Er is een nieuw handig kookboekje, geschreven door twee chefs en twee influencers. ‘Het meest rampzalige kookboek’ is de naam. Nee, het is niet voor mensen die niet kunnen koken. De boodschap erachter ligt wat dieper: Het moet ervoor zorgen dat mensen het gesprek met elkaar aan gaan over tijden van nood. De Buik was aanwezig bij de lancering op 8 september en kon meteen kennismaken met de creatieve recepten met ingrediënten voornamelijk uit blik.
Kookboek van de veiligheidsregio's

De vier veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht en Zuid-Holland Zuid hebben samen een kookboek uitgebracht. Niet omdat ze allemaal toevallig zo dol zijn op koken, maar om bewustzijn te creëren voor tijden dat het minder goed gaat.
De veiligheidsregio’s zijn dagelijks onder andere bezig met crisisbeheersing. Wat doe je als je 72 uur geen water meer hebt of de stroom uitvalt? Met dit kookboek hopen ze op een luchtige wijze ruimte te maken voor dat soort vraagstukken, maar ook benadrukken dat het belangrijk is om naar elkaar om te kijken, naar een buur, een vriend of een familielid.
Lancering van ‘het meest rampzalige kookboek’

De betrokken chefs: links Jord Althuizen en rechts Terry Priem
De veiligheidsregio’s hebben samengewerkt met twee chefs (Jord Althuizen en Terry Priem), twee food influencers (Raghenie Bhawanie en Daan van der Lecq) en drie studenten van het Albeda Horecacollege om out of the box recepten neer te zetten in tijden van crisis.
Maar wat voor gerechten eet je dan tijdens een ramp? Terry Priem, een van de chefs die meewerkte aan het boek en eigenaar van het Spaanse restaurant Secreto, vertelt: “Voor dit boek ben ik wel iets verder gaan kijken dan de standaard ingeblikte groente die we in Nederland kennen.”
Spaanse invloeden

Terry heeft voor het boek inspiratie uit zijn eigen restaurant gehaald: “In de Spaanse keuken werken ze veel meer met smakelijke conserven uit blik, zoals de sardientjes of artisjokken die dan ook al op smaak zijn gebracht.”
Het gerecht van Terry is boquerones. Dit zijn ansjovis met chips, olijven, kappertjes en een chimichurri-achtige saus. Een gerecht dat Terry in zijn restaurant Secreto ook op de kaart heeft staan, maar dan met verse ingrediënten en zelfgemaakte chips.
Tijdens de lancering in het restaurant Black Smoke, van Jord Althuizen, mocht dit ook meteen geproefd worden.
Korean grilled smac sandwich

Naast de ansjovis met chips en olijven stond er ook een burger van Jord op het menu, gemaakt van smac, maar als je hem proeft zou je bijna vergeten dat het gaat om ingeblikte bewerkte resten vlees. De Amerikaanse variant, Spam, is recentelijk online weer populairder aan het worden, wie weet wordt door dit recept smac ook weer bekend in Nederland.
De smac is gelakt door een gochujang-barbecuesaus en wordt daarna gegrild op de barbecue. Ook de kimchi is een smaakvolle toevoeging die je goed kan gebruiken in tijden van crisis.
Waar is het boek te verkrijgen?

Er zijn per veiligheidsregio 5.000 exemplaren uitgebracht. Het magazine-achtige boekje zal via de gemeente verspreid worden. Denk hierbij aan plekken zoals buurthuizen, maar het is ook online vindbaar om zelf te downloaden.
Het boek biedt naast recepten ook andere tips om in ieder geval de eerste 72 uur van een ramp door te komen, zoals wat naast etenswaren handig is om in je noodpakket te hebben en hoe je spaarzaam om kan gaan met water.