo of zelfs tutti frutti met snoep. Voor de liefhebbers van een hartige snack raadt Valentino de pastei met tonijn aan en voor de zoetekauwen de pastei met pistachevulling.

Valentino opent zijn zaak op woensdag 13 juli met een feestelijke actie: tien van zijn pasteitjes, over verschillende smaken en batches verdeeld, zullen echt bladgoud in de vulling hebben. Voor de tien gelukkige Sjakie’s die zo’n gouden pasteitje aantreffen, heeft Valentino een verrassing klaarstaan.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.